Schleswig-Holstein

Premsa internacional: cop a la justícia espanyola

La premsa internacional es fa ressò de la decisió de la justícia alemanya i dóna gran rellevància al fet que no s'hagi acceptat el delicte de rebel·lió. Tot un cop a Espanya. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La notícia ha fet la volta al món. Ha arribat, fins i tot, a l'altra banda de l'Atlàntic, on The New YorkTimes destaca que Carles Puigdemont no podrà ser jutjat pel delicte de rebel·lió del que l'acusa” el Tribunal Suprem espanyol, segons ha dictaminat el tribunal de Schleswig-Holstein. D'aquesta manera “cau” la “principal acusació” que se li feia, la de rebel·lió, si bé, explica als seus lectors el diari, podrà ser extradit per “un delicte menor” que és el de malversació.

A Europa, el britànic The Guardian recull l'essència de la informació, posant l'èmfasi en el fet que “l'antic president català, Carles Puigdemont, només podrà ser extradit a Espanya per un ús indegut dels fons públics i no com a responsable del càrrec més greu que se li imputava, el de rebel·lió, segons ha dictaminat el tribunal alemany”. El rotatiu londinenc cita fonts de la defensa de Puigdemont que li han explicat que “estem convençuts que Alemanya no hauria de participar en la criminalització dels actes democràtics d'aquest tipus”, i així mateix també posa de manifest la voluntat de l'expresident català de recórrer per evitar l'extradició pel “delicte menor” de malversació. Al mateix temps, dóna rellevància al fet que Madrid hagi contestat la decisió del tribunal alemany, a través de la “viceprimer ministra espanyola, Carmen Calvo”, desvinculant la política de la judicatura, dient que no comenta “el que correspón a la justícia espanyola” i a la “d'un altre país” com Alemanya.

A Bèlgica, Le Soir, després d'explicar als seus lectors la decisió presa pel tribunal alemany, centra l'atenció en el fet que “l'expresident de la independència, el president de la República, Carles Puigdemont, va dir que lluitarà 'fins al final' en la seva oposició a l'extradició”. Reprodueix allò escrit per Puigdemont a Twitter, la valoració positiva sobre la decisió judicial alemanya i l'advertència que “anem a lluitar fins al final i a guanyar!”.

Alemanya, que és on més interès, per òbvies raons, ha aixecat entre els mitjans la decisió del tribunal referit, Der Spiegel informa del raonament dels jutges segons el qual “és admissible” extradir Carles Puigdemont “pels càrrecs de malversació”, però que “no es pot permetre” acceptar “l'acusació principal de rebel·lió violenta com a paral·lela al delicte alemany d'alta traïció”. Així mateix dóna importància al fet que el tribunal “deixi que Puigdemont segueixi en llibertat perquè no veu perill de fuga”. Insisteix en diverses ocasions, al llarg de la redacció de la notícia, en el fet que els jutges “donen prou importància a la impossibilitat que a Espanya se'l jutgi per rebel·lió”, tal com “la justícia espanyola” requeria “amb vídeos” que pretenien provar la violència exercida. De la qual “no n'és responsable Puigdemont perquè no era, diu el tribunal, 'el líder espiritual' de la violència” que hi pogués haver existit perquè “ell només volia fer el referèndum”. Unes consideracions que “deixen en una posició incòmoda” la justícia espanyola, perquè es desfà el bessó “de la principal acusació, la de rebel·lió violenta” en la qual el Tribunal Suprem espanyol “havia fonamentat la seva estratègia”. A ulls del prestigiós setmanari, “el poder judicial espanyol queda en una posició delicada perquè (...) volia portar (a judici) a diversos membres de la Generalitat de Catalunya (es refereix als processats) i ara resulta que el màxim dirigent, Puigdemont, que havia fugit, sols pot ser acusat de malversació de fons. Seria un procés estrany, els consellers haurien de respondre per la rebel.lió i el seu cap no, quan és la cara visible del moviment independentista català”.

El Frankfurter Allgemeine Zeitung explica els detalls de la decisió judicial, destaca les reaccions positives que ha provocat entre l'independentisme, i cita en particular les congratulacions de Carles Puigdemont i Quim Torra fetes públiques a través de Twitter, analitzant alhora que la decisió judicial alemanya “crea satisfacció entre els separatistes catalans i molèsties a Madrid: Carles Puigdemont sols serà extradit per malversació de fons públics”, la qual cosa “posa el poder judicial espanyol en una posició difícil” per les mateixes raons que ja argumentava el setmanari anteriorment citat. El diari de Frankfurt posa esment en el fet que l'expresident català “queda en llibertat perquè el tribunal estima que sempre ha complert (amb els requeriments que li han fets els jutges) i que no es veu que hi hagi perill de fuga”.

El Süddeutsche Zeitung es fa ressò de la decisió judicial i dóna rellevància sobretot a que Carles Puigdemont “seguirà en llibertat” perquè “sempre ha complert amb les obligacions” que li han imposat els jutges alemanys. Recull “el debat públic” que s'ha creat a Alemanya sobre “si el líder separatista ha de ser extradit o no” i que la decisió presa suposa, a pesar de no accedir a l'extradició per “rebel·lió”, que l'expresident català “haurà de respondre de l'ús incorrecte” de diners públics a Espanya, cosa que al cap i a la fi vol dir que se l'haurà d'extradir, i recorda que “els crítics acusen el govern de Madrid de tenir motius polítics per a la repressió dels separatistes”.

El Die Welt, finalment, es limita a constatar que “l'expresident català serà extradit per malversació de diners públics però no pel delicte principal (del qual se l'acusava), el de rebel·lió”. Això sí, recorda que “l'extradició encara ha de ser acceptada pel fiscal general” i que Puigdemont “seguirà en llibertat”, mentrestant arribi la decisió final, perquè “no hi ha risc de fuga”. Finalment, atorga gran rellevància al fet que l'independentisme en general i Carles Puigdemont en particular hagin entès com una victòria política la decisió judicial i destaca en aquest sentit que “l'expresident” català “va escriure a Twitter que 'lluitarem fins el final'”.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.