Llibertat pels exiliats a Bèlgica

La no extradició als mitjans digitals

La premsa europea destaca la llibertat decretada per un tribunal belga per als exconsellers Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret, i analitza que és un cop molt fort per al Tribunal Suprem i, per extensió, per a Espanya. 
 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La justicia belga ha rebutjat l'entrega a Espanya dels exconsellers Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret. En la vista sobre la demanda d'extradició a Espanya, el ministeri públic així ho ha demanat per defecte de forma i errors importants en la petició d'ordre europea de detenció. Un nou cop judicial per a les aspiracions del Tribunal Suprem que la premsa europea recull posant èmfafi en la bufetada que representa per a la justícia espanyola.

La Soir, de Bèlgica, editat a Brusel.les, titula que "Els ex ministres exiliats catalans a Bèlgica no seran extradits a Espanya" i analitza per als seus lectors que la decisió "és una galtada per a la justícia espanyola que va tramitar les ordres de detenció europees contra els tres ex ministres a l'exili a Bèlgica des d'octubre de 2017. Aquest dimecres, la Cambra del Consell de Brusel.les ha anunciat que les peticions no són executables. Toni Comin, Meritxell Serret i Lluís Puig no seran per tant extradits a Espanya, on era probable (en cas d'haver estat extradits) que s'haguessin afegit als vint ex polítics i presidents d'entitats que estan privats de llibertat des de fa mesos. Aquests tres antics ministres són concretament perseguits a Espanya per "rebel.lió" i "malversació", de la mateixa manera que ho són Carles Puigdemont i Clara Ponsatí. L'expresident català és a Alemanya a l'espera que la justicia (d'aquell país) decideixi sobre el seu destí. Quant a la senyora Ponsatí, ella és a la Gran Bretanya i també està pendent que la justícia (escocesa) decideixi sobre la seu ordre europea de detenció".

Justament a Gran Bretanya, The Times, de Londres, sota el titular de "La Cort rebutja les extradicions de ministres catalans" conta que "tres exministres pròfugs que fugiren a Bèlgica després de la declaració d'independència de Catalunya escapen de l'extradició a Espanya". Conta als lectors que "un jutjat de Bèlgica ha rebutjat una ordre europea de detenció que hagués enviat a Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret a judici a Madrid. El senyor Comín s'enfronta a càrrecs (a Espanya) de rebel.lió, que comporta una sentència màxima de presó de 30 anys, i de malversació de fons públics per organitzar un referèndum sobre la independència il.legal a l'octubre passat. El senyor Puig i la senyora Serret foren acusats de sedició i malversació de fons públics. El jutjat de Brusel.les desestima l'extradició perquè (...) s'ha d'emetre una ordre de detenció nacional abans que la internacional" i com que el Tribunal Suprem espanyol no ho ha fet, doncs no hi ha extradició.

A París, Le Monde titula que "Bèlgica no respondrà la sol.licitud espanyola de detenir tres exministres catalans” i narra que “la justícia belga dictaminà aquest dimecres 16 de maig el rebuig a les tres ordres europees de detenció contra (...) els exmembres de l'executiu regional destituïts l'octubre després de l'avortat intent de secessió de Catalunya”, per posteriorment passar a explicar les acusacions que la justícia espanyola fa contra Comín, Serret i Puig, al mateix temps que recorda la situació de Carles Puigdemont a Alemanya i de Clara Ponsatí a Escòcia.

A Alemanya, el setmanari Der Spiegel, publicat a Hamburg, destaca que “Bèlgica no entrega els polítics catalans” per, acte seguit, analitzar el que considera una “derrota d'Espanya davant el tribunal: el poder judicial belga es nega a extradir a tres exministres de Catalunya”. Explica que el fons de la decisió s'ha de buscar “en un errada de forma” de la petició del Tribunal Suprem espanyol que consisteix en que no presentà “l'ordre de detenció nacional en la qual es basa l'ordre europea de detenció” que s'envià a Brusel.les. Igual que la resta de mitjans europees recorda els delictes pels quals són perseguits a Espanya i que Puigdemont i Ponsatí estan esperant les decisions de la justícia alemanya i escocesa, respectivament.

Quasi calcada és la informació que aporta el Frankfurter Allgemeine Zeitung, de Frankfurt, que titula que “La justícia belga rebutja l'extradició de polítics catalans”. Explica l'errada formal del Tribunal Suprem espanyol al qual s'ha aferrat la defensa i que ha servit perquè tribunal hagi refusat la petició i, com tots els altres mitjans, recorda qui són els tres “exministres catalans que s'exiliaren a Bèlgica” i que Carles Puigdemont “encara està pendent de conèixer si serà extradit a Espanya per un delicte d'infidelitat (malversació)” després que “el poder judicial alemany rebutgés extradir-lo per l'acusació de rebel.lió”.

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.