Presos polítics

L’acostament dels presos, un dret disfressat de privilegi

El jutge Llarena ha emès un informe favorable al trasllat dels presos demanat per Institucions Penitenciàries. La decisió s’ha retardat mesos, tot i que diverses convencions de Nacions Unides sobre els drets dels reclusos exigeixen la presó més pròxima al domicili. A Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Carme Forcadell i Jordi Sánchez ja se’ls ha demanat el preceptiu consentiment.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els gestos del nou Govern espanyol de Pedro Sánchez amb els polítics catalans empresonats per la seva relació amb un presumpte delicte de rebel·lió són mesurats. El fet que Institucions Penitenciàries, una secretaria depenent del Ministeri de l’Interior, hagi demanat al jutge Llarena, instructor de la causa, la conveniència del trasllat és lògic, segons els experts consultats per EL TEMPS. Però ha trigat molt, segons Iñaki Rivera, de l’Observatori del Sistema Penal i de Drets Humans de la Universitat de Barcelona:«La petició es va fer fa mesos i, des de finals d’abril que estem a l’espera sense cap resposta . Pel mig ha canviat el Govern, el ministre, el secretari d’afers penitenciaris i després ha vingut aquesta confusió interessada sobre qui tenia la competència». Rivera qualifica d’»interessada» la confusióperquè, «tota la vida el Reglament sempre ha establert quela competència exclusiva ésdel Secretariat d’Institucions Penitenciàries, sense diferència de preventius i penats».

Sobre les notícies que diuen que Llarena hauria autoritzat aquest trasllat, n’hi ha que matisen el vocabulari fet servir: Xavier Arbós, catedràtic de Dret Constitucional, adverteix que el jutge no «autoritza» sinó que haurà emès «un informe favorable al trasllat» dels presos. «És -continua Arbós- el procediment lògic quan acaba la instrucció d’un cas». Ho confirma Joan J. Queralt, catedràtic de Dret Penal: «Institucions Penitenciàries consulta al jutge, en aquest cas perquè no ha acabat la instrucció, i el jutge Llarena informa que no hi ha diligències pendents i, per tant, no ha de posar cap objecció al trasllat».

Iñaki Rivera assegura a EL TEMPS que a Dolors Bassa, Carme Forcadell, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez se’ls va demanar el preceptiu consentiment al trasllat -un tràmit obligatori encara que ells mateixos hagin demanat el trasllat a través dels seus advocats- entre la tarda del dimecres 27 de juny i el migdia del dijous 28.

Diverses fonts confirmen que l’escrit del jutge Llarena confirmaria que es pot fer el trasllat de Jordi Sánchez a Quatre Camins; Jordi Cuixart a Brians II i Dolors Bassa a Girona.

El temps que pugui passar fins al trasllat és una incògnita després de l’endarreriment que ha precedit a aquests tràmits. Es desconeix el ritme de les peticions de trasllat dels altres cinc polítics catalans empresonats i això podria afectar els terminis, ja que l’opció més lògica és efectuar tots els trasllats amb poc marge de diferència.

Un altre tràmit que és imprescindible en aquest procés de trasllat, pel fet que Catalunya té competències en institucions penitenciàries, és que hi ha d’haver una notificació per part d’Institucions Penitenciàries del Ministeri de l’Interiori a Institucions Penitenciàries de la Generalitat de Catalunya, depenent del Departament de Justícia.

Pel que fa a l’acostament, Rivera recorda que és un dret reconegut per Nacions Unides i diverses convencions europees, especialment per les anomenades «Regles Nelson Mandela», que són les «Regles mínimes per al tractament dels reclusos». I també per la Llei Orgànica de Règim Penitenciari, afegeix Queralt, que recorda que és tan important que «va ser la primera llei orgànica aprovada després de la Constitució».

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.