L’Assemblea busca nova presidència

Elisenda Paluzie, la més votada d’entre tots els membres que entren al nou secretariat de l’ANC

L’economista docent en la Universitat de Barcelona i exdegana de la Facultat d’Economia, Elisenda Paluzie, ha estat la més votada d’entre els 77 nous membres del secretariat nacional de l’entitat. Tots ells hauran de triar president el dissabte vinent, dia 24. La situació és d’estranyesa, atès que cap dels qui s’han ofert a presidir l’ANC han estat els més votats. El secretariat tindrà l’última paraula, però els socis de l’Assemblea han apostat pel consens.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Una candidata de consens. Això és el que semblen haver triat els socis de l’Assemblea Nacional Catalana, que han elegit el nou secretariat de l’entitat, format per 77 persones. El complex mecanisme elector de l’ANC farà que, aquest secretariat sortint, trie el seu president o presidenta el pròxim dissabte dia 24 sense tindre en compte necessàriament qui ha estat la persona més votada, en aquest cas Elisenda Paluzie. Una pràctica que el 2015 i el 2016 va afectar la candidata Liz Castro, qui va ser la més recolzada pels socis, malgrat que el secretariat va optar per atorgar la presidència a Jordi Sànchez.

Ara, però, Jordi Sànchez és diputat. I tal com exigeixen els estatuts de l’ANC, la presidència de l’entitat és incompatible amb un càrrec polític. Per això, l’Assemblea busca substitut. No sense problemes, però. Cap de les tres persones que aspiraven a presidir l’entitat no han assolit la primera ni la segona posició d’entre els més votats.

La primera ha estat Elisenda Paluzie, exdegana de la Facultat d’Economia de la Universitat de Barcelona i professora en aquesta facultat. Ella a soles s’ha fet amb el 5,13% dels vots. El percentatge és enganyós. Paluzie ha obtingut 5.062 vots, gairebé 2.000 més que el segon que més suports ha rebut, l’empresari Joan Canadell, qui també és cofundador del Cercle Català de Negocis (3.152 vots).

Els ha seguit David Minoves, president del CIEMEN, Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (3.026 vots). L’activista, segons fonts que li donen suport, aposta per una ANC que treballe per eixamplar la base independentista i perquè “recupere la independència respecte dels partits”, deien, queixosos dels vincles entre l’anterior secretariat de l’entitat i Junts per Catalunya.

Minoves és una de les tres persones que s’ha autoproclamat candidat. D’entre aquestes tres persones també hi ha David Fernàndez, empresari i vicepresident del Cercle Català de Negocis (2.796 vots), que ha quedat cinquè d’entre els més votats. Fonts properes a ell desitjaven convertir l’ANC en una eina útil i intel·ligent per a l’independentisme, que reformulara la seua estratègia mobilitzadora i que actuara dins de Catalunya amb una estratègia digna d’un Estat independent, donant validesa a la declaració del 27 d’octubre.

Darrere de Fernàndez ha quedat Adrià Alsina, amb 2.788, cap de premsa de l’entitat que busca la presidència per seguir el mandat de l’1 d’octubre. Tot i que fonts d’altres candidatures el consideren continuista del llegat de Jordi Sànchez, fonts properes a Alsina l’ubiquen a mig camí entre la continuïtat i la renovació.

Davant de Fernàndez i Alsina s’ha col·locat quart Pep Cruanyes (2.949 vots), historiador català que presideix la Societat Catalana d’Estudis Jurídics.

I ara?

Paluzie s’ha imposat sense que en cap moment haja expressat la voluntat de presidir l’ANC. Aquestes setmanes han estat tenses al si de l’entitat després de la impugnació de la candidatura d’Antonio Baños, exdiputat de la CUP, al secretariat nacional després d’haver participat en una tertúlia periodística a RAC1, malgrat haver-s’hi negat a parlar de l’ANC per respectar els estatuts de l’entitat, tot i la insistència dels periodistes. Aquest fet ha estat l’últim que ha evidenciat les diferències i les tensions dins l’ANC. Alguns candidats renovadors han qüestionat els mecanismes interns de l’Assemblea que han fet possible la impugnació de Baños per aquest fet aparentment irrellevant, mentre que uns altres suggereixen internament que l’exdiputat i periodista ha generat aquesta situació per denunciar una presumpta opacitat de l’entitat, segons informava El Nacional.

Retrets i tensions a banda, ara caldrà esperar a dissabte dia 24 perquè el secretariat trie un nou president. Veurem si aposta per la més votada, per un dels que han expressat la seua voluntat de presidir l’ANC o per algun candidat sorpresa. Siga com siga, esperen set dies de tensió i negociació amb final incert. De moment, els socis de l’Assemblea han apostat majoritàriament per Elisenda Paluzie en la tria de membres del secretariat nacional. Fonts internes de l’entitat interpreten que el fet que l’economista haja fugit de les guerres declarades al si de l’ANC l’ha beneficiat.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.