Ultra catòlic i pervertit

La doble vida de Rodrigo de Santos: solidari i depredador

L'antic regidor del PP de l'Ajuntament de Palma, Javier Rodrigo de Santos, ha estat imputat a Madrid per un possible nou delicte sexual, després que el 2009 ja fos condemnat a les Illes per abusos a menors i el 2008 per usar fraudulentment la targeta de crèdit institucional per pagar-se orgies amb prostituts i droga. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

No era jo, era la droga”. Aquest és el missatge SMS que envià el 2008 l'antic tinent de Batlle (2003-2007) de l'Ajuntament de Palma Javier Rodrigo de Santos a la seva companya de militància en el PP i que havia estat la batllessa en aquell mandat, Catalina Cirer. Amb el missatge de mòbil intentava excusar-se per haver estat detingut per abusar sexualment de tres al.lots, tres germans de 18, 16 i 14 anys. Tan sòrdida història acabà el 2009 amb una condemna de l'Audiència de Palma a 13 anys de presó per abusos sexuals -fou exoonerat de corrupció de menors- i considerant el tribunal que existien atenuants de drogoaddicció i alcoholisme. El Tribunal Suprem, el 2010, reduí la pena a 5 anys. No era la primera vegada que ocupava l'atenció mediàtica per un càstig penal, perquè ja havia estat condemnat abans a 2 anys per l'ús fraudulent de la tarjeta de crèdit de l'ajuntament.

D'aquesta manera queia en desgràcia definitiva qui havia estat assenyalat com un polític de gran futur. Javier Rodrigo de Santos ( Burgos, 1965) havia arribat a la capital balear com a funcionari de l'Estat, on s'afilià al PP i gràcies a la seva capacitat de feina i eficàcia es feu ben aviat amb la confiança dels dirigents. Després de la dimissió forçada -per l'afer de corrupció conegut com el cas Túnel de Sóller- de Gabriel Cañellas (1995) i l'ascensió al poder en el PP balear de Jaume Matas (1996), Rodrigo de Santos escalà posicions fins arribar a convertir-se en un dels homes de confiança de Matas, president del Govern entre 1996-1999 i 2003-2007. Per a les eleccions de 2003 va ser nomenat cap de campanya, mostra de la confiança que li tenia el líder conservador. Tothom assenyalava en aquells moments Rodrigo de Santos com un valor de futur molt important per al PP illenc. En aquells comicis es col.locà a l'Ajuntament de Palma com a número 2, rere de Catalina Cirer. Es va comentar molt llavors que a pesar de ser primer tinent de Batlle d'Urbanisme era en realitat el batlle a l'ombra per ordre directa de Matas.

 

L'infern

Durant quatre anys Rodrigo de Santos exercí el càrrec sense que ningú sospités la doble vida que portava. Ja havia descendit als seus particulars inferns. Durant el dia exercia de polític, dirigia el molt sensible departament d'Urbanisme de Palma -en uns moments en els que la ciutat estava sotmesa a grans pressions de constructors i promotors- i es reivindicava com un exemple moral, no debades tant ell com la seva esposa feien ostentació de la condició catòlica integrista i es mostraven en públic com a col.laboradors de Camí Neocatecumenal, una organització integrista religiosa de naturalesa ultracatòlica. Molts d'horabaixes passejava tota la família per llocs de gran aglomeració de gent -centre de la ciutat, passeig marítim del Molinar....- deixant-se veure i saludant a dotzenes i dotzenes de persones. Una família exemplar. Per la nit, tanmateix, Javier Rodrigo de Santos descendia al seu particular infern. Amb l'excusa de tenir molta feina, enganyava la dona i se n'anava a un prostíbul d'homes a on es gastava ingents quantitats de diners consumint cocaïna i comprant sexe amb prostituts. Això sí, cada matí, abans de les vuit, es presentava fresc al seu despatx de l'ajuntament sense que ningú pogués veure en la seva cara, ni sospitar per cap gest, marques dels excessos nocturns. Si més no així ho explicà a EL TEMPS en aquell moment una persona que també feia part de la majoria conservadora del consistori palmesà: “si m'ho haguessin contat no m'ho hagués cregut, és que és increïble...”.

Segons es publicà amb posterioritat, en un moment determinat de Santos es veié estret econòmicament i per no deixar de fer les sortides nocturnes tirà de la targeta de crèdit institucional, carregant-li prop de 50.000 euros en despeses del puticlub que freqüentava. Quan caigué en desgràcia hi hagué ulteriors explicacions psicològiques que asseveraven que, en realitat, no és que necessités la targeta sinó que l'usà a posta per delatar-se, encara que no fos del tot conscientment, com una vàlvula d'escapament de la tensió acumulada per la doble vida. Per un motiu o per un altre, caigué.

