FangArt '18

Cultura de ceràmica a la costa del Penedès

El Festival de Ceràmica del Vendrell, FangArt, se celebrarà el cap de setmana del 15, 16 i 17 de juny a tocar de la mar. El barri de Sant Salvador, a la capital del Baix Penedès, acollirà distintes parades en què els professionals de la ceràmica podran mostrar i vendre els seus productes, alhora que ensenyaran els assistents a treballar amb aquest material.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Conservar els patrimonis esdevé una responsabilitat. I si un dels trets més representatius del Vendrell és la ceràmica, el municipi ve donant empenta al sector durant els darrers anys de manera indiscutible. Ho fa, sobretot, a través del FangArt, un festival que se celebra enguany per segon any consecutiu al barri de Sant Salvador, tot just davant d’un altre dels patrimonis de la ciutat: el mar.

El FangArt serveix, entre més coses, per mostrar el valor d’un sector sovint desconegut, com és el de la ceràmica. Tot just davant del mar, els ceramistes podran exposar les seves obres, vendre-les i, alhora, interactuar amb el públic per ensenyar-los a fer treballs d’artesania. Tot amb la participació de prestigiosos ceramistes, també d’àmbit internacional, que donaran més transcendència a aquest festival de caire familiar i professional.

Perquè el FangArt ofereix en la seva programació exposicions, tallers, conferències i demostracions de tota mena pensades per a tot el públic. Fins a 16 artistes arribaran al Vendrell per mostrar al públic les oportunitats de la ceràmica. Gent procedent de tot arreu: del Baix Maestrat, de Barcelona, del Baix Llobregat, del Vallès Occidental, de la Catalunya Nord, de la pròxima Cambrils, de Lleida, del mateix Vendrell, del Baix Empordà o de l’Alt Urgell. També d’altres punts de l’Estat com ara Saragossa i, fins i tot, de l’àmbit més internacional: hi ha convidats procedents de l’Índia i dels Països Baixos.

Tots oferiran exemples de com treballar la ceràmica per obtenir distints resultats. Per exemple, les escultures, murals o joieria de Lola Royo. O la bijuteria en porcellana de Raquel Garcia, al darrere del projecte Tengo Ropa Tendida. També les minucioses figures de fang d’Emili Matas o els peixos realistes elaborats per Eva López, responsable d’Elomi Ceràmica. No pot faltar el material antic, elaborat per Julio Badajoz, que reflecteix la tradició d’un sector que també és tradicional, tal com mostra Ceràmica Antiga Catalana. L’espontaneïtat de Daniel Ortiz a l’hora de treballar el fang esdevé una virtut. Camil·la Pérez Salvà, amb més de 40 anys d’experiència, aporta una visió domèstica i creativa d’aquest element. Des d’Angostrina, a l’Alta Cerdanya, Poterie ‘Le Ferme’ trasllada utensilis casolans fets amb ceràmica. Karen Zydownik, artísticament Zydolab, fa un pas més enllà i també elabora peces decoratives que poden resultar útils. Anna Ballester i David Rosell, de l’estudi ceràmic [ba_Ro], mostren la seua tècnica per elaborar la ceràmica d’estil vitrificat. Lourdes Garcia envernissa les peces per imitar la fusta. L’estudi Lab!, format per Júlia Sangés i Inga Freitas, proporciona objectes de cuina i menjador mentre que Jordi Bresolí, de nom artístic Quiceramiko, mostra els seus bols d’aspiració poètica. Usha Garodia, des de l’Índia, dona el toc espiritual a l’ofici i ens trasllada a temps immemorials.

Però si hi ha artistes que transcendiran són els dos convidats especials. D’un costat, Peter Hoogeboom, natural de Leiden -a l’oest dels Països Baixos- mostrarà el disseny contemporani emprat per ell per fer recipients i joies i donarà la referència historiogràfica del seu ofici. Especialista en recipients, Hoogeboom s’entesta a prolongar el caire utilitari de la ceràmica, una característica prolongada al llarg del temps, per bé que sovint oblidada per la irrupció de nous materials.

En declaracions a aquest setmanari, Hoogeboom reconeix sentir-se «agraït» per haver estat convidat al FangArt, «especialment perquè també sóc del camp de la joieria contemporània». L’artista, que també va exposar els seus treballs al Museu Pau Casals del Vendrell a mitjan anys 90, farà dues conferències. Una, sobre les 16 tècniques diferents «i materials secundaris per abordar la fragilitat i millorar la usabilitat de la ceràmica». L’altra, sobre l’ús de la ceràmica en la joieria des de temps prehistòrics fins al segle XXI. Segons Hoogeboom, «egipcis, grecs, maies, victorians, japonesos.... Tots valoraren la bellesa de la ceràmica en peces de joieria».

Núria Soley serà l’altra convidada especial. Especialista en joieria ceràmica, dissenya petites escultures per lluir sobre el cos. Amb experiència des del 1982, quan va obrir el seu taller, Soley, natural de Palau-Solità i Plegamans (Vallès Occidental), mostrarà el disseny d’arracades de ceràmica, les joies de porcellana, collarets o penjolls del tot originals. La seua especialitat, la joieria ceràmica, estarà molt present al FangArt d’aquest any. Soley s’encarregarà de fer peces davant el públic perquè vegi com treballa. «I podran preguntar i veure quin és el procés de treball. Serà un taller d’observació i interactuació», diu Soley a EL TEMPS, i ens recorda que també comptarà amb un estand per vendre.

Soley, que té presència al festival des de la seua primera edició a principis d’aquest segle, destaca la importància que el FangArt sigui «un punt de venda i d’exposició dels nostres treballs: un espai on els ceramistes podrem intentar vendre la nostra feina». Alhora, ressalta també la importància que el públic «s’adoni que això no és qualsevol cosa: n’hi ha una molt bona selecció de treball». El valor que Soley atorga a la fira va vinculat a la dificultat que el món de la ceràmica ofereix als seus professionals. «La venda no és fàcil, i la gent té el costum de comprar per preus baixos al carrer. Això és una altra cosa: un espai per educar el públic i per dignificar la professió».

Amb museus de ceràmica força importants, El Vendrell és l’espai més adient per oferir aquest festival adreçat a tothom. Amb espectacles de música, tallers de decoració, de creació, moments per al públic infantil, demostracions, elaboracions, exposicions i tota mena d’activitats, El Vendrell comptarà un any més amb una fira que tracta de donar empenta a un sector antic, sovint intranscendent, però que ofereix alternatives de tota mena en aspectes decoratius i utilitaris. Un cap de setmana per endinsar-se en un món desapercebut i que sorprèn i agrada quan es descobert.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.