Contingut patrocinat

L’Obra Social “la Caixa” dotarà València d’un nou espai cultural

Així serà el nou CaixaForum que es preveu que s’inaugure a València l’any 2020.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els equipaments culturals a València ciutat són nombrosos. És per això que si se n’han de fer de nous, l’objectiu és donar-los entitat per atorgar-los distinció. Perquè destaquen. Tot just això és el que ha fet la Fundació Bancària “la Caixa”, que ha encetat un nou projecte en aquest sentit. Des d’ara, l’edifici Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València compta amb un instrument més per ampliar i millorar l’oferta cultural de la zona. I no serà un espai qualsevol, perquè aspira a ser tot un referent.

El darrer dia 1 de febrer, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el director general de la Fundació Bancària “la Caixa”, Jaume Giró, i la directora general adjunta d’aquesta fundació, Elisa Durán, van assistir a la presentació del projecte arquitectònic que conduirà la creació d’aquest CaixaForum. “la Caixa” ha aprofitat la Ciutat de les Arts i les Ciències per desenvolupar un projecte liderat per l’arquitecte Enric Ruiz-Geli, a través de l’estudi Cloud 9. Aquesta proposta ha estat la guanyadora d’entre les nou presentades. Amb 6.500 metres quadrats, l’equipament tindrà dues grans sales d’exposicions, un auditori, espai familiar i educatiu, llibreria, restaurant i aules polivalents per poder oferir exposicions d’art, conferències, concerts, espectacles, jornades socials, tallers educatius i activitats adreçades a la gent gran. La cultura, com es pot comprovar, és el principal element a ressaltar en aquest projecte. Però no podem oblidar, en cap cas, el factor social del projecte adreçat a garantir la cohesió i la integració.

El president valencià anava acompanyat de Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària “la Caixa”; la directora general adjunta Elisa Durán i l’esmentat arquitecte Enric Ruiz-Geli, entre més, el dia de la presentació.

Aprofitar espais

La Ciutat de les Arts i les Ciències la va dissenyar l’arquitecte Santiago Calatrava. A hores d’ara, aquest espai mancava d’un aprofitament perquè es poguera traure partit de totes les seues possibilitats. Ha estat “la Caixa” qui ha decidit fer-ho per impulsar un equipament cultural de primer nivell. La idea aposta per mantenir l’Àgora com a lloc de reflexió i convertir-la en un espai cultural obert al públic i d’activitat constant.

Per aconseguir-ho, l’arquitecte Enric Ruiz-Geli pretén crear un món de “cèl·lules vives” a l’espai principal de l’Àgora. La part central comptarà amb dues sales d’exposicions que disposaran de graderia. Als extrems, en un hi haurà la recepció, la llibreria i les oficines, mentre que en l’altre hi haurà l’auditori. Un altre dels reptes fonamentals és aconseguir les màximes qualificacions d’eficiència energètica de l’edifici. L’edificació sostenible i el respecte al medi ambient són imprescindibles en aquest projecte.

Per tant, la intenció és que l’obra s’adeqüe al que ja hi ha construït i desenvolupar un estil arquitectònic plenament adaptat al que va dissenyar Calatrava. Tot per acabar de fer d’aquest espai un gran referent arquitectònic del país. CaixaForum València és, a més, una proposta perfectament vinculada a d’altres que ha desenvolupat la Fundació Bancària “la Caixa” que ja va obrir un centre cultural similar a Barcelona, a la fàbrica de filats i teixits Casaramona, on conviuen els dissenys originals del centre de producció i intervencions posteriors que han adaptat el centre a la seua missió cultural.

Les obres es preveu que comencen a finals d’aquest any perquè concloguen a finals de 2020 després d’una inversió de vora 18 milions d’euros i cinc més d’anuals per al manteniment i el funcionament del centre. Cal recordar, també, que “la Caixa” va invertir 28 milions d’euros el 2017 al País Valencià en qüestions socials, culturals, científiques i educatives a través de la seua fundació bancària.

CaixaForum València serà el novè centre que integre una xarxa d’edificis similars a l’Estat espanyol. Ja n’hi ha a Barcelona, Palma, Girona, Tarragona, Lleida, Saragossa, Sevilla i Madrid. No debades, la Fundació Bancària “la Caixa” desenvolupa accions similars arreu de l’Estat. El pressupost d’aquesta fundació presidida per Isidre Fainé i dirigida per Jaume Giró ha augmentat el 2018 en Obra Social,de tal manera que arriba als 520 milions d’euros. Una xifra que la converteix en la primera fundació privada de l’Estat espanyol i una de les més destacades a nivell mundial.

Alhora, els programes socials no sols es basen en qüestions estrictament culturals: n’hi ha de centrats en la lluita contra l’atur, contra l’exclusió o per l’accés a l’habitatge. Pel que fa a la divisió inversora de l’Obra Social, el 59% del pressupost s’adreça a programes socials i assistencials, mentre que el 23% i el 18% van destinats a la promoció cultural i educativa i a la recerca i la concessió de beques respectivament.

Cal recordar, per exemple, que durant el 2017 l’oferta d’exposicions de “la Caixa” emesa a través de CaixaForum i CosmoCaixa, i sumant també les mostres itinerants, va despertar l’atenció de més de sis milions de visitants, i va convertir així les iniciatives de “la Caixa” en líders en l’Estat pel que fa a l’oferta de programació cultural privada.

Entre més coses, tot ha estat gràcies als avantatges que ofereixen els distints edificis destinats a oferir tot aquest reclam cultural. També és degut a les aliances amb museus i centres culturals de màxim ordre internacional. Entre els quals hi ha el British Museum, el Louvre o el museu del Prado de Madrid. Tot aquest treball servirà perquè des del 2020 els valencians puguen gaudir d’un equipament de primer nivell que consolide la ciutat com a destí cultural. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.