XII legislatura

El Parlament vota "per assumir i culminar democràticament la independència de Catalunya"

La majoria independentista del Parlament de Catalunya ratifica la declaració de ruptura aprovada per la mateixa cambra el 9 de novembre de 2015 i posteriorment anul·lada pel Tribunal Constitucional. De fet, el Govern espanyol no ha tardat ni 24 hores a anunciar que impugnen l'anunci al mateix TC, tal com expressaven en roda de premsa posterior al consell de ministres.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Alguns entenen que és un intent de tornar al passat de les relacions més tenses entre els governs de Catalunya i Espanya. Altres, que és una manera de no renunciar a res. El fet és que la moció parlamentària aprovada dijous a Catalunya per reiterar els objectius de la declaració de ruptura del 9 de novembre de 2015 ha fet reaccionar el Govern espanyol, que ja ha anunciat que la recorrerà al Tribunal Constitucional. Tal com va passar fa tres anys.

Des de feia temps que els tres grups parlamentaris independentistes no mostraven la unitat que evidenciada dijous al Parlament de Catalunya. Més enllà de les manifestacions per la llibertat dels presos, en l’àmbit estrictament polític, la CUP va facilitar la investidura de Quim Torra amb escepticisme i amb l’advertiment que el grup anticapitalista passaria a fer oposició parlamentària. Ara, aquesta oposició ha tingut un breu parèntesi. No sense tensions prèvies.

La mateixa CUP havia expressat el desig de ratificar la declaració de ruptura del 9 de novembre de 2015, tot just un any després de la consulta impulsada pel Govern d’Artur Mas i mes i mig després de les eleccions del 27-S. Era la declaració que marcava l’inici oficial del procés.

Malgrat l’advertència de possibles conseqüències penals -tal com va ocórrer durant l’anterior legislatura quan Carme Forcadell presidia el Parlament-, Roger Torrent ha mantingut la moció. Ha estat aprovada malgrat les suspicàcies dels lletrats, que tramitaren a la mesa un advertiment recomanant no tirar endavant la moció, atès que podia anar en contra de les ordres del Tribunal Constitucional. El bloc del 155 no votarien el text i els comuns sí que ho feien, en contra del punt que garantia la finalitat de la independència i abstenint-se quan es votava la recuperació de les lleis tombades pel TC.

Però no tot han estat consensos al si del bloc independentista. Sergi Sabrià, d’Esquerra Republicana, votava a favor, malgrat lamentar el que considera «una renúncia a avançar» pel fet de tornar a votar una moció de 2015. «Guanyarem, però no votant el mateix que el 2015». «No es tracta de ser els més independentistes, sinó que els independentistes siguin més», deia, redundant la crida del seu partit a ampliar la base.

La CUP interpretava el suport a la moció en clau de confrontació i d’exercici de sobirania. I responia Esquerra assegurant que «no hi ha possibilitat d’eixamplar majories si no es fan lleis profundament transformadores» com les que ha tombat el TC, deia Vidal Aragonès.

La moció aprovada el novembre de 2015 feia una «declaració solemne de l’inici del procés de creació d’un estat independent en forma de república». El Parlament «instava el futur govern a adoptar les mesures necessàries» i «iniciava el termini de la tramitació de lleis de procés constituent, seguretat social i hisenda pública». A més, declarava que el Parlament «no se supeditaria a les decisions de les institucions de l’Estat espanyol», esmentant particularment el Tribunal Constitucional.

En l’aprovada enguany no se cita expressament tot això, malgrat que el Parlament insta a «culminar democràticament la independència de Catalunya», reiterant «els objectius polítics de la moció del 9 de novembre de 2015». Alhora, desplega la llista de lleis suspeses pel TC i mostra la intenció de ser recuperades. Cal recordar que algunes d’aquestes lleis compten amb el suport declarat del nou govern espanyol. Per aprovar-les, el Parlament insta el Govern català «a elaborar i presentar-li en un termini de noranta dies l’estat i el pla d’execució de totes les mesures tendents a fer efectiu el contingut dels articles suspesos pel Tribunal Constitucional».

El Parlament fa una declaració d’intencions tot just abans de la reunió entre Quim Torra i Pedro Sánchez, que se celebrarà el proper 9 de juliol. I també als tribunals que es van fer servir de la declaració del 9 de novembre de 2015, ara ratificada, per perseguir judicialment els qui van possibilitar el seu debat. La màxima responsable segons els tribunals, Carme Forcadell, és avui a la presó per altres motius. Però cal recordar que el TC ja va acusar Forcadell «d’incomplir objectivament el seu deure» per permetre aquella moció que dijous ha estat novament secundada pel Parlament català amb Roger Torrent al capdavant. I el Govern espanyol ja ha anunciat que durà la moció al TC.

Malgrat això, la portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá s'ha mostrat optimista de cara a la reunió que dilluns tindran Quim Torra i Pedro Sánchez. "Hi ha grans esperances que la reunió isca molt bé". Una sensació que no és recíproca.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.