Embat Judicial

La justícia alemanya torna a rebutjar l'extradició de Puigdemont

Els jutges alemanys havien denegat posar al president català, de nou, en presó provisional després que la Fiscalia demanés la seva extradició. Finalment, els tribunals alemanys l'han tornada a denegar amb rapidesa.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Quan semblava que la situació legal de Carles Puigdemont a Alemanya estava controlada, la Fiscalia obria un nou front. En un comunicat fet públic dimarts al matí ha demanava l'extradició del president català atenent als càrrecs de rebel·lió pels que el reclama el Tribunal Suprem espanyol. Des del Tribunal de Schleswig-Holstein, però, s'ha descartat la possibilitat que Puigdemont torni a entrar a presó provisional, així com la petició d'extradició per delictes de rebel·lió feta per la fiscalia. Era el segon cop que ho feia.

Cal recordar que Puigdemont està en llibertat provisional, amb privació de sortir de l'Estat alemany, després que fos detingut el passat mes de març quan tornava cap a Brussel·les en cotxe després d'un viatge a Finlàndia. Finalment, el jutge del land Schleswig-Holstein va optar per rebutjar l'euroordre emesa per l'Estat espanyol, entenent que no hi havia fonaments per plantejar el delicte de rebel·lió.

La Fiscalia, però, discrepa d'aquests fets i apunta que, després de revisar noves proves audiovisuals aportades per les autoritats de l'Estat espanyol, observa elements per acusar Puigdemont no només de rebel·lió, sinó també de desordres públics. Els tribunals, però, han descartat novament incloure rebel·lió a la a causa de Carles Puigdemont. El president català resta també a l'espera que hi hagi un veredicte final sobre la seva posada en llibertat, tal com ja va passar amb els consellers exiliats a Brussel·les. L'advocat Jaume Alonso-Cuevillas espera un resultat final similar.

La Justícia alemanya, per tant, ha decidit el mateix que va decidir el 5 d'abril, quan va denegar l'extradició. L'Audiència territorial d'Schleswig-Holstein entén que "no hi ha proves en la consideració jurídica dels fets d'un canvi considerable que derive en un canvi de postura" de la decisió anterior.

Entre les raons d'aquesta decisió, segons el prestigiós setmanari Der Spiegel, hi ha el fet que el tribunal no trobava "cap raó" per fer efectiva l'extradició de Puigdemont. "No hi ha perill de fuga, diu la raó oficial". I la columna, signada per Claus Hecking, raona que "la derrota de la Cort Suprema espanyola a Madrid és molt més gran que no sembla".

"Els fiscals sol·licitaren novament l'extradició de Puigdemont i tractaren de fonamentar l'acusació amb tres vídeos. La pel·lícula mostra com membres de la policia regional catalana s'oposen breument a les forces de seguretat espanyoles, que volien atacar a una multitud el dia del referèndum prohibit d'autodeterminació. Els altres dos vídeos mostren com policies espanyols són atacats per manifestants amb barreres i cadires. Segons l'acusació, els vídeos tenen la intenció de demostrar l'ús massiu de la força per simpatitzats de l'independentisme. El mateix Puigdemont no alena això. Ell mateix havia demanat no emprar la violència".

 

Restitució embarrancada

En paral·lel, el jutge Pablo Llarena ha posat una nova trava a la constitució del nou Govern de la Generalitat. Com ja era de preveure, el magistrat del Tribunal Suprem ha prohibit a Josep Rull i Jordi Turull sortir de la presó per prendre possessió dels seus càrrecs. Al·lega que hi ha risc de reiteració delictiva, tal com ja va fer amb Jordi Sànchez quan va demanar sortir per presentar-se al debat d'investidura.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.