La CUP acusa els Mossos d'actuar "d'ofici" en la crema de fotos del Rei

Els anticapitalistes denuncien que la policia catalana va redactar un informe per a l'Audiència Nacional i reclamen el cessament del conseller Jordi Jané. Junts pel Sí replica que "no podem demanar que els funcionaris desobeeixin les lleis".

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els Mossos d'Esquadra van actuar d'ofici contra els manifestants de l'esquerra independentista que van cremar fotografies del Rei Felip VI la passada Diada. Així ho ha assegurat aquest dimarts la diputada de la CUP Mireia Vehí, que ha presentat un informe que demostra que el cos policial de la Generalitat de Catalunya va redactar un informe per a l'Audiència Nacional. "Van monitoritzar tota la manifestació i actes", ha denunciat.

En aquest sentit, la diputada anticapitalista ha criticat que el conseller de l'Interior Jordi Jané "torpedina" el procés independentista, i n'ha demanat el cessament "no per tossuderia, sinó perquè no està a l'altura del mandat democràtic". Vehí ha afegit: "Què passarà quan siguin els ajuntaments els que hagin de posar les urnes? A qui seran lleials els Mossos? A la Generalitat o a l'Estat? Al costat de qui es posarà Jané, de l'Estat monàrquic o de la nostra República?".

Mireia Vehí ha assegurat que des de la CUP no volen "posar els Mossos contra les cordes", sinó assenyalar que en aquest cas hi ha "responsabilitats polítiques" per part del Govern de la Generalitat. "Interior col·labora de l'aparell repressiu de casa nostra i de l'Estat espanyol", ha afirmat.

La parlamentària ha defensat la seva actuació d'aquest dilluns, quan els diputats de la CUP van estripar en roda de premsa una fotografia del Rei Felip VI: "Ens sentim orgullosos i ho tornarem a fer les vegades que calgui". Es tracta d'un "acte simbòlic" que forma part de la tradició política de l'esquerra independentista, ha recordat.


Junts pel Sí replica

En nom de la coalició Junts pel Sí, el seu portaveu adjunt, Roger Torrent, ha replicat que no es plantegen la dimissió ni el cessament de cap conseller del Govern català. El diputat ha defensat l'actuació del conseller Jordi Jané en la detenció dels militants independentistes, perquè "no podem demanar que els funcionaris desobeeixin les lleis".

"Posar el focus en els funcionaris és equivocar-nos, ells fan complir i compleixen la legalitat. La nostra feina és canviar-la", ha dit Roger Torrent, que considera que la desobediència significaria posarà els treballadors públics "sota una pressió innecessària" i "sota sospita permanent.

Torrent ha denunciat que aquesta situació demostra que l'Estat espanyol vol dividir els independentistes catalans: "Volen que hi hagi discrepàncies i fissures en la majoria parlamentària, i no podem caure en cap cas en les provocacions i els entrebancs que ens aniran posant".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.