Carme Forcadell: «Tornaria a actuar exactament de la mateixa manera»

La presidenta del Parlament de Catalunya ha declarat durant mitja hora davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. S'ha limitat a respondre les preguntes del seu advocat i ha defensat que va actuar correctament en exercici de les seves funcions.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Carme Forcadell creu que va actuar correctament en el debat parlamentari sobre les conclusions de la comissió del procés constituent. I així ho ha explicat la presidenta del Parlament aquest divendres davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. "Sempre he defensat que vaig actuar correctament en exercici de les meves funcions com a presidenta del Parlament, i això és el que he fet avui. He explicat fil per randa totes les meves actuacions", ha declarat posteriorment ja des del Parlament. Ha assegurat que no té "res a amagar".


"El que està en joc és la democràcia, no el futur polític d'una persona o altra", ha alertat Carme Forcadell en la seva compareixença davant la premsa. Ho ha considerat un atac a "aquesta institució i la seva essència: del debat i la paraula". Segons la presidenta del Parlament, "el que ha passat avui és inconcebible en un Estat democràtic". No es pot "perseguir per la via penal el debat d'idees".

Forcadell ha afirmat que "cap tribunal pot impedir que en el Parlament es debati sobre la independència i sobre tot allò que interessa als ciutadans d'aquest país". En aquest sentit, ha denunciat que "ara es pretén dictar del que es pot i del que no es pot parlar en un parlament", i que volen que el Parlament s'autocensuri. "Això no passarà", ha reblat.

La presidenta de la cambra catalana ha deixat clar que "tornaria a actuar exactament de la mateixa manera que vaig actuar". Forcadell també ha manifestat el seu agraïment als diversos representants polítics europeus "que estan alertant sobre la deriva judicialitzadora de l'Estat".

Mitja hora de declaració


La declaració de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha durat tan sols 37 minuts. Forcadell s'ha limitat a respondre les 25 preguntes del seu advocat. Ni la jutgessa Maria Eugènia Alegret ni els fiscals José María Romero de Tejada i Francisco Banyeres s'han dirigit a Forcadell, que ja havia avançat que només respondria les preguntes de la seva defensa. La presidenta del Parlament s'ha referit a dos informes que avalen el debat parlamentari sobre les conclusions de la comissió del procés constituent.


"Si al carrer es pot parlar de la independència, com no han de poder parlar-ne els diputats?", s'ha preguntat Carme Forcadell durant la declaració davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La presidenta del Parlament ha defensat que no era conscient d'estar cometent una il·legalitat -sempre ha seguit les normes establertes per als tràmits parlamentaris-, ha criticat la judicialització d'un conflicte polític i ha recordat que fins i tot el PP va participar de la comissió del procés constituent.

De la mateixa manera, la presidenta del Parlament ha interpel·lat el tribunal. "Jo tinc el deure de protegir la inviolabilitat dels diputats, com vostès tenen el deure de protegir la meva", ha afirmat Forcadell, que ha recordat al TSJC que "l'executiu no pot utilitzar el judicial per a resoldre un problema del legislatiu".

Suport polític transversal

La presidenta del Parlament de Catalunya ha anat a declarar davant del TSJC acompanyada d'una àmplia representació política. Entre els presents hi havia el president de la Generalitat Carles Puigdemont, els consellers del Govern -excepte el d'Interior Jordi Jané i el de Justícia Carles Mundó- i l'expresident Artur Mas, així com diputats de Junts pel Sí, Catalunya Sí Que Es Post i la CUP.

"Tots els demòcrates, de manera transversal, hem vingut a acompanyar la presidenta Forcadell. Hem vingut a defensar el nostre dret com a ciutadans a exercir la democràcia", ha assegurat Marta Rovira (ERC), portaveu de Junts pel Sí. Rovira ha acusat el Govern espanyol i la Fiscalia de "perseguir la democràcia".

En la mateixa línia s'ha pronunciat la diputada de la CUP Mireia Boya, que ha afirmat que "estem aquí defensant un procés constituent, un referèndum, una democràcia", i que acompanyaran "qualsevol càrrec electe" que estigui "judicialitzat per l'Estat espanyol".

El president del grup parlamentari de Catalunya Sí Que Es Pot, Lluís Rabell ha titllat d'"anomalia sense precedents" que s'investigui la presidenta del Parlament per haver permès el debat i la votació sobre les conclusions de la comissió del procés constituent. Ha lamentat que "un conflicte de naturalesa política" s'acabi judicialitzant i "sigui portat als tribunals per la via penal".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.