Els Crítics

Addictes al mòbil

La revolució del mòbil ha estat una de les més radicals, íntimes i fulminants de la història de la humanitat.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Encara recordo quan, l’estiu del 2007, us parlava del nou iPhone. Facebook acabava de ser traduït al castellà...

I ara, tan sols onze anys després, tothom té un smartphone, tothom està connectat a Facebook, i tothom s’envia missatges i fotos per WhatsApp. Els nostres pares i avis, que no havien tocat mai un ordinador, de sobte es convertien en usuaris hiperconnectats.

Tot això és bo, és clar. Però té una sèrie de riscos importantíssims: es dilueix la línia entre feina i lleure, depenem d’un grapat de multinacionals que trafiquen amb les nostres dades més íntimes i, el més important, correm el risc d’esdevenir addictes al mòbil.

Les xarxes socials estan dissenyades perquè hi passem com més estona millor. Tothom reclama la teva atenció: notificacions de notícies, posts de xarxes socials, missatges de coneguts, avisos de gairebé totes les aplicacions... Qualsevol like, cada clink, cada color està enginyat per provocar secrecions de dopamina, amb l’objectiu que acabem pidolant més i més droga, que ens ocupi tots aquells molestos, insuportables temps morts; això, abans, ho combatíem amb una cigarreta.

Heu notat com cada vegada hi ha més gent que no es pot estar de mirar el seu mòbil? tot just llevar-se, tot prenent una copa amb amics, a la foscor d’una sala de teatre, al transport públic, mirant la tele i, sí, també enmig de qualsevol feina productiva...

Si algun dia es fessin públiques les xifres de productivitat perduda per culpa de les xarxes socials, potser se’n legislaria aquest mal ús.

No sé si ho sabeu, però tots els sistemes operatius, també els dels smartphones, tenen al menú de configuració un mode “no molestar” configurable. I no oblideu que la llum blava de les pantalles LCD i LED, a menys de 20 cm dels ulls, alteren el son... especialment si les consultem de nit.

D’altra banda, cal tenir en compte a quina edat volem que els nostres fills tinguin accés al mòbil, a internet i a les xarxes socials. Nosaltres hi hem accedit adults, i les tècniques de manipulació neurosemiòtica de les xarxes socials no han intervingut en la nostra educació emocional. A Silicon Valley ho tenen molt clar, i no deixen que els seus fills s’acostin a una pantalla abans dels quinze anys.

Aviat, molt aviat, hi haurà aplicacions destinades a convèncer-nos que mirem menys el mòbil. La capacitat de concentració sostinguda serà un dels béns més preuats.
 

Legend of Kay Anniversary Edition

NSW. 29,99 euros

Legend of Kay és una aventura d’acció i plataformes 3D per a tots els públics que va aparèixer per a la consola de 128 bits PS2... el 2005. Deu anys després fou remasteritzat a 1080 per a ordinador i consoles com PS4 o WiiU. Ara arriba aquesta adaptació a la Switch: Kay és un gat amb habilitats ninja que viu en un idíl·lic món animal, fins que goril·les i rates es revolten. Caldrà combatre —amb espasa, martell o urpes—, superar 25 nivells i 15 tipus d’enemic, resoldre trencaclosques i eliminar espectaculars caps finals.

Football, Tactics & Glory

Win. 19,99 euros

De jocs de futbol n’hi ha de dues menes: els simuladors arcade, com els FIFA, i els de gestió, com Sega Football Manager. I vet ací un nou model, l’estratègia per torns. Tenim un equipet en una lliga d’aficionats, i l’hem de conduir a l’elit mundial. Tenim tres assajos per torn de jugador. Cada jugador té les seves pròpies habilitats i els anirem coneixent al llarg d’una pila de temporades. Cal treure el Guardiola —o el Mourinho— que duem a dins.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.