ARCOmadrid evita l’exposició

La resposta d’un artista censurat per denunciar a Madrid l’existència de presos polítics

L’artista Santiago Sierra pretenia exposar els rostres pixelats d’una vintena de presos polítics, entre els quals hi havia Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart o els joves d’Altsasu. IFEMA, el recinte firal, ha demanat la retirada de l’exposició. Per què?

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Una imatge per cada presoner polític. Les cares pixelades i, a sota, una petita descripció de sis línies per explicar el motiu que justificava el seu encarcerament. Així fins a 24 persones entre les que hi ha els ‘Jordis’, Oriol Junqueras, els joves d’Altsasu, directius del diari basc Egin o els titellaires de Madrid, entre més.

L’artista era Santiago Sierra, qui el 2003 va representar l’Estat espanyol a la Biennal de Venècia. En aquesta ocasió també va resultar polèmic. En una performance en què denunciava la violència a les fronteres no va deixar entrar cap persona que no acreditara la nacionalitat espanyola. Sierra també va renunciar al Premi Nacional d’Arts Plàstiques -dotat de 30.000 euros- el 2010 perquè, deia, el guardó s’utilitzava «en benefici de l’Estat». En una carta es justificava dient que l’Estat participava «en guerres dements alineat per un imperi criminal» i que l’Estat també «dóna alegrement els diners comuns a la banca».

Ara, la seua actitud ha tornat a esdevenir mediàtica.

Segons el centre expositiu, IFEMA havia sol·licitat la retirada de l’obra. «La institució ferial, des del màxim respecte a la llibertat d’expressió, entén que la polèmica que ha provocat en els mitjans de comunicació l’exhibició d’aquestes peces està perjudicant la visibilitat del conjunt dels continguts que reuneix ARCOmadrid 2018 i, per tant, és la seua responsabilitat, com a organitzadora, tractar d’allunyar del seu desenvolupament els discursos que desvien l’atenció del conjunt de la fira». Aquest és el segon paràgraf d’un comunicat que només té 10 línies.

Com calia esperar, l’artista no s’ha estat de respondre. En un comunicat emès pel seu estudi, l'artista ha censurat que "més enllà de la relativa sorpresa i decepció amb què hem rebut la notícia, considerem que aquesta decisió atempta seriosament la imatge d'aquesta fira internacional i el mateix Estat espanyol".

L'obra havia de ser exposada entre el 21 i el 25 de febrer i, segons la seua presentació, proposava "visibilitzar l'existència de presos polítics a l'Estat espanyol, malgrat el que se sosté institucionalment. Sense focalitzar", afegia, "cap ideologia en concret, doncs es tracta de demostrar que els presos polítics en l'Espanya contemporània abasten un ampli espectre de posicions polítiques especialment d'esquerres, però amb un criteri de selecció molt clar: persones encarcerades per tractar de fer públiques i efectives les seues idees sense recórrer a la violència". L'exposició duia per títol "Presos políticos en la España contemporánea".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.