Independentisme

L’Assemblea ja té presidenta

L’economista barcelonina Elisenda Paluzie (1969) ha estat triada nova presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana. Després que el dissabte dia 17 fóra la més votada d’entre els 77 nous membres del secretariat de l’entitat, aquestes membres l’han ratificat com a successora de Jordi Sànchez en el congrés constituent del secretariat de l’ANC celebrat a Sant Cugat del Vallès.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Elisenda Paluzie no tenia previst presidir l’Assemblea Nacional Catalana. De fet, ella no estava entre les tres persones que s’havien autoproclamat candidats per ser els successors de l’empresonat Jordi Sànchez, qui va deixar la presidència de l’entitat per presentar-se com a diputat per Junts per Catalunya. La guerra interna al si de l’Assemblea, protagonitzada pels partidaris de seguir el llegat de Sànchez i pels qui apostaven per la renovació, ha fet que Paluzie, aliena a aquests conflictes, guanye punts per fer-se amb la presidència. Això i el seu prestigi mediàtic i acadèmic l’han feta emergir sense ella buscar-ho. L’esperit de consens ha estat ben valorat i s’ha vist reflectit en el congrés constituent del secretariat a Sant Cugat del Vallès.

El 17 de març, l'economista docent en la Universitat de Barcelona es va fer amb 5.062 vots dels socis de l’ANC. Una xifra elevadíssima, atès que superava per gairebé més de 2.000 vots el segon més votat, l’empresari Joan Canadell. D’entre els autoproclamats a presidir l’entitat, David Minoves, David Fernàndez Aguilera i Adrià Alsina quedaven, respectivament, tercer, cinquè i sisè més votats.

L’ANC viu amb tensions internes des de fa temps. Les contínues denúncies, expressades especialment per una de les antigues candidates a presidir l’entitat, l’escriptora Liz Castro, han censurat el mecanisme de tria de president dins de l’entitat. Ja ho va fer quan la també traductora es va enfrontar a Jordi Sànchez els anys 2015 i 2016, quan l’ara diputat va assolir la presidència malgrat que no va ser el candidat més votat en les eleccions a la tria de secretariat, pas previ per poder ser escollit president. Ara, l’última polèmica, també denunciada, entre altres, per Castro, tenia a veure amb l’impediment a Antonio Baños per presentar-se a les eleccions al secretariat després de participar en una tertúlia radiofònica, fet que les normes de l’ANC prohibeixen durant un període de campanya. La queixa es va formular pel fet que Baños, en la tertúlia, es va negar a parlar del procés de tria del secretariat de l’ANC per tal de respectar les condicions, a més que l’exdiputat de la CUP és periodista i viu, entre més coses, de participar en tertúlies

Siga com siga, Paluzie és la persona escollida per acabar amb aquestes tensions i redreçar el rumb d’una entitat assetjada per la repressió –el seu expresident resta empresonat des del 16 d’octubre- i que es repensa per trobar la millor manera d’implementar la república. De fet, l’objectiu amb el qual es va constituir l’ANC és el d’assolir la independència de Catalunya. L’entitat ha de trobar fórmules per contribuir a aconseguir-ho. Aquest serà el principal repte de la nova presidència, com ho era també el de les anteriors.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.