Pot un despatx d'advocats aturar el Brexit?

El bufet londinenc Mishcon de Reya recorda que l'article 50 del Tractat de Lisboa no pot ser invocat per un primer ministre, sinó pel Parlament britànic, on la majoria és contrària a la sortida.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La sortida de la Unió Europea no s'inicia fins que un govern no invoca l'article 50 del Tractat de Lisboa, que estableix el mecanisme per a fer-ho. Ara per ara, però, això no ha succeït. Ni se sap ben bé quan tindrà lloc. Fins al moment, les úniques conseqüències del Brexit han estat els caps dels principals dirigents britànics. Boris Johnson ha renunciat a ser ministre, Nigel Farage ha dimitit com a líder de l'UKIP i Jeremy Corbyn té el 75% dels seus diputats en contra.

Acadèmics, experts en assumptes legals i alguns polítics consultats per la BBC consideren que aquest mecanisme, el de l'article 50 del Tractat de Lisboa, no pot ser activat automàticament pel primer ministre en representació del Govern, perquè no té les atribucions constitucionals per a fer-ho. El responsable de donar llum verda, sostenen, és el Parlament britànic. I al Parlament britànic la majoria és contrària al Brexit.

En defensa d'aquest rol prominent del Parlament en l'activació de l'article 50 ha sortit un important despatx d'advocats de Londres, Mishcon de Reya, que representa un grup d'acadèmics i homes de negocis que no han estat identificats. Mishcon de Reya s'ha posat en contacte amb Downing Street per a "garantir" que el procés formal de sortida no comenci sense un debat legislatiu previ.

A parer seu, seria il·legal que un primer ministre, ja sigui David Cameron o el seu successor -encara per determinar-, activi el mecanisme sense haver estat discutit i votat en seu parlamentària. Estaria vulnerant la Llei de Comunits Europees aprovada per Westminster el 1972. I adverteixen que, un cop sigui activat, cal anar amb molt de compte, perquè el procés legal de sortida té un límit de dos anys per a negociar els termes del Brexit.

La necessitat d'una llei per a formalitzar la sortida del Regne Unit -per a anul·lar l'anterior- podia donar lloc a una situació paradoxal. Donada la majoria de diputats europeistes de la Cambra dels Comuns, els parlamentaris podrien bloquejar el Brexit, malgrat el cost polític que suposaria anar contra la voluntat dels britànics expressada en les urnes.

"Hem d'assegurar que el Brexit es faci correctament. L'article 50 simplement no pot ser invocat sense un ampli debat i votació al Parlament", assegura Kasra Nouroozi, soci de Mischon de Reya, que afegeix: "El resultat de la consulta no està en dubte, però necessitem un provés que sigui la llei del Regne Unit per a posar-lo en pràctica".

Des de fa setmanes, el bufet manté correspondència amb funcionaris del govern per a demanar garanties sobre el procés i assegurar la participació del Parlament. No obstant això, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ja va recordar al govern britànic la setmana passada que no té "mesos per a meditar" sobre l'activació de l'article 50. Cal fer-ho i punt.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.