'Primàries' ecosobiranistes

Miquel Ensenyat es perfila com a candidat de Més per Mallorca

A no ser que hi hagi una sorpresa que ningú espera, aquest dissabte l'assemblea de Més per Mallorca triarà Miquel Ensenyat com a 'candidat a president' del Govern i a Bel Busquets com a 'candidata a presidenta' del Consell de Mallorca.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Miquel Ensenyat, president del Consell de Mallorca i militant del PSM, guanyarà aquest dissabte dia 9 de juny els comicis interns de Més per Mallorca i serà el cap de llista de la candidatura autonòmica de 2019 d'aquesta formació. Només una sorpresa enorme que ningú espera ho podria evitar. I sobretot no ho espera la seva contrincant, Fina Santiago, consellera de Serveis Socials i Cooperació del Govern balear, a més de militant d'IniciativaVerds, l'altre partit que forma Més per Mallorca.

En efecte, Santiago es dóna per derrotada. Així ho manifestava a EL TEMPS tres dies abans de la cita amb l'elecció interna: “perdré, però m'havia de presentar perquè és bo per al projecte que hi hagi aquest contrast” de candidats. Altres fonts expliquen que tot el procés “ha estat encaminat a aquest resultat”, és a dir la victòria d'Ensenyat, el candidat del PSM.

 

Ensenyat

A pesar que en públic cap dirigent ecosobiranista accepta l'anàlisi de la confrontació entre els candidats per la seva militància respectiva al PSM -Ensenyat- i a IniciativaVerds -Santiago-, els dos partits que formen Més, en privat les coses canvien i es confessa que, com a poc, “encara no hem encaixat les peces del tot com per poder parlar de militants únics” de Més i no del PSM i d'IniciativaVerds. Cal recordar que quan Biel Barceló va dimitir el passat mes de desembre de vicepresident i conseller de Turisme del Govern de les Illes, les diferències entre les dues parts de Més per Mallorca varen quedar en evidència. Uns volien Santiago de recanvi i els altres, el PSM, imposà que fos la seva secretària general, Bel Busquets, la substituta.

A l'hora de triar qui ocuparà el número 1 de la llista electoral autonòmica de l'any que ve, novament s'ha reproduït si no l'enfrontament sí almenys la divergència de criteri entre PSM i IniciativaVerds. Santiago va anunciar formalment que es presentaria després de setmanes durant les quals tothom donava per fet que així ho faria. Temps suficient perquè des del PSM es sondegés un possible candidat propi per evitar tenir una cap de llista de l'altre partit. Finalment el president del Consell, Miquel Ensenyat, feu la passa endavant.

La comissió organitzadora de l'assemblea que aquest dissabte haurà d'elegir el cap de llista autonòmic dissenyà un procés que ha tingut per objectiu evitar el que passà ara fa quatre anys, quan s'apuntaren uns 8.000 electors per votar el futur candidat i s'hi produí un enfrontament molt dur entre ERC -partit que aleshores feia part de la coalició- i la direcció de Més, amb acusacions d'irregularitats incloses, i que, al capdavall, suposà la sortida d'Esquerra de la coalició. Enguany el nombre d'inscrits és de 4.000 i no s'esperen sorpreses.

Per evitar un enfrontament que fes mal a Més, la direcció optà perquè el perdedor de les eleccions internes ocupés el segon lloc de la llista. Atès que són home i dona, complirien amb la llei “cremallera” que obliga a l'alternança de gènere en els llocs de la candidatura. I així s'evitaria una imatge de desunió i, també, de control absolut per part del PSM. Aquesta última qüestió preocupa la cúpula de Més. Els dirigents volen que s'estengui la idea que Més és un sol partit i no la suma de dos, i que no hi ha diferències entre els militants.

Justament per aquest motiu hi ha preocupació per si la victòria d'Ensenyat és de tal magnitud que deixa Santiago en una posició molt dèbil. Segons una informació publicada el passat dimecres pel diari de Palma Última Hora, els dirigents de Més temen que Santiago pugui rebre una derrota humiliant que a la pràctica la inhabiliti per ser número dos de la candidatura. Assegura el rotatiu que “el gruix del PSM” s'ha mobilitzat per inscriure votants en el cens -no cal ser militant- i que dels 4.000 inscrits la immensa majoria són vots segurs per a Ensenyat.

 

Busquets

Aquest dissabte Més per Mallorca no només triarà el seu candidat a “president del Govern” -en realitat no és tal cosa, com se sap, sinó únicament cap de llista per la circumscripció mallorquina- sinó que també elegirà el futur número 1 de la llista electoral al Consell de Mallorca.

Bel Busquests, secretària general del PSM i vicepresidenta i consellera de Turisme del Govern, opta a ser la futura cap de llista de Més al Consell. El seu oponent, Guillem Balboa, batlle d'Alaró, en aquest cas no milita a IniciativaVerds sinó que és independent. Ningú no dóna tampoc cap possibilitat a Balboa i es descompta la victòria de Busquets. Fons de Més que no són del PSM confessen que la “victòria de na Bel” és inevitable.

Resulta estrany que el càrrec institucional de màxima rellevància de Més, Busquets, vicepresidenta del Govern -a més de consellera de Turisme- i que també és secretària general del partit més important de la formació -el PSM-, aspiri a ser candidata a presidenta del Consell i no del Govern. Mai havia passat així. De sempre, tant a Més com en el PSM, així com passa igualment a la resta de formacions polítiques, el líder orgànic aspirava sempre al principal lloc institucional, a la presidència del Govern. Quan se li demana a Busquets la raó, es limita a contestar que “el Consell creixerà en pressupost i competències i el seu pes polític igualment augmentarà molt”, deixant entendre que s'estima més optar la presidència de la institució insular que del Govern.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.