Repressió

L’Estat embarga 110.000 euros a Òmnium sense cap motiu aparent

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades sanciona Òmnium per tindre una base de dades inoperativa als Estats Units. L'ANC ha rebut el mateix càstig.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L’abril de l’any passat, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades sancionava les entitats Òmnium Cultural i Assemblea Nacional Catalana amb 90.000 euros. En aquell moment, Òmnium ja va avisar que no faria efectiu el pagament de la multa. «Si Franco no va poder tancar Òmnium Cultural, tampoc podrà l’Estat amb els seus atacs deliberats», explicava llavors Jordi Cuixart. Tot just quan dos mesos abans l’Estat havia embargat 440.000 euros a l’ANC i Òmnium per organitzar l’anomenada gigaenquesta, adreçada a consultar els ciutadans principatins com volien que fora el seu nou país. Era l'any 2015.

Ara, el context sembla ser el mateix. Els 90.000 euros de sanció esmentats més els interessos sumen 110.000 euros embargats a Òmnium. L’entitat cultural ha fet una crida a recaptar socis o donatius i ha anunciat que recorrerà la sanció als tribunals europeus.

 

Persecució

Darrerament, Òmnium ha patit el setge de l’Estat de distintes maneres. A l’empresonament de Jordi Cuixart, encarcerat preventivament des de fa sis mesos i mig, cal sumar dos escorcolls a la seu central de l’entitat. La multa ha estat imposada per l’existència d’una base de dades inoperativa als Estats Units. Aquesta situació, denuncia Òmnium en el seu comunicat, és habitual en altres empreses i organitzacions, i assegura que «mai no s’han posat en risc les dades personals de cap individu», pel que «la possible il·legalitat no existeix». També recorden que l’entitat «sempre ha actuat de bona fe i amb transparència amb l’AEDP».

Òmnium fa esment a altres realitats per mostrar «l’excepcionalitat» de la sanció. Primer, que aquesta entitat i l’ANC van ser les primeres sancionades per l’AEDP per una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea el 2015 «que invalidava una decisió de la Comissió Europea de l’any 2000 sobre els requisits per al tractament de dades als Estats Units». «No tenim constància que cap altra organització hagi estat multada per aquest mateix fet: tenir una base de dades als Estats Units», lamenten des de l’entitat.

L’excepcionalitat continua marcant el dia a dia d’Òmnium Cultural.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.