Municipals 2019

Associats, exPDeCAT i exUDC han registrat partits 'Junts per...' a cinc municipis durant el 2018

Els nous registres s'han fet, no sense complexitat, a Badalona, Pineda de Mar, Riudellots, Santa Susanna i Aiguaviva. De les altres formacions registrades amb aquest nom, totes anteriors al juliol de 2016, només a Arenys de Mar hi ha opcions que el nom quedi en mans de l'entorn del PDeCat / Junts per Catalunya

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'espai postconvergent està en ebullició. L'anunci per part del PDeCAT, fa unes setmanes, de les seves intencions de presentar-se a les eleccions municipals amb la "marca" Junts per Catalunya va aixecar polseguera entre els independents de la coalició. En una entrevista a EL TEMPS, el portaveu de la formació, Eduard Pujol, assegurava que "el PDeCAT s'equivoca quan diu que JxCat som una marca electoral". I més recentment, preguntada per El Món, la diputada Aurora Madaula afirmava que "la notícia que ens molesta i molesta molta gent és que el PDeCAT decideixi que JxCAT, legalment la marca és d'ells, concorreran a les eleccions".

De fet, amb aquesta voluntat de marcar perfil propi, els independents de Junts per Catalunya s'han constituït en associació sota el nom de Junts per la República. Els motius els explica Madaula a l'entrevista: "sense una fórmula com JuntsXCat ni jo ni molta altra gent estaríem ara aquí. JuntsxRep neix per resoldre aquesta qüestió. Els independents ara ja es podran adherir a JuntsXCat a través nostre".

Malgrat la tensió amb els independents i que el Congrés encara ha de ratificar l'aposta de presentar-se a les eleccions amb la fórmula 'Junts per Catalunya', associats o ex del PDeCAT ja han registrat partits 'Junts per [nom del poble]' a quatre municipis durant el 2018. Són Badalona (Barcelonès), Pineda de Mar (Maresme), Riudellots (La Selva) i Santa Susanna (Maresme). El 17 de maig també es va registrar Junts per Aiguaviva (Gironès). Ho va fer el regidor Jordi Bohigas, exmilitant d'Unió Democràtica de Catalunya. Com se sol dir, però, cada casa és un món.

Aiguaviva

Bohigas ha explicat a EL TEMPS que el 2015 ja es va voler presentar amb aquest nom, però que el partit no li ho va permetre i ho va acabar fent com a Unió Municipal de Catalunya, la marca blanca de la formació. A mitja legislatura, però ja va començar a fer servir Junts per Aiguaviva com a nom del grup municipal. De cara a les futures municipals explica que ell se sent alineat amb la voluntat de fer primàries independentistes als municipis. Tanmateix, afirma no tenir-les totes de poder arribar a un acord amb el PDeCAT i per això ja ha registrat el partit al seu nom.

Badalona

A la tercera ciutat catalana l'encarregat d'inscriure el partit Junts per Badalona ha estat Martí Sánchez Pedra. La iniciativa, presa per persones que havien estat vinculades al PDeCAT, inclòs el mateix Sánchez, no ha agradat a la direcció local del partit. Fonts de la formació asseguren que el PDeCAT es presentarà de la manera que decideixi el Congrés Nacional de partit, però descarten pactes per tal de poder fer servir la denominació Junts per Catalunya.

Pineda de Mar

Aquesta vila de l'Alt Maresme té la peculiaritat que el nom és més llarg que no pas l'habitual. El nou partit, registrat pel secretari d'organització local del PDeCAT, Enric Creus, farà servir el nom En Marxa Junts per Pineda Plataforma Democràtica. Aquesta elecció no ha estat exempta de polèmica. Des d'ERC es critica que s'hagi registrat un nom (Junts per Pineda) que, encara que estigués donat d'alta, ells havien fet servir en les dues darreres eleccions.

Riudellots

A la localitat selvatana ha estat la direcció local del PDeCAT l'encarregada de registrar el partit Junts per Riudellots. Tanmateix, asseguren que no tenen cap intenció de fer-la servir de cara a les eleccions municipals, on optaran per fer servir la formulació escollida al Congrés Nacional del PDeCAT. Segons comuniquen des de la direcció local, el registre s'hauria fet per evitar que cap altre grup polític pugui fer servir la fórmula.

Santa Susanna

A la localitat alt maresmenca ha estat el regidor del PDeCAT, Jordi Cusachs, l'encarregat de donar d'alta el partit Junts per Santa Susanna - Compromesos amb Santa Susanna. Es dona la casualitat, però, que Cusachs, que va arribar al capdavant de la formació després que el PDeCAT decidís fer fora l'històric alcalde i corrupte Joan Campolier, ja no ostenta la direcció local. Aquesta va quedar en mans de Domingo Roig, afí a l'encara alcalde -des d'una agrupació d'electors- Joan Campolier, que acabaria dimitint i deixant el càrrec vacant fins a la data. Tornant a Junts per Santa Susanna, des de la formació asseguren que es presentaran a les eleccions tot i que no descarten fer-ho en coalició amb un altre grup. El que sí que confirmen és que no ho faran amb el nom Junts per Santa Susanna per respecte al nom que fa servir la marca blanca d'ICV al municipi, Junts fem Santa Susanna.

La reconciliació arenyenca i altres 'Junts'

Més enllà d'aquests casos recents, des que el 1999 gent afí a ERC registrés 'Junts per Papiol' s'han donat d'alta 13 partits similars. També propers a Esquerra a Torroella de Montgrí i Palamós. A Vallirana és una matriu de Catalunya en Comú i a Castellví hi ha gent propera al PSC, malgrat ser fonamentalment d'independents. També són independents a sant Feliu de Llobregat i a Sant Feliu de Codines. En canvi, al País Valencià, Junts per Agrés i Junts per Alcoleja són marca blanca de Compromís. Cal no oblidar, tampoc l'estrafolari Junts per Tabàrnia registrat el 2011 per Pablo Barranco, vicepresident de la xenòfoba Plataforma per Catalunya.Els casos que donen més joc, però, són els dels partits amb arrel a Unió Democràtica de Catalunya. A Arenys de Mar (Maresme) sembla que la història d'amors i desamors de l'exalcalde Estanis Fors amb l'espai convergent/post convergent. Si el 2015 Unió el va fer fora del partit i, com a conseqüència, no va poder repetir com a cap de llista de CiU. Ara, el partit que va crear per presentar-se en aquella ocasió, Junts per Arenys, aposta de nou per aliar-se amb el PDeCAT i proposar Fors com a cap de llista de nou. Des de l'agrupació local del PDeCAT afirmen que el pacte està gairebé lligat, tot i que falta per definir quin serà el nom utilitzat. De tancar-se el pacte, l'alcaldable seria, de nou, el senyor Fors.

On no serà possible la reconciliació és a Malgrat de Mar (Maresme). Junts per Malgrat i el PDeCAT són socis de govern, malgrat que els primers s'escindissin dels segons abans de les darreres municipals. Ara, des del PDeCAT asseguren de totes totes que no es presentaran de forma conjunta amb Junts per Malgrat ni intentaran aconseguir la marca.

Amb tot plegat, sembla que el serial municipalista del PDeCAT i Junts per Catalunya oferirà força capítols més en els mesos vinents.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.