Judicial

Matinal judicial de divendres: Llarena, Turull, el 3% del PDeCAT i la condemna d'Oriol Pujol

El fill de Jordi Pujol serà condemnat per cobrar comissions i arreglar concursos per obtenir estacions d'ITV. La decisió arriba en un matí carregat d'actualitat judicial on s'ha sabut que el jutge de l'Audiència Nacional ampliarà la causa del 3% al PDeCAT per entendre que és el continuador de Convergència. En un altre àmbit diferent, Llarena ha rebutjat retirar la presó provisional als presos polítics després d'anul·lar l'euroordre.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Aquest divendres s'han donat a conèixer un seguit d'interlocutòries i sentències judicials rellevants. Les desglossem a continuació:

ITV

Per primer cop, una sentència de presó pesa sobre un dels fills de Jordi Pujol, al punt de mira des de fa anys. Ell Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha dictaminat condemnar Oriol Pujol, antic secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya, a dos anys i mig de presó pel conegut com a cas de la ITV. Els fets es van conèixer el 2012, quan un informe de l'Agència Tributària el va situar al centre d'una trama per arreglar adjudicacions de concessions d'estacions d'Inspecció Tècnica de Vehicles. Ara, el jutge ha dictaminat que Pujol és culpable de tràfic d'influències, delicte continuat de suborn i falsedat documental.

Tanmateix, el jutge ha tingut en compte l'atenuant per confessió, arran de l'acord que va arribar Pujol amb la Fiscalia que ha rebaixat la petició inicial de cinc anys i dos mesos de presó. Resta saber, però, si finalment entrarà a presó, tal com demana el fiscal, o l'evitarà, tal com demanen els advocats de la defensa. Aquests, demanaran que no ingressi a un centre penitenciari per entendre que ha estat condemnat per tres delictes diferents i que cap dels tres arriba als dos anys, la pena mínima per entrar a presó. Qui sí que evitarà l'entrada a presó serà la dona d'Oriol Pujol, Anna Vidal, que ha estat condemnada a només quinze mesos.

El jutge acusa Pujol de valdre's de la seva doble condició de portaveu del Grup Parlamentari de CiU i Secretari Nacional de CDC per tal de propiciar el nomenament de Josep Tous com a encarregat de dissenyar el nou pla territorial d'estacions d'ITV.

3%

El PDeCAT és una continuació de CDC. Aquest és el parer del jutge de l'Audiència Nacional espanyola José de la Mata que ha decidit incloure al PDeCAT a la causa del cas 3% que investiga el finançament il·legal de Convergència Democràtica a través de donacions a les fundacions Catdem i Fòrum Barcelona. El magistrat considera que "la suposada dissolució de CDC i la creació del PDeCAT com a nou partit polític es podria definir com merament aparent en tant que es conserva en el nou partit una identitat substancial, amb l'estructura, el funcionament i els recursos materials i humans dels quals disposava l'anterior partit". Així doncs, el jutge amplia l'actual investigació afegint al PDeCAT com a persona investigada.


Presó provisional

En un altre ordre de coses, el jutge Pablo Llarena ha denegat la petició de retirada de la presó provisional presentada pels presos polítics Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Jordi Turull, Josep Rull, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Dolors Bassa i Carme Forcadell. El jutge considera que no hi ha cap canvi de fons que permeti un canvi en el posicionament actual després que el Tribunal Suprem decidís retirar la petició d'euroordre per als independentistes exiliats.

Entre més coses, el jutge interpreta en la interlocutòria que les defenses semblen voler situar "el tribunal provincial alemany en una mena d'òrgan supranacional amb capacitat de revocar les decisions adoptades pel jutge espanyol en un intent de dibuixar una línia jeràrquica que sotmeti les resolucions al criteri dels jutges provincials alemanys".

Cas Turull

El conseller i pres polític Jordi Turull haurà de comparèixer davant del jutge de Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, conjuntament amb la seva dona, per un suposat cas d'alçament de béns. A Turull se l'acusa d'haver canviat de nom alguns dels seus actius patrimonials per tal d'evitar l'embargament en cas de ser condemnat en la causa contra l'independentisme. La seva dona, Blanca Bragulat, va argumentar que ho havien fet a causa dels problemes de la salut de Jordi Turull. Tanmateix, el TSJC ha desestimat arxivar la causa i ha fixat la seva declaració per al vuit d'octubre.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.