Ciutadans

[INFOGRAFIA] El trident energètic d’Albert Rivera

Els presidents de tres de les grans energètiques espanyoles han manifestat, en algun moment, el seu suport a la formació taronja. Però, quant de pressupostos dels butlletins oficials de l’Estat espanyol han rebut des de 2009 fins avui les companyies dels seus benefactors?

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Fa uns dies, el periodista Pep Martí publicava un article a Nació Digital on es feia referència als empresaris que havien mostrat el seu suport a Ciutadans. Marc Font feia tres quarts del mateix a Crític, apuntant als sospitosos habituals a l’Ibex 35 i a algú més. A EL TEMPS fem números i, mitjançant l’aplicació Opentender, us oferim les quanties de l'erari públic que aquesta plataforma digital recull i de les quals les companyies dels seus tres benefactors de l'empresariat de l'energia han disposat els últims 8 anys.

Prado (Madrid, 1956) hauria facilitat una trobada entre Albert Rivera i l’ex-president francès Nicolàs Sarkozy.

Entrecanales (Madrid, 1963) fou un dels assistents a la trobada amb Albert Rivera organitzada pel Pont Aeri l’octubre de 2015.

Sánchez (Salamanca, 1950) ha tingut diverses trobades amb Rivera motivades, en part, per la mala relació amb el Partit Popular.

Aquests desplaçaments des del bipartidisme tradicional cap a la formació taronja podrien ser un dels molts indicis de com els padrins habituals dels populars han començat a girar, poc a poc, cap el partit d’Albert Rivera. I el suport de les energètiques no és un element menor en tot plegat. Un volum de negoci amb l’administració de 4.518 milions d’euros és una xifra gens menystenible i un indicador prou clar que alguna cosa està canviant als passadissos dels centres de poder.

Més enllà de les energètiques

Molt han canviat les coses des que en les eleccions del 2006 Ciutadans entrà al Parlament català amb tres diputats i la temptativa de salt a les europees de 2009, l’any en què els càlculs anteriors es comencen a comptabilitzar. L’inici de l’última etapa del procés sobiranista de 2012 seria també el punt de partida de la carrera ascendent de la formació d’Albert Rivera. Politòlegs com Jordi Muñoz expliquen la irrupció de Ciutadans a òrgans com els parlaments autonòmics sense una presència municipal ni un número de militants destacables per la visibilitat mediàtica de la qual disposarien a partir d’aleshores, sobretot a televisió. Segurament, la presència de Borja Prado al consell administratiu de Mediaset, propietària de Telecinco, hi podria haver jugat algun paper.

La proposta de crear “una espècie de Podemos de dretes” durant un acte al Círculo de Empresarios l’any 2014, feta pel president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha estat interpretada per alguns analistes com una picada d’ullet al partit taronja. I un dels altres grans empresaris de l’Estat, el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, ha estat un dels gegants de l'Ibex que ha donat audiència a Albert Rivera ara que sembla que Ciutadans pot esdevenir cavall guanyador.

Uns quants esglaons per sota, altres prohoms de l’empresariat com ara Luis Conde haurien jugat un paper clau en obrir les portes del Pont Aeri a Rivera. El que no és un suport gens menor, des que Conde assumí la posició de conseller del Grup Godó l’any 2017. Al suport del Pont Aeri cal sumar-li el del Círculo Ecuestre i el de bona part de l’entramat de fundacions que es van congregar al voltant de l’aznarisme, tal com s’apunta al reportatge de Crític. Una transferència de suports, aquesta última, que ha dut a moltes especulacions sobre un degoteig de militància del PP a Ciutadans. I és que és molt difícil per una formació política optar a governar l’Estat si no compta, d’una manera o altra, amb el suport del poder econòmic espanyol.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.