Ximo Puig defensa un PSC «enllaçat» al PSOE

Després de l'aliança amb les Illes i Catalunya del Govern valencià pel sostre de dèficit, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el líder del PSC, Miquel Iceta, han reivindicat a València un millor finançament, la posada en marxa del corredor mediterrani i una reforma constitucional que aposte per un model federal. Malgrat les diferències internes, Puig ha defensat un PSC «fort i enllaçat» al PSOE, davant les amenaces d'expulsió plantejades per la gestora.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La posició del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, és incòmoda. Amb un discurs d'un model d'Estat federal i valencianista, la seua aliança interna amb la presidenta andalusa, Susana Díaz, que manté un discurs més centralista i, al remat, espanyol comporta un joc d'equilibris difícil de realitzar, tot i que Puig l'ha pogut mantenir. I, fins i tot, ha defensat sempre, davant de les amenaces expressades per diversos barons i per la mateixa gestora, la permanència de l'aliança orgànica entre el PSC i el PSOE.

«Necessitem un PSC sòlid i enllaçat al PSOE», ha afirmat Puig, després de la trobada celebrada aquest dilluns amb el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta. Una defensa del lligam entre el PSC i el PSOE que es produeix quan Mario Jiménez, portaveu de la gestora i home fort de Díaz, no descartava aquest cap de setmana l'expulsió del socialisme català dels òrgans de direcció i dels seus militants de les futures primàries per escollir el nou secretari general del partit del puny i al rosa.

El PSPV, tot i la seua aliança orgànica amb Díaz, sempre ha defensat un tracte diferencial pel PSC, fruit de la relació entre ambdues federacions. José Muñoz, representant del socialisme valencià a la gestora, va defensar abans de la sessió d'investidura que no s'adoptara cap mesura contra els diputats catalans que trencaren la disciplina de vot. Malgrat no concretar la fórmula, mostrava una comprensió del PSPV cap al PSC que la resta de barons afins a Díaz no compartien ni de bon tros.

Front comú pel finançament

La trobada entre Puig i Iceta ha evidenciat, a més a més, el clam comú d'ambdues federacions per reclamar un millor finançament i la posada en marxa del Corredor Mediterrani. De fet, Iceta que s'ha mostrat partidari del posicionament del govern de Junts pel Sí al passat Consell de Política Fiscal i Financera ha agraït «el plantejament polític del Govern valencià» sobre aquesta qüestió. «La posició de la Comunitat Valenciana amb el finançament és la correcta», ha expressat. Puig, per la seua banda, ha remarcat «la mirada decisiva en aquest problema del PSC» i la «singularitat d'ambdós territoris».

«És increïble que la connexió entre la Comunitat Valenciana i Catalunya estiga d'aquesta manera. I resulta també sorprenent que defensen més el Corredor Mediterrani a Brussel·les que no a Madrid, quan aquesta infraestructura beneficia els interessos espanyols», ha criticat Puig, per a ressaltar tot seguit el manteniment del diàleg amb Catalunya. «És d'agrair l'aposta de la Generalitat Valenciana de tornar a teixir ponts amb Catalunya, després de la política plantejada pel PP», ha dit Iceta.

Amb el procés català al focus, ambdós dirigents han apostat per «una reforma constitucional que camine cap a un model federal similar a l'aprovat pels socialistes a la Declaració de Granada». «EL PSOE té un posicionament clar respecte de l'organització territorial d'Espanya», ha subratllat Puig, mentre Iceta ha demanat que «cal plantejar una reforma constitucional immediatament. No es pot ajornar». PSC i PSPV aliats per les qüestions estratègiques.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.