L'editor és el triat per Puigdemont

Quim Torra és el Pla D

Carles Puigdemont ja ha nomenat el seu successor. Dissabte se celebrarà la primera ronda de la investidura. Mentre les quinieles pel repartiment dels departaments corren, tot queda pendent d'una decisió de la CUP, que tornarà a ser decisiva. Al si de la formació independentista sorgeixen veus que demanen votar no a la investidura, el que provocaria unes noves eleccions.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Carles Puigdemont ja s’ha pronunciat. I el seu escollit ha estat l’editor i escriptor Quim Torra. Es tracta d’una de les persones que amb més força sonaven per esdevenir 131 president de la Generalitat de Catalunya. Número 11 de la llista de Junts per Catalunya el passat 21D, ha estat una de les persones fidels a Puigdemont des d’aquella cita electoral. Sense vinculació militant a cap partit, és una persona disposada a assumir un paper simbòlic i representatiu de Puigdemont. Tot sense ser una de les persones de més pes polític en la llista de l’ara anterior president.

Orador experimentat, tal com va demostrar al Parlament de Catalunya el 24 de març, l’endemà de l’ingrés en prisió de cinc consellers -entre ells el llavors candidat Jordi Turull- s’ha erigit portaveu de la voluntat de Puigdemont sense buscar massa protagonisme, malgrat que ha aconseguit tot el contrari.

El seu perfil, expliquen fonts properes a Junts per Catalunya, no desagrada a la CUP. Expresident d’Òmnium Cultural i sense cap vinculació a l’antiga Convergència, agrada més als anticapitalistes per no estar tan lligat a ideologies liberals en termes econòmics com Elsa Artadi. Antoni Morral, un altre dels qui sonava com a candidat, generava certa desconfiança entre les files del PDeCAT per ser d’un perfil més d’esquerres.

En aquest sentit, Quim Torra esdevé una figura de consens. I el consens és, precisament, un dels valors que practica. Ell fou un dels màxims partidaris d'una llista única per al 21D que finalment no es va poder materialitzar.

Al Parlament no va ser una de les persones més actives en les negociacions amb Esquerra Republicana, si bé ha estat un dels qui ha redactat els pactes.

Quim Torra i Pla (Blanes, Selva, 1962), per tant, serà el candidat a ser investit president de la Generalitat de Catalunya. Advocat, escriptor i editor, és conegut pels seus assaigs de política que l’han conegut en un escriptor reconegut. El 2009, per exemple, va ser guardonat amb el premi Carles Rahola d’Assaig gràcies a Viatge involuntari a la Catalunya impossible, publicat el 2009.

Fundador de l’editorial A Contra Vent, també ha treballat al Born Centre Cultural com a director del conjunt museogràfic de l’equipament, ha presidit Òmnium Cultural entre juliol i novembre de 2015 i ha dirigit el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis. A hores d’ara també és editor i director de la prestigiosa Revista de Catalunya.

 

I els Departaments?

Mentre ningú no donava cap pista sobre la formació del nou Govern català i la investidura que es contempla imminent, Joan Tardà ha estat, de manera inesperada, qui s'ha pronunciat. Les seves companyes al Congrés espanyol, Ester Capella i Teresa Jordà, seran, segons ell, noves conselleres del Govern sortint.

Així ho ha expressat als corredors del Congrés, dient a més que "posaran els seus coneixements al servei de la construcció de la República". Totes les quinieles també situen Pere Aragonès (Esquerra Republicana) i Elsa Artadi (Junts per Catalunya) com a personalitats fortes del possible nou Govern.

De moment, però, només se sap que Quim Torra és l’elegit. No ho han estat altres candidats que es perfilaven com ara Elsa Artadi o Josep Costa. Tot apunta que la investidura caldrà fer-la en segona votació i per majoria simple dels 66 diputats que sumen Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. Com que no hi ha la majoria absoluta de 68 diputats, seran necessàries les quatre abstencions anunciades de la CUP per fer efectiva la investidura en segona ronda.

Després de gairebé cinc mesos a l’espera, de tres candidats a presidir la Generalitat que han estat vetats pel Govern espanyol i pels tribunals, diverses renúncies a l’acta de diputat, dos parlamentaris exiliats i altres cinc empresonats que encara resten tancats sense data de sortida previsible, Catalunya ja podrà investir un president i formar un nou Govern.

Aquest mateix divendres, Roger Torrent ha una nova ronda de contactes per fer efectiva la investidura. La primera sessió se celebrarà aquest dissabte a les 12 hores.

 

La CUP, decisiva

Malgrat que tothom donava per fet que la CUP s'abstindria a la votació d'investidura de Quim Torra -tal com ja va fer amb Jordi Turull i tal com s'ha vingut suggerint des de la formació-, ara sorgeixen veus que demanen el no.

És per això que la CUP ha convocat un consell polític extraordinari per ultimar la seua decisió. Les territorials del Barcelonès, de Tarragona i del Baix Llobregat han exigit un replantejament sobre el vot en la investidura. L'abstenció, que era la decisió esperada, facilitaria la investidura de Quim Torra en una segona volta que se celebraria dilluns. En canvi, si es vota no, la convocatòria de noves eleccions seria gairebé imminent, atès que els quatre vots de la CUP se sumarien als de Ciutadans, PSC, Comuns i Partit Popular, sumant tot junts 69 front als 64 de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.