EUROPA

"El PP hauria de fer fora Agramunt del Consell d'Europa"

Regals de luxe, suborns i prostitutes. El polític valencià Pedro Agramunt està en l’ull de l’huracà després que el Consell d’Europa haja demanat la seua dimissió per, suposadament, haver-se deixat comprar per Azerbaidjan a canvi de minimitzar l’atropellament dels drets humans en aquest país. En l’origen de la denuncia hi ha el European Stability Initiative, un think tank que vetlla per l’estabilitat democràtica en el sud-est d’Europa. EL TEMPS ha parlat amb Alexandra Stiglmayer, la seua secretària general.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

-European Stability Initiative porta des de 2013 documentant les sospites de corrupció de Pedro Agramunt. Com s’explica que siga ara i no abans que el Consell d’Europa haja demanat la dimissió d’aquest polític?

En primer lloc caldria clarificar que ESI no ha documentat sospites de corrupció contra el senyor Agramunt. El que nosaltres hem documentat és l’ús sistemàtic de la diplomàcia del caviar per part d’Azerbaidjan i les sorprenents bones opinions d’Agramunt respecte d’aquesta país, una percepció que en res no tenia a veure amb la situació dels drets humans i els fraus electorals.

Després d’haver publicat el nostre primer informe sobre la diplomàcia del caviar l’any 2012, nosaltres esperàvem que l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (PACE) i els partits polítics que en formen part iniciaren una investigació a propòsit d’allò que estava fent Azerbaidjan i el perquè de les posicions tan positives d’alguns membres del Consell envers aquesta país. Malauradament, això no va passar a causa d’una combinació de diversos factors. 

En primer lloc perquè Pedro Agramunt no era l’únic amic d’Azerbaidjan al PACE. El règim tenia altres membres en posicions influents, com ara Luca Volonte, cara visible del Partit Popular Europeu entre 2011 i 2013, o Jordi Xuclà, representants d’ALDE fins l’any passat. Aquests es van oposar frontalment contra qualsevol discussió seriosa. I el mateix va passar amb les delegacions nacionals que estan tradicionalment del costat d’Azerbaidjan, com ara Rússia o Turquia. Altres membres del PACE consideraven que una discussió tal enfosquiria el paper d’aquest organisme. Els partits polítics estaven preocupats per la seua imatge. I, per últim, una gran majoria de parlamentaris s’hi van desentendre. La seua indiferència ha tingut un alt preu: van permetre Azerbaidjan capturar el PACE i malmetre la seua credibilitat.

 

-Agramunt ha dit que no té previst dimitir. Diu que tot és una mentida i que totes les sospites es basen en simples suposicions, però no en fets. Quina és la resposta de l’ESI davant d’aquestes paraules?

-És difícil comprendre l’actitud del senyor Agramunt. Qualsevol polític mínimament honorable dimitiria si sobre ell o ella existiren sospites d’aquesta magnitud. Si considera que les acusacions no estan fonamentades, per què no va cooperar amb la investigació independent sobre corrupció i no va assistir a les audiències a les quals va ser invitat per tractar la qüestió? Allí ell podria haverse defensat. I, arribats a aquest punt, per què no permet que ho investigue la justícia? Si estiguera lliure de culpa, la justícia així ho dictaminaria.

 

-El Partit Popular diu que Agramunt no ha de dimitir perquè és el millor representant que Espanya pot tenir en el Consell Europeu. Què n’opina?

Crec que s’equivoquen. Estan posant els interessos del partit per sobre de la necessitat de crear un PACE fort, creïble i basat en la moral. El que el Partit Popular hauria de fer és fer fora Agramunt del PACE; demanarli que fera un pas al costat com a senador i en qualsevol altre òrgan de poder; i lliurara a la justícia tota la informació perquè puguen investigar.

 

Els drets humans estan patint un greu atac arreu del món, i Europa –i això vol dir també Espanya- necessita enfortir una institució que es va crear per defensar els drets humans, el seguiment de la llei i la defensa dels estàndars democràtics. La diplomàcia del caviar ha provocat un mal terrible a la credibilitat del PACE: com podem prendre seriosament una institució que passa per alt la repressió, l’empresonament de presos polítics i unes eleccions fraudulentes, com ha passat en el cas d'Azerbaidjan? Si el PACE vol ser un organisme creible, ha de lluitar contra la corrupció. El Partit Popular hauria de sentir-s’hi interpel·lat.

 

-Imaginem que Agramunt no dimiteix. Què significaria això per a la credibilitat del Consell d’Europa?

Em pregunto com ell pretén continuar treballant en el PACE després de tot el que ha succeït. Semblaria ridícul, ningú no es prendria seriosament el que ell diu o fa. Dilluns passat l’oficina del PACE li va demanar formalment que cessara les seues activitats en l'organisme.

Tinc la impressió que el cas Agramunt ha aplegat a un nivell tal que el personatge ha esdevingut una caricatura. Considere que amb el pronunciament de principis d’aquesta setmana el Consell d’Europa ha deixat ben a les clares que vol lluitar contra la corrupció.

Al marge de tot això, hi ha un aspecte que no hauríem de deixar passar i que està passant desapercebut: la permanència d’Azarbaidjan en el Consell d’Europa. Aquesta investigació ha tractat de les actituds particulars d’alguns membres. Però la qüestió és que la democràcia del caviar era una manera de fer política sistemàtica. Caldria anar al fons de l’assumpte. Si com sembla aquesta és la seua manera de fer quotidiana, caldria el Consell d’Europa es qüestionara si és acceptable que continue formant-hi part, o bé que se li imposen sancions.

 

-Arribats a aquest punt, creu que el fet que aquesta investigació haja pres aquesta dimensió afectarà d’alguna manera la diplomàcia del caviar?

Crec que en el futur serà molt més difícil subornar i corrompre els membres del PACE. Hi ha una nova consciència i sensibilitat en el PACE; els membres del PACE miraran amb lupa el que els seus col·legues diuen a propòsit dels països que violen els drets humans i no compleixen els estàndards democràtics. El PACE va canviar els seus codis de conducta l’any passat i introduirà més canvis per eliminar les actituds corruptes i per fer el seu treball més transparent. Això no vol dir que la democràcia del caviar desaparega, però serà molt més difícil que actuen amb la impunitat amb què ho han fet fins ara. En tot cas, saben que el PACE no tolerarà mai més actuacions com aquestes.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.