En esclatar l'escàndol el 2008, i a pesar que en primera instància els seus companys no s'ho acabaven de creure i reivindicaven per al seu col.lega la presumpció d'innocència legal per evitar que dimitís, ell mateix decidí renunciar a l'acte de regidor. Després fou suspès de militància, el març de 2008, i més tard abandonà el partit. Finalment, el mateix any, fou jutjat, amb el resultat de ser condemnat a 2 anys de presó.

El que ningú s'esperava és que al cap de pocs mesos d'haver estat condemnat per l'ús irregular de la targeta institucional, esclataria el cas dels abusos sexuals als al.lots abans esmentats. La història s'havia iniciat quan Rodrigo de Santos sovintejava la seu de Camí Neocatecumenal on s'ajudava a jovenets de famílies amb problemes econòmics greus. Els tres germans abans citats, amb pares pobres, foren apadrinats pel regidor, els convidava a ca seva, on conegueren els seus fills, i en el domicili familiar començaren i es perllongaren en el temps els abusos sexuals. Els al.lots explicaren el que passava als pares els quals acabaren per denunciar l'afer a la justícia.

Atès que tenia la condemna per la targeta, tot d'una que va ser imputat per la sòrdida i greu història dels al.lots la fiscalia i el tribunal determinaren l'entrada en presó provisional. La instrucció va ser ràpida i la sentència el condemnà a 13 anys de presó. Aleshores trencà la relació amb Mallorca. Demanà complir la condemna a un penal de Madrid i la família s'instal.là a Burgos, on havia nascut Javier i on vivia la seva família.

 

Venjança i oblit

Durant el judici pels abusos als tres germans, la defensa de Rodrigo de Santos deixà entreveure que el testimoni dels tres al.lots podria haver estat “manipulat o usat” per gent, que no identificà, que s'havia sentit perjudicada per la gestió feta pel regidor al front del departament d'Urbanisme de Palma.

Es parlà molt aleshores de la possible relació entre els dos afers protagonitzats per Rodrigo de Santos, en especial el primer, el de la targeta, amb obscurs interessos empresarials de la nit palmesana. Segons aquesta interpretació, el regidor hauria estat objecte d'un intent de xantatge a través d'un vídeo en el que se'l reconeixia amb un altre home consumint droga i practicant sexe, i en negar-se a facilitar els espuris interessos empresarials esclatà el primer escàndol -i el video va córrer per tot, molta gent el veié-, que acabà amb la seva carrera política, i, més tard, el segon que destrossà la seva vida.

Després de la condemna en ferm de 2010 per part del Suprem, les informacions a Palma sobre Rodrigo de Santos desaparegueren i tothom se n'oblidà. Pel que deien els que l'havien conegut, s'havia aconseguit alliberar de la droga i tenia el propòsit de recuperar una vida “normal” després de sortir de presidi.

Gràcies a la retallada del Suprem de vuit anys i mig sobre el que havia sentenciat en primera instància l'Audiència de Palma, l'exregidor del PP es va veure lliure molt abans del que pensava inicialment. En efecte, la bona conducta que mostrà durant l'empresonament el feu mereixedor a finals del mes de març de 2014 del tercer grau penitenciari, en el moment en que havia complert dos terços dels set anys -entre les dues condemnes- que li havien caigut a sobre.

Començà aleshores a treballar en una granja de les rodalies de Burgos i el 2016 quedaren saldats els comptes amb l'administració de justícia. Pareixia que començava una nova vida. Més tard es traslladà a Madrid on entrà en contacte amb una ONG que es dedica a la reinserció de presos, Fundación Horizontes Abiertos, fundada per un catòlic conegut com el pare Garralda, amb la qual col.laboren moltes persones relacionades amb el PP de la capital espanyola, en especial de la corda de l'expresidenta del partit a la regió, Esperança Aguirre. Rodrigo de Santos es guanyà la confiança dels dirigents de l'entitat de tal forma que l'acabaren per contractar com a responsable d'un dels projectes de reinserció.

Segons s'ha sabut per eldiario.es aquest dimarts, en raó de la feina que feia a la fundació esmentada estava en contacte permanent amb reclusos en llibertat condicionada, per ajudar-los a trobar una nova vida. Alguns dels quals l'han acusat d'obligar-los a mantenir relacions sexuals sota amenaça d'informar en contra de la seva llibertat condicional. La versemblança de les acusacions portà a la detenció de Rodrigo de Santos el passat 5 de desembre. A pesar que la fiscalia demanà presó incondicional, el jutge es limità a imposar mesures cautelars d'allunyament de les suposades víctimes i de la fundació. Els responsables de l'entitat prescindiren dels serveis de Rodrigo de Santos com a conseqüència de la seva detenció.

L'infern ha tornat absorbir l'antic polític que a Palma molts veien, fa poc més de deu anys, amb un esplendorós futur.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.