L'OCB groga

L'Obra Cultural organitza un 'sopar groc' en solidaritat amb els presos

El president de l'Obra Cultural Balear, Josep de Luis, ha presentat als mitjans la convocatòria per al proper 12 de maig del primer 'sopar groc' que es farà fora del Principat, amb la intenció que els mallorquins que vulguin expressin la seva solidaritat amb els dirigents independentistes presos.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El president de l'Obra Cultural Balear (OCB), Josep de Luis, ha anunciat que l'entitat cultural convoca els seus socis i simpatitzants a un “sopar groc” en solidaritat amb els independentistes presos. La cita és el dissabte 12 de maig, a les 21 hores, al restaurant Menestralia (Campanet, Mallorca). “El motiu no pot ser més noble, mostrar la solidaritat amb els presos polítics catalans, empresonats sense judici des de fa més de mig any”, explicà als mitjans de comunicació.

L'entitatconfia que aquest “sopar groc”, talment l'han batejat, sigui “multitudinari” per poder expressar així amb contundència tant la solidaritat amb els presos com la crítica a la repressió exercida per l'Estat espanyol. El preu del tiquet són 30 euros. La recaptació anirà a parar a la caixa de solidaritat amb els presos. El “sopar groc, que té el suport de l'Associació Ona Mediterrània, de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca i del diari digital dBalears, comptarà, segons va explicar Josep de Luis, amb la presència i participació d'alguns dels familiars de presos.

Serà la primera vegada que s'organitza fora de Catalunya una dinar "groc" en solidaritat amb els repressaliats. Però no serà la primera vegada que l'OCB expressa el seu suport amb els presos. De fet, des del primer moment ha estat una constant. Cal recordar que a l'acte del lliurament dels Premis 31 de desembre, celebrat al Teatre Principal, de Palma, el passat mes de desembre, s'hi va convidar la presidenta del Parlament català, Carme Forcadell, perquè lliurés un dels guardons a Òmnium Cultural de Catalunya i a l'Assemblea Nacional Catalana, en honor dels seus dirigents encarcerats, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, respectivament. La presidenta de la Cambra legislativa del Principat agraí la “valentia” de l'OCB i alhora feu un cant a la llibertat i a la defensa “de la nostra llengua i cultura catalana, una cultura perseguida i reprimida que cal seguir defensant”. Fou una constant del discurs, aquesta invitació als presents a perseverar “en la defensa” aferrissada de la llengua com a base de la identitat. Així mateix es referí a les “dificultats” que està patint el Principat alhora que feu un cant a l'optimisme: “Catalunya sofreix una situació difícil, però ens en sortirem". Va ser, amb diferència, el parlament més aplaudit, entre un clam que cridava "llibertat!".

L'Obra Cultural Balear transcendeix la defensa dels presos i entra de ple en la defensa del procés independentista català. Així ho manifestava a aquest setmanari en l'entrevista que ens concedí Josep de Luis(EL TEMPS, número 1.758): "L'Obra sempre ha estat a l'avantguarda de la lluita per la cultura, la llengua i les institucions pròpies d'autogovern. Sempre ha estat radical en aquest sentit. Quan va néixer el 1962 no era còmoda per al poder. I seguirà sense ser-ho ara. Reivindicam fer passes endavant per la llengua, la cultura i el país. L'Obra està obligada a ser present i impulsar la defensa de més autogovern” i, més específicament, el president de l'entitat cultural considerava que el procés català “ha reactivat molt el sentiment de pertinença a una nació gran i això tendrà conseqüències a Balears, segur. Quines? Dependrà de la feina de les organitzacions, inclosa l'Obra, que estam en aquest àmbit. Hem de ser capaços entre tots de transmetre a la societat la necessitat de respondre correctament al sentiment creixent de pertinença, com deia, a la nació gran”.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.