EL 'PROCÉS' AL SUD

Esquerra exigeix que les Corts valencianes es pronuncien sobre Catalunya

El president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, presenta una petició a les Corts perquè es programe un debat en què els diversos grups parlamentaris fixen la seua posició sobre “la greu situació desencadenada a Catalunya”. El 3 de novembre de l’any passat, dies després dels primers empresonaments, ja va registrar-ne una altra que no va obtenir resposta.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

“Ara que se celebra el 600 aniversari de la Generalitat Valenciana, s’agrairia un gest de solidaritat envers la Generalitat del nord, una institució germana que es troba intervinguda… Trobem que no és demanar massa”. Qui parla així és Josep Barberà, president d’Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV). Com a membre de l’executiva nacional d’Esquerra, els últims mesos ha vist com els números u i dos de la formació mare, el president Oriol Junqueras i la secretària general Marta Rovira, quedaven fora de la primera línia política: l’un es troba en situació de presó preventiva al centre penitenciari d’Estremera (Madrid), mentre que l’altra va establir-se a Suïssa la setmana passada a fi de no acabar en una circumstància idèntica.

Quan el 2 de novembre passat Junqueras i set consellers del Govern català van ingressar en presó després de la seua destitució fulminant com a conseqüència de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, Barberà va presentar un escrit a les Corts valencianes per tal que els diversos grups, en un debat parlamentari, fixaren la seua posició sobre la situació creada a Catalunya. La petició va ser registrada el 3 de novembre, però encara no ha obtingut cap resposta de la Mesa de les Corts, un òrgan presidit per Enric Morera, ni dels cap dels grups. L’única contestació fou el silenci.

Fonts de la Mesa consultades per EL TEMPS matisen que totes les iniciatives dels partits sense representació parlamentària, associacions o entitats de qualsevol altre tipus són traslladades als grups, que són els que més tard opten per elevar-les o no al ple, sense que existesca cap vet. De moment, però, cap dels grups progressistes no ha considerat necessari abordar aquest tema a la cambra valenciana. Tal com apunten cada vegada que Ciutadans o el PPCV introdueixen alguna proposició referida a Catalunya a l'ordre del dia, aquest tema compet al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya, no a les Corts valencianes.

Com que els darrers dies el panorama no ha fet sinó agurejar-se, Barberà ha registrat aquest dilluns, 26 de març, una nova proposta de debat. El text en qüestió recorda que la xifra de “membres del Govern o del teixit associatiu català que estan a la presó o a l’exili” ja ascendeix a 13 persones. “Els moments de foscor democràtica i de retrocés dels drets fonamentals que hem vist els darrers dies a Catalunya ens retrotrauen a l’època de la dictadura”, continua l’escrit. “Tot açò ocorre mentre veiem preocupats la mancança de posicionament dels representants institucionals valencians”, expressa el president d’ERPV. En aquest sentit, Barberà exigeix que les Corts es pronuncien sobre la conjuntura política que viu Catalunya i que diguen la seua sobre l’aplicació de l’article 155, tal com al seu dia va fer el Parlament de les Illes Balears, que presenta uns equilibris polítics molt semblants al del País Valencià.

Josep Barberà, president d'ERPV i regidor de Cultura a Benicarló (Baix Maestrat). / Miguel Lorenzo

“Tinc esperances que en aquesta ocasió la resposta siga diferent, hem assistit a posicionaments explícits de diversos responsables polítics del Bloc Nacionalista Valencià”, comenta Barberà. De fet, el Bloc va sumar-se de manera oficial, via Twitter i Facebook, “a les concentracions pacífiques convocades arreu del país en suport de les llibertats i contra la repressió, pels greus esdeveniments ocorreguts a Catalunya”, un missatge que van fer acompanyar de la imatge dels nou empresonats i el lema “llibertat presos polítics”.

“Espere que els partits progressistes valencians, que són majoria a les Corts, defensen sense embuts una solució política que pose fi al conflicte català”, desitja el president d’ERPV, que ja ha contactat amb partits, entitats i sindicats de signe divers –com ara Esquerra Unida, Escola Valenciana, ACPV, El Tempir i la Unió de Llauradors i Ramaders– amb l’objectiu que se sumen a la demanda. “Si novament ens quedàrem sense resposta, el desencís seria enorme: ens trobaríem davant un altre cas d’autocensura evident. Supose que, en el transcurs del debat, el PSOE marcaria una posició difernt a la de Compromís i Podem, que no han dubtat a criticar les condemnes als rapers Valtonyc i Pablo Hasél… És un tema tan greu que les respostes han d'arribar de les institucions, no sols a títol personal. Cal que tothom vaja de cara”.

Barberà saluda els actes de protesta convocats de manera espontània després dels empresonaments del novembre i d’aquest mes de març, però opina que és l’hora d’organitzar un acte de resposta més massiu i menys improvisat. “Cal una concentració o un acte públic amb parlaments que no transmeta la sensació de feblesa dels que han tingut lloc fins ara”, suggereix. Al seu parer, aquesta hipotètica convocatòria “hauria d’estar capitanejada pels grups que tenen representació parlamentària”.

Els darrers dies, diversos representants de Compromís, entre els quals els diputats Fran Ferri, Mònica Álvaro i Josep Nadal o el secretari autonòmic Alberto Ibáñez, han denunciat obertament la política coercitiva de l’Estat. Alguns d'ells van acudir a la protesta d'aquest dilluns davant la delegació del Govern espanyol a València. Antonio Estañ, secretari general de Podem al País Valencià, s’ha manifestat en la mateixa línia, mentre que el síndic socialista a les Corts, l’advocat Manolo Mata, ha arribat a qüestionar l’ús que la justícia espanyola està fent de la presó preventiva.

 

Caldrà veure si la nova proposta presentada per ERPV corre més sort que no l’anterior. La Mesa de les Corts encara no ha rebut formalment la iniciativa presentada aquest dilluns. Un cop la comunique als grups, seran aquests els que tindran la darrera paraula.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.