HORARIS COMERCIALS PAÍS VALENCIÀ

Baixar la persiana en favor del petit comerç

L’acord aprovat aquest dimecres per les Corts valencianes –gràcies al vot de PSPV i Compromís, i l’abstenció de Podem i Ciutadans– reduirà el nombre màxim de festius que podran obrir les grans superfícies comercials. Mentre el PP assegura que la crisi ja ha acabat, les botigues i petits comerços locals lluiten cada dia per fer front als grans magatzems, la plantilla dels quals és suficientment gran per donar servei quasi cada dia de l’any. Aquest és l’argument esgrimit pel Govern del Botànic a fi de retallar els dies d’obertura.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Quan els populars permeteren durant la crisi obrir els comerços en diumenges i festius, semblava que les petites empreses amb prou feines sobreviurien. Mentre l'acusada deflació arrossegava amb tot, el manteniment dels comerços se sobreposava a no tindre cap dia de descans. Unes condicions gens favorables per als treballadors que foren repetidament denunciades pels que llavors encara estaven en l'oposició. L'arribada de la coalició d'esquerres va dur uns vents de canvi que ara, en matèria comercial, per fi es materialitzaran. Després de l’acord a què van arribar els diversos actors en el conflicte, la proposició de llei aprovada aquest dimecres a les Corts posa fi a la liberalització dels horaris comercials que beneficiava les grans empreses.

El principal avanç consisteix a obrir un màxim de 38 festius a la ciutat d'Alacant i a les quatre zones de major afluència comercial de València . Un escut contra la liberalització dels horaris que fins ara imperava en el territori, i que els del Botànic ja havien intentat pal·liar en arribar al poder, l’estiu de 2015. L'acord, impulsat per la Conselleria d’Economia, rebaixa els festius d’obertura lliure de 62 a 38 a la ciutat València, mentre que a Alacant, que fins ara en gaudia de 25, s’amplien fins a 38, la xifra que marca la nova llei per al conjunt del país amb les úniques excepcions de ciutats especialment turístiques com Benidorm i Torrevella.

L'aprovació de la llei no ha sigut ni de bon tros tan senzilla com els membres del govern haurien esperat. El fet que la proposició s'haguera consensuat amb gairebé totes les associacions empresarials i amb els agents socials del sector feia presagiar un suport majoritari a l’hemicicle. En canvi, el PSPV-PSOE i Compromís, les dues formacions que integren el Consell, tan sols han aconseguit l’abstenció de Podem i Ciutadans, mentre que el PPCV hi ha votat en contra. El marcador, per tant, ha reflectit 40 vots a favor, 19 abstencions i 28 vots en contra.

Ciutadans troba a faltar «mesures de suport al petit i mitjà comerç», en paraules de la diputada Rosa García. D'altra banda, tant els populars com Podem sostenen que la impossibilitat d’introduir més canvis a la llei no afavoria els impedia de votar a favor. A la formació morada tampoc no li agrada que la llei siga uniforme al conjunt del País Valencià. Encara que a la ciutat de València els treballadors del sector sí que es beneficiaran de la modificació de la llei, a Alacant els dependents alacantins perdran dies lliures, cosa que significa una rebaixa substancial dels seus drets laborals, tal com ha reivindicat el diputat Jordi Alaman: «El nostre objectiu és treballar per a aconseguir un vertader avanç social. Ni el comerç ni els treballadors d'Alacant no mereixen que es vegen reduïts els seus drets».

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.