Exposició

Un recorregut nacional de veus femenines

D’Ones és una exposició dinàmica exhibida al Palau Robert de Barcelona on es fa tot un trajecte històric i tendencial de la música als Països Catalans protagonitzada per veus femenines. Dins el 23 d’abril, D’Ones, comissariada pel grup Enderrock, romandrà oberta al públic amb un bon grapat de sales totalment ambientades a cada època i estil musical.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Una cabussada musical, historiogràfica i tendencial en el món femení musical dels Països Catalans. Això és l’exposició D’ONES: (R)evolució de les dones en la música. Més d’un miler d’artistes femenines, actuals i passades, tenen el seu espai en distintes sales que exposen música, vídeos i elements visuals de tota mena que contextualitzen el moment de cadascuna de les autores. La Generalitat de Catalunya, el grup Enderrock i l’Institut Català de les Dones han fet possible aquesta exposició que estarà present fins el 23 d’abril.

Com que parlem de dones músiques que han tingut protagonisme durant els darrers 100 anys arreu dels Països Catalans, els gèneres són múltiples i la mostra, per tant, és d’allò més diversa. Des de folkloristes i cançons de bressol o compositores de música clàssica fins a cantants de jazz. Blues, rock o punk. Sense oblidar tampoc la cançó d’autor, una de les més significatives del país. Per tant, parlem d’una exposició que mostra una evolució revolucionària. O una revolució evolutiva. Perquè la irrupció de la dona en qualsevol àmbit de transcendència ha estat revolucionari pel fet que, sovint, l’element femení ha trencat una normalitat dominada per homes.

Per això, l’exposició no és només una eina per destacar les tendències musicals des del protagonisme femení: també és un homenatge a aquelles persones que trencaren l’exclusivitat masculina en aquest àmbit tan divers i tan genuí als Països Catalans. Es tracta d’una mostra amb distintes sales. Cadascuna n'està dedicada a un estil o època i totes compten amb música de fins i amb elements visuals distintius tal com vídeos, instruments, fotografies, cartells explicatius, tocadiscos o uns altres objectes que contextualitzen l’estil corresponent.

El grup Enderrock, responsable de la publicació homònima que duu als quioscos un quart de segle, és protagonista de l’organització d’aquesta exposició. Concretament, Helena Morén, cap de redacció de la revista, n’és la comissària. Tot seguit mostrem un vídeo en què ens explica l’esperit d’aquesta exposició i un seguit de fotos del que ens podem trobar al Palau Robert fins al 23 d’abril.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.