XII legislatura

Tot el que pot passar a Suïssa

El Festival Internacional de Cinema i Fòrum sobre els Drets Humans ha estat el motiu del viatge de Carles Puigdemont i d’altres polítics a Ginebra, on coincidiran amb Anna Gabriel i una delegació de la CUP. Malgrat que els cupaires neguen que el viatge servesca per avançar en la formació de Govern, sembla inevitable que aquesta qüestió es tracte.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Des del diumenge, Ginebra és la seu del Festival Internacional de Cinema i Fòrum sobre els Drets Humans. Una cimera a la qual ha assistit Carles Puigdemont, en un nou pols a l’Estat pel fet d’haver canviat de país sense possibilitat de córrer perill. De fet, des de les autoritats suïsses ja es va expressar que no hi ha base per dur a terme la detenció de Carles Puigdemont i de Meritxell Serret –qui l’acompanya– que la justícia espanyola havia exigit.

El cas és que Puigdemont és a Suïssa, on diumenge es va projectar, a propòsit del festival esmentat, un documental sobre el procés català titulat Catalunya: Espanya a punt d’una crisi de nervis. En l’acte hi havia també personalitats com Anna Gabriel, Agustí Alcoberro, Mireia Vehí, Laura Masvidal i Meritxell Bonet, parelles respectives de Joaquim Forn i Jordi Cuixart. A més d’una expectació important, atès que les entrades es van esgotar. Abans de la projecció, Puigdemont va participar en un debat sobre el dret d’autodeterminació que va rebre la mateixa expectació.

Malgrat que el motiu oficial del viatge és aquest, és inevitable dubtar si la trobada servirà per avançar en la qüestió més pendent de totes: la de la investidura. La CUP, a través d’un comunicat oficial, ha anunciat l’arribada d’una delegació del partit a Ginebra, si bé ha especificat que el motiu del viatge no te relació “amb cap gestió relativa al procés d’investidura”.

Però en el dia de dilluns, segons s’ha anunciat, Carles Puigdemont i Anna Gabriel es trobaran. I tal com ha expressat el president en una entrevista al mitjà suís Le Temps, es tractarà el tema de la formació de Govern. Tot i que Anna Gabriel ja no és diputada de la CUP, cal tenir present que la seua veu dins de la formació és respectada. Pel que aquesta trobada no es pot considerar del tot aliena a les negociacions per formar Govern.

Mentrestant, però, tot sembla continuar encallat. Mentre protagonistes de les negociacions com Quim Torra defensen un acord a tres bandes, l’escletxa al si de la llista de Junts per Catalunya entre els diputats independents i els del PDeCAT es va fer evident la setmana passada. La candidatura de Jordi Sànchez és l’única que encara hi ha sobre la taula malgrat el posicionament del Tribunal Suprem, que ha impedit la seua assistència al ple d’investidura i, per tant, la seua investidura en si. Esquerra Republicana ja va exigir a Junts per Catalunya la tria d’un candidat o candidata viable per ser investit, però aquesta exigència encara no ha estat satisfeta. Mentrestant, alguns mitjans han assegurat el Tribunal Constitucional estudiarà aquesta setmana si es poden convocar eleccions a finals de març si no hi ha investidura abans. L'última proposta de Junts per Catalunya ha estat demanar el suport de la CUP a la formació de Govern a canvi d'una moció de confiança quan s'arribe a la meitat de la legislatura. Una alternativa que no sembla convèncer els cupaires.

Ateses les circumstàncies, sembla, durant l’estada de Carles Puigdemont a Suïssa –on serà fins dimecres– no hi haurà més entesa que la denúncia conjunta per la situació repressiva que estan patint molts diputats independentistes catalans i d’altres persones rellevants de l’àmbit civil, així com anònims.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.