Els Crítics

El deute amb ‘Oz’

Potser molts no ho saben, però els aficionats a les sèries tenen un deute amb Oz.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L’han contret de tantes vegades que han citat The Sopranos i The Wire com les dues sèries que van iniciar l’etapa daurada de la ficció televisiva que vivim actualment. I sí, no es podria explicar el que ha passat a la televisió en els últims vint anys sense aquestes dues obres mestres. Però no, no són les úniques sèries fonamentals que van provocar un punt d’inflexió. Sempre s’oblida mencionar Oz, que ha passat a ser la gran oblidada, fins al punt que hi ha molts espectadors que ni tan sols tenen constància de la seva existència. Però el seu paper és inclús més important que el de les dues sèries anteriors, ja que en va ser la precursora. Estrenada el 1997, va ser el primer drama de llarga durada de l’HBO i també el primer en què es va explotar intencionadament les diferències entre la televisió per cable respecte a les cadenes tradicionals. Va ser, per tant, la sèrie que va transgredir l’statu quo regnant i va trencar els motlles del món serial posant a la pantalla elements que esdevindrien no només marca de l’HBO sinó en general de totes les sèries dels canals per cable, que van estrenar-se en els següents anys: personatges complexos, temes adults, estil visual cinematogràfic i una aproximació explícita a les escenes de violència i sexe. Alguns d’aquests elements s’havien vist en sèries anteriors, però va ser la seva suma el que va fer d’Oz una sèrie que trencava fronteres.

Però no carreguem injustament contra els espectadors que no coneixen Oz perquè, de fet, a casa nostra qui té el deute més gran amb la sèrie és la indústria televisiva. Començant per Canal+, que va estrenar-la en el seu dia però va deixar-la a mitges, emetent només tres de les set temporades que té en total. Com que el procés de doblatge també va quedar interromput, això va impossibilitar que la sèrie s’edités en format DVD, ja que normalment el format disc fa servir el doblatge televisiu (doblar expressament per al DVD suposaria un cost que no pot ser recuperat en aquest mercat, i encara menys amb una sèrie tan minoritària). Així doncs, durant anys Oz no va estar disponible de cap via oficial. Durant l’època en què les sèries esdevenien el fenomen que són avui i molts espectadors, en procés de conversió a la seriofília, buscaven les ficcions imprescindibles a les prestatgeries de les botigues, Oz va ser la gran absent. En canvi, The Sopranos, The Wire o Six Feet Under s’han beneficiat d’aquesta accessibilitat i podien ser recuperades per qualsevol espectador que tingués interès a descobrir-les. Semblava que aquesta situació s’hauria d’haver corregit quan HBO va anunciar la seva arribada a casa nostra amb un servei propi, però resulta que Oz tornava a ser la gran absent.

Afortunadament, a HBO han resolt aquesta injustícia, i ara Oz ja està disponible al seu catàleg. Han passat vint anys des que es va estrenar, però encara es pot copsar per què va ser una sèrie tan trencadora. Encara que sembli un drama penitenciari, l’escenari de la presó de màxima seguretat que presenta la sèrie de seguida esdevé un microcosmos que reflecteix a petita escala els conflictes de la societat nord-americana. A Oz es parla de conflictes racials, homosexualitat, sentit de la pertinença i la confiança en un sistema que té múltiples falles. Tant els presos com els treballadors del centre penitenciari (atents al repartiment, amb cares que després van ser habituals de les sèries del cable, com Edie Falco i on destaca la interpretació de J.K. Simmons) serveixen com a vehicle per tractar qüestions que altres sèries ni tan sols s’atrevien a plantejar-se i que Tom Fontana i el seu equip van posar al centre d’una sèrie que per sobre de tot feia preguntes que eren incòmodes. El fet que, dues dècades més tard, aquestes preguntes continuïn sense tenir una resposta és la millor prova de la importància i els mèrits d’Oz.

Oz

Creador: Tom Fontana

Repartiment: Terry Kinney, J.K. Simmons, Edie Falco.

Temporades: 7

Canal: HBO

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.