Croniques blaves illenques

El fracàs de Bauzá

José Ramón Bauzá convocà els seus fidels a un acte públic amb la intenció de revifar la seva carrera política en vista a les eleccions autonòmiques de 2019. Però fracassà. I no fou per l'assistència, que va ser prou concorreguda.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

José Ramón Bauzá no ha obtingut l'èxit que esperava assolir amb l'acte que convocà el passat dia 3 de febrer, celebrat al centre cívic de l'Escorxador de Palma. Pensà en reunir el seus fidels amb la intenció, tal i com ja explicà EL TEMPS fa dues setmanes, de convertir la reunió en una mena de trampolí personal i polític amb la vista posada a les pròximes eleccions autonòmiques. En definitiva: volia fer-se imprescindible per al futur polític immediat. L'objectiu no era cap secret. Talment ho reclamava la plataforma auto titulada “Amics de José Ramón Bauzá”, que era la teòrica convocant de l'acte, quan especificava que del que es tractava era de recuperar l'expresident de les Illes “per a la primera línia política”. Sense dissimular gens ni mica. A Palma ningú no tenia el més mínim dubte que qui hi havia al darrere de tot era el mateix Bauzá. Sobretot ho tenien clar a la cúpula actual del PP, on no el poden veure ni en pintura.

Tot d'una que a través de Twitter i d'altres xarxes socials els amics començaren a promocionar l'acte, els dirigents conservadors de Palma es molestaren profundament i procuraren que la cúpula del PP a Madrid quedés ben assabentada de les intencions de Bauzá amb aquell acte, la convocatòria del qual no comptava ni amb el logo ni el nom del partit.

La reacció dels dirigents centrals del Partit Popular va deixar gelat l'expresident illenc. Javier Arenas, vicesecretari general, va fer de veure Bauzá al Senat i, segons la premsa local palmesana, el cridà a l'ordre de mala manera: “tu de què vas?”. La renyada degué ser de les fortes, perquè immediatament l'acte del dia 3 va mudar d'objectiu. Passà a ser, simplement, una “explicació” de tota la tasca que fa Bauzá al Senat.

És vera que la trobada no fou un fracàs d'assistència. S'hi reuniren entre un centenar i centenar i mig de persones, que és una xifra considerable, dins dels paràmetres mallorquins de convocatòries semblants. No debades, la majoria de consells polítics dels partits parlamentaris locals i assemblees de les principals organitzacions civils de l'illa no reuneixen més gent. Però el motiu fonamental pel qual va ser pensat, el d'impulsar la carrera política de Bauzá per assegurar-se un lloc important a les eleccions el 2019 o, si més no, repetir al Senat elegit altre pic en representació del Parlament balear, va resultar un absolut i cridaner fracàs. El malestar que va provocar l'expresident illenc a la cúpula del PP espanyol el deixa en molt mal lloc a l'hora de repetir. I això s'afegeix al fet que a la direcció de Palma no té cap amic, per dir-ho suaument.

Per tant, es podria dir que el tret li ha sortit per la culata si l'objectiu era enfortir-se dins del PP per assegurar-se seguir en el Senat el 2019. I si no era aquest i fos, com asseguren molts rumors que corren per Palma, demostrar que té prou seguidors i així obrir-se camí per entrar a Ciutadans per obtenir un lloc rellevant en vistes a les eleccions autonòmiques de 2019, tampoc l'acte li ha servit de res. Almenys a jutjar pel fet que els taronges han decretat un cridaner silenci sobre l'expresident: no volen que se'ls relacioni amb ell de cap manera. Cada cop sembla més clar que el futur polític de Bauzá és molt escàs. Sempre, això sí, li quedarà l'opció d'encapçalar l'operació electoral del Círculo Balear -l'entitat anticatalanista de referència- que, segons ha anunciat el seu president, Jorge Campos, vol presentar candidatura autonòmica. Tanmateix, les probabilitats que aquest possible partit ultradretà obtengui un escó són zero.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.