Afers interns

Droga i prostíbuls amb placa policial

L'Audiència Provincial d'Alacant ha condemnat a sis i tres anys de presó a dos empresaris per tràfic de droga en un club de cites. Vicente H. M., declarat culpable pel tribunal, a falta que la sentència siga ratificada pel Tribunal Suprem, era inspector de policia. Aquesta és la història, segons la resolució judicial a la qual ha accedit EL TEMPS, dels negocis bruts d'aquest agent policial.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A només 600 metres de la costa de la ciutat d'Alacant, entre una farmàcia i un herbolari, es troba el local de cambreres Vips Club. Ubicat en un edifici en el qual hi ha, fins i tot, clíniques dentals, la barra del bar està localitzada a la terrassa. Com també ho estan les diferents sales per gaudir, segons la mateixa pàgina del pub de cites, de «les xiques més explosives i excitants, en un ambient selecte, totalment anònim». Un arc de Sant Martí d'habitacions particulars -està la taronja, la roja, la verda i la blava, segons les denomina el mateix club- per «prendre una copa amb la companyia preferida d'una manera diferent. Per estar-hi a gust». Al contrari que els seus propietaris, condemnats a tres i sis anys de presó per un delicte contra la salut pública. O dit d'altra manera: per tràfic de drogues.

Segons la sentència de la secció tercera de l'Audiència Provincial d'Alacant, a la qual ha accedit EL TEMPS, el malson judicial dels propietaris va començar quan una empleada del club va adonar-se de l'activitat il·legal que es duia a terme al local. Provinent de l'Europa de l'Est, com bona part de les treballadores sexuals que hi ha arreu dels prostíbuls de l'Estat espanyol, va presenciar com els responsables d'aquest negoci de la nit «proporcionen droga a una companya seua». De nacionalitat romanesa, aquesta xica era addicta a la cocaïna, a l'or blanc. Es gastava tots els diners que guanyava amb aquesta substància.

La cambrera del Vips va informar la policia dels fets. Per a fer-ho, segons la resolució, va cridar a les autoritats policials per «posar en coneixement d'elles l'existència d'aquesta activitat il·lícita». La denúncia de la treballadora va motivar una investigació dels agents espanyols. Ara bé, no va encarregar-se a les unitats que solen participar en assumptes relatius al tràfic o consum d'estupefaents. Fou la Unitat d'Afers Interns, que intervé quan ha d'esclarir possibles delictes comesos per algun membre del Cos Nacional de Policia (CNP), qui va assumir la recerca.

La raó que justificava la participació de la Unitat d'Afers Interns era la condició d'inspector de policia d'un dels dos empresaris, Vicente H.M. A partir del testimoni de l'empleada al club, un jutjat d'instrucció d'Alacant, a petició dels investigadors policials, va autoritzar intervenir els telèfons dels socis del local de cites. D'aquesta manera, les seues converses quedarien enregistrades. Els policies, fins i tot, van sotmetre a vigilància el club per esclarir els fets denunciats.

Amb els mòbils punxats, els agents van obtenir converses que apuntalaven, segons la sentència del tribunal alacantí, el relat de la testimoni. La treballadora del club havia censurat que «Alberto C.S. era la persona encarregada de vendre la droga a les xiques del local». «Ella va estar present, si més no, una vegada quan Alberto C.S. va proporcionar droga a una companya seua», recull l'auto.

Imatge del club en el qual, segons la sentència, és realitzaven operacions de venda d'estupefaents| Vips club

En una de les converses interceptades per la policia espanyola a aquest soci del club de cites, «una dona informa que altra denominada Saelo està demanant-li autorització per entrar amb un home, que, segons sembla, té un deute amb el local». «Saelo informa Alberto C.S. que la persona 'té en copes quasi mil euros'», exposa la resolució. L'empresari li contesta d'aquesta manera: «Ah! I si comença a ficar-se a l'habitació, li augmentarà fins als dos mil». «Per aquesta Sala, la indicació de 'si començar a ficar-se' és indicativa del consum d'alguna droga», raonen els tres magistrats.

Al sumari, però, consta una altra conversa en la qual una persona es queixa a Alberto C.S. que la policia li ha llevat «un gram» i, per tant, li pregunta si té alguna cosa més. «Després de la contestació afirmativa a la qüestió, li diu si pot anar per ella. Alberto li indica que sí», s'assenyala a l'escrit.

Policia i empresari

El seu soci, l'inspector de policia, no té una responsabilitat menor. Ans al contrari, «la seua participació en el negoci era com a cap, no sols de les xiques i dels empleats que allí treballaven. Fins i tot, ho era de l'acusat Alberto. O, si més no, com a soci predominant», s'afirma a la sentència que l'ha condemnat. De fet, l'auto incideix en el fet que l'inspector -no actiu en el moment del judici- «va reconèixer que tenia una participació en el local i que si no ho havia fet abans, era per ser incompatible amb el seu treball policial».

