Delirant i aberrant

L'ampliació del parc de Cabrera depèn d'Almeria

El Govern de M. Rajoy diu al Govern illenc que necessita l'acord dels pescadors de Carboneras (Almeria) si vol ampliar el parc marítim i terrestre de l'arxipèlag de Cabrera.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El conseller de Medi Ambient del Govern balear, Vicenç Vidal, se n'anà a Madrid per tenir una sèrie de contactes amb els alts càrrecs del Ministeri homònim. Es tractava d'un dels contactes habituals entre les dues administracions. En aquest cas, motivat sobretot per la voluntat illenca d'ampliar el parc marítim i terrestre de l'arxipèlag de Cabrera. Atès que el Govern illenc havia assolit el consens amb tots els sectors implicats i havia comunicat a tots els àmbits estatals que pertoca -sense cap emperò de ningú- el projecte, doncs tot pareixia que hauria de ser un contacte sense sorpreses. No es devia imaginar què l'estava esperant en el despatx de la secretària d'Estat de Medi Ambient, Marta García.

La reunió va anar bé, sense cap problema, fins i tot l'alt càrrec espanyola lloà la tasca feta per la Conselleria en relació al consens que ha assolit a les Illes a favor de l'ampliació de la zona de protecció. Un consens que ha estat possible gràcies a l'acord fonamental que s'ha arribat amb tot el sector pesquer illenc. Però vet aquí que quan estava acabant la cordial trobada, García informà Vidal que l'ampliació s'haurà d'acordar també amb els pescadors de la península Ibèrica que fan feina a la zona, que són els que tenen la base al port de Carboneras, a Almeria.

Segons explicà el conseller als periodistes, la secretària d'Estat el va informar que el seu Ministeri ha demanat un segon un informe a l'Institut Espanyol d'Oceanografia que determini exactament l'impacte que sobre la pesca en el sector tendria l'ampliació del parc, ja que, al seu entendre, la documentació que té el Ministeri al respecte presenta “problemes de congruència”. O sigui, dit amb altres paraules: el Ministeri va demanar un primer informe a l'Institut referit que assegura que les conseqüències de l'ampliació del parc per a la pesca, que hi quedaria prohibida, serien mínimes, sense cap significativa importància sobre el volum general que obtenen els vaixells andalusos a la mar balear. Però resulta que la Secretaria General de Pesca del ministeri pareix que no se'l vol creure, aquest informe, i n'envià un altre en què conclou exactament el contrari. O sigui, que seria poc manco que un drama per als pescadors d'Almeria. Davant la discordança d'informes ara el Ninisteri n'ha encarregat el segon a l'Institut.

El que ha passat és que, clarament, el lobby que conformen les confraries de pescadors andaluses han pressionat el Ministeri perquè accepti les reivindicacions dels pescadors d'Almeria, que no volen tan sols parlar-ne d'ampliar el parc nacional marítim i terrestre de l'arxipèlag de Cabrera. Segons informava el diari de Palma Última Hora, el secretari de la confraria de pescadors de Carboneras, Simón Pérez, expressà la seva alegria en conèixer que el Ministeri demanarà un altre informe, perquè, al seu parer, seria un drama fixar a la zona de Cabrera “més restriccions” perquè “entre les limitacions de pesca de la Unió Europa i les prohibicions en certes àrees del Mediterrani (com la que vol imposar el Govern balear amb l'ampliació del parc) ens estan condemnant a demanar almoina per sobreviure”. L'alt nivell tècnic dels arguments del senyor Pérez quedaren en evidència quan afegí que “prefereixen (el Govern balear) que les nostres aigües les gaudeixin els alemanys abans que hi puguem treballar els pescadors”.

L'arxipèlag de Cabrera, cal recordar, és l'únic parc de l'Estat que protegeix un espai marítim en el Mediterrani. Es tracta de 1.300 hectàrees d'illes i de 8.700 d'aigua. El Govern porta molt de temps intentant la seva ampliació per garantir la màxima protecció de l'espai. L'ampliació aspira a convertir-lo en 90.000 hectàrees de total seguretat.

La sorpresa a l'Executiu illenc davant de la postura de Madrid ha estat majúscula. La sospita que hi ha interessos polítics perquè el Govern insular no assoleixi aquest èxit de gestió està adquirint cada cop més entitat. La desconfiança ve del fet que l'estiu passat, els senadors del PP per les Illes es reuniren amb la ministra espanyola de Medi Ambient, Isabel García Tejerina, i després de la reunió expressaren la seva oposició a l'ampliació i criticaren el projecte del Govern illenc. Tampoc no s'entén gaire el fet que si l'Institut d'Oceanografia ja va emetre un informe, en el qual, com s'ha dit, es considera mínim l'impacte de l'ampliació del parc sobre el volum de pesca, llavors se'n demani un altre des del Ministeri. Això sí, la ministra ha dit que "cal ampliar el parc nacional", si bé, naturalment, amb la reserva que vol que es faci "amb garanties per a tothom", inclosos els pescadors d'Almeria. Que és com posar pals a les rodes i fer impossible l'ampliació, es pensa a les Illes.

En el Govern balear es nota un profund malestar cap a Madrid, perquè el nombre de normes i actuacions que l'Executiu espanyol està torpedejant, sigui d'una manera o d'una altra -recursos al Tribunal Constitucional de lleis i decrets, com la del Bous 'a la balear', l'anunci de recurs del decret de català a la sanitat, ara això de l'excusa dels pescadors d'Almeria...-, està creixent de forma exponencial. Creuen, expliquen, que a Madrid hi ha una voluntat expressa de curtcircuitar totes les iniciatives que es pugui, en especial aquelles més cridaneres i que podrien tenir més rèdits polítics i d'imatge per al Govern de PSIB-PSOE i Més.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.