XII Legislatura

La CUP dona llum verda a la investidura de Torra

Així ho ha decidit el Consell Polític que la formació ha celebrat aquest diumenge a Cervera

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Abstenció. Aquesta és la paraula que esperaven escoltar aquest diumenge a les seus de Junts per Catalunya i ERC. Aguantaven la respiració i encreuaven els dits. Dissabte havien fet, a la primera sessió del ple d'investidura, un darrer al·legat demanant clemència a la CUP per tal de poder investir Quim Torra, el pla D. Sigui pels cants de sirena o pel convenciment tàctic, la militància cupaire ha optat per no girar el dit polze avall i, si no hi ha cap entrebanc més, dilluns Catalunya tindrà un nou president, el 131è.

La decisió ha arribat des de Cervera on els anticapitalistes celebraven la seva Assemblea Nacional per fixar les línies estratègiques per al 2019. Aprofitant l'ocasió, la capital de la Segarra ha acollit també el Consell Polític que havien demanat les assemblees territorials del Baix Llobregat, el Camp i el Barcelonès amb l'objectiu de decidir si es mantenia o no l'abstenció davant la investidura de Quim Torra.

Finalment, la CUP ha optat per donar llum verda al que serà el nou president, però, la discussió sembla que ha estat ajustada. La militància que a les deu del matí s'acostava al teatre de la passió no les tenia totes i el leitmotiv generalitzat era que podia passar qualsevol cosa. Durant les votacions de 'Mas o març', prèvies a la investidura de Puigdemont, el sentit del vot de les territorials i les organitzacions es podia intuir segons la seva afinitat o no a les organitzacions estratègiques Poble Lliure o Endavant. En aquesta ocasió, però, sembla que aquesta lògica s'ha trencat.

El debat tàctic s'ha imposat al debat de fons, on el consens sobre que el full de govern de la majoria independentista no es correspon al que la CUP voldria és ampli. El quid de la qüestió era si era més favorable, tàcticament, que es fes govern o no.

Amb aquest panorama, quan passaven pocs minuts de la una de migdia, les persones que havien de formar part del consell polític, ampliat amb el Grup d'Acció Parlamentària (GAP), han abandonat l'Assemblea i s'han dirigit cap al Centre Obrer Instructiu d'Unió Republicana. Aquest ateneu popular de nom suggerent ha estat, durant una hora llarga el lloc de debat dels representants de les 12 territorials (amb entre 3 i 6 vots cada una) i les vuit organitzacions que formen part del GAP. Totes elles portaven els vots definits després de consultar a la militància poble a poble, però calia ponderar les opinions i deixar clar el significat de fons de cada vot. "Sembla que va per llarg", deia tothom que sortia a escurar ràpidament un cigarret.Al teatre de la Passió seguia el debat de fons, però tothom tenia clar que on es jugaven les garrofes, aquest diumenge, era al Consell. Els responsables de comunicació de la CUP s'han afartat d'explicar-ho als mitjans de comunicació que entraven al teatre per retratar una assemblea que quedarà en el record com un pla recurs, d'una notícia que no hi tenia res a veure. Enmig de tot plegat, alguns cerverins s'aturaven a les portes per fer les seves pròpies aportacions informals al debat, exigint una o altra cosa, però, certament, semblaven més interessats en la fira dedicada als contes que hi havia dins la històrica universitat de la ciutat.

Històries a les que poc té a envejar aquest procés d'investidura que, malgrat fer-se tediós, ha guardat girs fins a darrera hora. El darrer, a les tres del migdia d'aquest diumenge. Els anticapitalistes confirmaven l'abstenció, remarcant que no donaven suport a la investidura, tot i que amb els seus vots l'habilitaran. Lluc Salellas, portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, ha valorat el discurs que Torra, manifestant que en prenien nota perquè el que va dir "no es quedi només en paraules" i exposar que opinaven, malgrat tot, "quedava curt". També ha explicat que la decisió no s'havia pres per unanimitat, tot i que sí amb una majoria àmplia. Partint d'això, els anticapitalistes han manifestat que el seu vot era un abstenció com a gest comprensiu amb el context repressiu, però han advertit que això no anava lligat a garantir la governabilitat.

Ara, qui sap si dilluns n'hi haurà o no, d'investidura. De moment, Quim Torra ho té tot per ser investit president. Però, com comença a ser costum, els tribunals poden tenir la darrera paraula.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.