Dels enregistraments policials, no debades, s'extrau que l'agent-empresari «era el veritable director de l'establiment». La vigilància realitzada pels investigadors acrediten, a parer dels jutges, el paper de Vicente H.M. al Vips. «Una de les xiques va confirmar en conversa amb un funcionari policial que qui manava realment era el calb -en referència a Vicente-, ja que l'altre cap no pintava fava allí», narren els magistrats. «Totes aquestes afirmacions servirien per implicar a Vicente H. en l'explotació d'un local de cambreres, en el qual s'exercia la prostitució, participant del negoci del mateix i dels guanys que se'n pogueren generar», remata l'auto.

Després que els agents provaren la participació de Vicente H.M. en els negocis de la nit, van acreditar, a parer dels magistrats, la seua implicació en el tràfic d'estupefaents que es feia al club de cambreres. Gràcies a les converses enregistrades, van trobar un diàleg entre els dos socis en la qual «Alberto li pregunta a Vicente sobre una operació, supervisada pel mateix Vicente, on és vanaglòria d'introduir 200 kilograms de cocaïna al Port d'Alacant». «L'acusat [en referència a Vicente H.M.] no desmenteix aquesta informació i només demana a Alberto que faça una foto de l'acta o expedient en el qual consta aquesta informació», relata la resolució sobre l'intercanvi de paraules.

Una de les sales del club de cites| Vips club

Al marge de les gravacions dels investigadors, els magistrats afirmen que «la dada més rellevant sobre que Vicente H. era totalment partícip d'aquesta classe de transaccions il·lícites el tenim de la declaració de la testimoni, antiga treballadora del local, que manifesta que Vicente es trobava present quan Alberto, en presència d'ella també, va proporcionar-li droga a una de les xiques». «L'actuació de l'acusat Vicente H.M., bé participant directament en l'aprovisionament de droga en el club Vips, bé presenciant la realització d'algunes transaccions o tenint coneixement de les mateixes i prestant la seua conformitat, li fan incórrer en un delicte contra la salut pública», conclou.

El camell

Tot i que ambdós empresaris administradors del club tenen relació, segons la sentència, amb «una persona coneguda policialment per haver estat condemnada per delictes contra la salut pública, és una altra persona l'enxampada pels investigadors com a proveïdor «de substàncies estupefaents al club Vips». «Les visites al local d'aquesta persona no eren de simple client. I no només pel poc de temps que restava a l'interior, que obliga a descartar que la seua finalitat era la d'utilitzar els serveis existents. No debades, a cap client se l'espera fora del club, se li acompanya quan surt i se l'introdueix en una habitació reservada com a despatx a l'interior del local», apunten els jutges. Tots els fets relatats s'extrauen de les fotografies realitzades pels agents i que van estar incorporades al sumari.

Conegut popularment com a Pope, el seu domicili va ser registrat per vendre cocaïna i haixix, segons la sentència. A un bungalou de la platja de Sant Joan d'Alacant, els investigadors van interceptar quantitats reduïdes d'amfetamines, MDMA, cocaïna, haixix i diversos instruments amb els quals suposadament preparava la mercaderia que després venia. A l'escorcoll de la seua casa, tanmateix, van trobar unes fulles en les quals hi havien anotats noms i quantitats. En aquesta llibreta, hi figurava el club Vips, amb la inscripció de 700 euros.

La policia espanyola, al seu torn, va entrar al pub de cites per tal d'examinar el local i resoldre si s'estava venent droga. Els agents van confiscar quasi 10 grams de cocaïna, poc més d'un gram d'haixix, cinc llibretes amb anotacions i noms, així com diners en efectius que ascendien a 13.769 euros. Si al domicili del subministrador dels estupefaents van trobar 1.074,26 euros en droga, al local de cambreres la valoració era de 682,04 euros.

Tots aquests fets i les proves recollides per la Unitat d'Afers Interns del CNP han fet que els tres jutges condemnen a l'ara exinspector amb una pena de sis anys i un dia de presó i la inhabilitació especial en l'exercici del dret de sufragi passiu durant el temps que dura la condemna, i li hagen imposat una multa de 700 euros. Per a l'altre soci, en canvi, la pena de presó exigida és de tres anys. El proveïdor, per la seua banda, haurà de passar dos anys i 10 mesos a la garjola.

Imatge de capçalera de la pàgina web del local de cambreres| Vips club

Malgrat que l'advocat de l'expolicia ha anunciat que recorrerà la sentència al Tribunal Suprem, la resolució de l'Audiència Provincial d'Alacant, a l'espera que finalitze el procés de resolució de l'alt tribunal espanyol, narra com un agent de servei va regentar un prostíbul des del qual venia droga. Els negocis bruts d'un inspector del CNP malbaratats per una extreballadora d'un club que continua sent visible en una de les zones més acomodades de la ciutat.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.