XII Legislatura

El Consell de Garanties Estatutàries colpeja la llei de presidència

Segons l'òrgan consultor, la investidura a distància aniria en contra de l'Estatut i la Constitució. La decisió posa en entredit el mecanisme que Junts per Catalunya volia utilitzar per fer president a Carles Puigdemont.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Dur revés del Consell de Garanties Estatutàries a la modificació de la Llei de Presidència que volien tirar endavant Junts per Catalunya i Esquerra Republicana per tal de permetre la investidura a distància. Segons aquest òrgan, que cal recordar que és de caràcter consultiu, la proposta vulneraria l'Estatut d'Autonomia i la Constitució espanyola. Tampoc gaudiria de les condicions de simplicitat que estableix el Reglament del Parlament per tal d'habilitar la tramitació de la llei per lectura única, tal com pretenien els independentistes. D'aquesta manera, es dona la raó al grup parlamentari que havia demanat el dictamen, el Partit Socialista de Catalunya-Units per Avançar.

No obstant això, la decisió final de si tirar endavant el debat i votació de la llei depèn de la Mesa del Parlament. Aquesta està previst que es reuneixi dijous que ve al matí, abans de l'inici del ple, que està estipulat que arrancarà a les 11 i acabarà divendres al migdia. No seria la primera vegada que JxCat i ERC fan valer la seva majoria a la Mesa per portar una proposta a ple en contra de les recomanacions del Consell de Garanties. Caldrà veure, però, si les dues formacions acaben apostant per una estratègia que genera importants recels a les files republicanes.

La reforma de la llei va començar a caminar durant el mes de febrer, pocs dies després del primer intent d'investidura de Carles Puigdemont. La proposta, però, havia quedat en segon pla durant els intents d'investidura de Jordi Sánchez i Jordi Turull. La impossibilitat de tirar endavant el segon intent d'investir l'expresident de l'ANC, va tornar a posar-la sobre la taula. Si els independentistes fan cas omís a l'informe del Consell Garanties, hi hauria temps fins dimecres que ve per presentar-hi esmenes i portar-la dijous quatre de maig o el divendres cinc al ple. Un cop aprovada, el Govern Espanyol té marge de 15 dies per publicar-la al DOGC. És de preveure que, tot seguit, el Tribunal Constitucional la impugnaria. Entremig, els independentistes podrien intentar convocar un ple d'investidura que difícilment s'arribaria a celebrar.

Hi ha un punt, però, que el Consell no considera anticonstitucional ni en contra de l'Estatut. És aquell referit a la possibilitat que els òrgans col·legiats celebrin reunions a distància. Tanmateix, demana que es reformuli "en el sentit d'esclarir el quòrum necessari per a la vàlida constitució de les sessions del Govern que incorporin mitjans telemàtics". Totes les decisions han estat preses per unanimitat.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.