Joan Mesquida

Ciutadans vol mossegar el PSIB d'Armengol

Joan Mesquida, fins l'1 d'abril militant del PSIB-PSOE, ha abandonat el Partit Socialista i ha fitxat per Ciutadans, possiblement per ser candidat a Palma o fins i tot per anar a Madrid, amb la intenció estratègia de restar suports al PSIB. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges


Diumenge dia 8 de juliol. Migdia. Parc de la Mar de Palma. Sota un sol mal de suportar, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, presidia un acte públic a cel obert, suant i fent suar els presents, acompanyat del fixatge per Barcelona, Manuel Valls, presentava el nou nom del taronger, Joan Mesquida, que tothom suposa que serà el candidat del partit a Palma. Qui és Mesquida? Quina intenció té Ciutadans amb aquest fitxatge?

Joan Mesquida

Nascut a Felanitx el 1962, Mesquida és graduat en Ciències Polítiques i Sociologia, així com en Dret per la Universitat Complutense de Madrid. Funcionari de l'Ajuntament de Calvià, entrà a militar a mitjans dels anys vuitanta en el PSOE de la localitat. El socialisme calvianer sempre ha estat força peculiar, fins fa poc. Margarita Nájera (alcaldessa entre 1991 i 2003) liderà una mescla del PSOE, UGT, obrerisme tradicional i sindicalisme hosteler. A pesar del perfil originari que indicava una rotunda ideologia esquerrana, la pràctica a l'Ajuntament de Calvià fou en extrem pragmàtica. De fet, l'estratègia sempre fou la de moderar-se per atreure's votants de centre i dreta per seguir governant. I els sortí la mar de bé. D'aquest grup sorgiren significats càrrecs com el que fou secretari general de la UGT-Balears, Lorenzo Bravo, el seu antecessor en el càrrec -i també batlle de Calvià abans de Nájera-, Paco Obrador, la mateixa batllessa Nájera i, entre d'altres, el propi Mesquida.

Quan el juny de 1999 Francesc Antich fou investit president del Govern, gràcies a l'acord entre els partits d'esquerra i Unió Mallorquina que es digué el Pacte de Progrés, Mesquida fou l'elegit per ocupar la Conselleria d'Hisenda. Ben aviat destacà per un perfil molt moderat, en sintonia amb el grup del qual provenia, allunyat de la radicalitat escenogràfica d'altres companys d'Executiu i del Partit Socialista. Els seus crítics li recriminaven no només que era “massa moderat”, fins i tot li arribaren a dir que era “de dretes”, sinó que semblava ser més que un càrrec socialista un membre de la beaufitul people, perquè li agradava anar a festes distingides, en especial durant l'estiu.

Després de la victòria el 2003 del PP a Balears, Mesquida passà a fer política a Madrid. De la mà de José Bono arribà a la direcció general d'Infrastructures del Ministeri de Defensa (2004-2006), posterioment fou director general de la Guàrdia Civil (abril-setembre 2006) i director general de la Guàrdia Civil i Policia (2006-2008) per, després, passar a ser secretari d'Estat de Turisme (2008-2011).

Amb la victòria de Mariano Rajoy el 2011, Mesquida abandonà Madrid tot i que intentà mantenir el protagonisme en el PSOE federal, fins el punt que el 2014 va crear una plataforma interna - “Forma parte de la solución”- per calibrar els suports que tindria si optava a la secretaria general federal. Al final no li sortí bé.

Després de les eleccions locals de 2015, amb l'Ajuntament de Calvià en mans de l'esquerra, Mesquida, que havia tornar a la seva plaça de funcionari del consistori, aceptà una plaça de designació política del batlle, sots-director de l'Àrea Econòmica.

Quan el PSOE inicià el procés per elegir secretari general, Mesquida es mostrà contrari a Pedro Sánchez. En guanyar el madrileny, el mallorquí inicià un procés d'allunyamet del partit en el qual havia militant des de feia més de 30 anys. Els rumors el situaven molt a prop de Ciutadans. Se'l veié alguna vegada amb el líder de la formació taronja a les Illes, Xavier Pericay, cosa que augmentà la intensitat dels rumors.

El passat 1 d'abril Mesquida anuncià que deixava de militar en el PSIB-PSOE perquè se sentia “molt lluny” de les tesis del “federalisme” i “de la plurinacionalitat” i d'altres idees semblants que expressava el secretari general federal. A Palma, polítics i periodistes donaren per fet que era mera qüestió de -poc- temps que anunciés el seu fitxatge per part de Ciutadans.

L'acte del passat 8 de juliol confirmà els rumors. Mesquida ja és de Ciutadans. Què vol assolir Rivera amb el fixatge del mallorquí?

 

Estratègia anti PSIB

A Palma es dóna per fet que Joan Mesquida serà el número 1 de la candidatura taronja a l'Ajuntament de Palma. Tampoc es pot descartar que -sigui o no candidat local- assumeixi un càrrec orgànic a la direcció general de Ciutadans i fins i tot és possible que se'l posi al capdavant de la llista per Balears al Congrés a les pròximes eleccions generals.

Ciutadans pareix entendre que el fitxatge de Mesquida li permet atacar les bases més moderades del PSOE. Sembla com si els estrategs taronja donessin per esgotada la via de creixement a costa del PP i que ara intenten obrir la possibilitat d'imantar antics votants socialistes que se senten allunyants de l'actual orientació del PSIB, catalanista i molt autonomista.

Al respecte d'aquesta estratègia és interessant conèixer que un partit anticatalanista anomenat Agrupación Social Independiente -ASI-, l'únic que -abans de Ciutadans- va tenir certa rellevància, si bé molta menys que els taronges, arribà a assolir uns 7.000 vots (2003) majoritàriament recollits d'antics votants socialistes a les localitats més poblades.

Salvant les diferències, aquesta mateixa estratègia és la que pareix perseguir Ciutadans. No és que estigui renunciant a votants del PP, és que també vol imantar antics votants socialistes d'orientació anticatalanista, majoritàriament castellanoparlants, que són bosses de votants que la geografia electoral distribueix a les localitats més poblades. Justament, el líder balear, Xavier Pericay, d'ençà el 2015 ha fet agrupacions a la quinzena de localitats més grans. Ara, el fitxatge de Joan Mesquida sembla anar en aquesta línia, amb la intenció de reforçar al màxim la candidatura a Palma -indistintament que pugui tenir rellevància a Ciutadans de tot l'Estat- i que pugui enganxar bosses de votants que s'han allunyat del PSIB-PSOE.


 


 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.