Bauzá vol tornar

Bauzá mira cap al taronger

L'expresident del Govern balear, José Ramón Bauzá, protagonitzarà un acte polític a Palma que podria ser el trampolí per acabar en una altra formació, possiblement Ciudadanos.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

José Ramón Bauzá amenaça amb tornar. Si més no, així ho pareix després que el diari de Palma Última Hora hagi publicat que un grup de persones que s'autotitulen “amics” de qui fou el president del Govern de les Illes Balears entre 2011 i 2015 hagi convocat un acte “multitudinari” per demanar-li que “torni a primera línia política”. L'acte se celebrarà el pròxim dissabte dia 3 de febrer a les instal.lacions de l'Escorxador de Palma, edifici en el qual, com el lector ja haurà entès i a pesar del nom, no s'hi escorxa ningú: es tracta de l'antic edifici on es sacrificaven els animals per a consum humà i que ara és un centre cultural, comercial, cívic i lúdic. Aquests amics expliquen, a la convocatòria que fan córrer a través de les xarxes, que el polític anticatalanista és un home que cal recuperar per al màxim protagonisme polític. La deducció òbvia és que el protagonisme l'hauria de recuperar encapçalant alguna candidatura. “Estam amb Bauzá”, afirmen, i afegeixen que són temps de “valors en acció” i que ningú millor que l'expresident per protagonitzar aquesta nova època perquè, asseguren, en té per donar i vendre, de valors i principis ferms. Per descomptat, la crida es fa en castellà.

Els actuals dirigents del PP interpreten -en privat, és clar- que el moviment ha estat pensat, impulsat, planificat i dirigit pel mateix Bauzá. Podria ser: fa mesos que contractà amb un especialista en imatge política -que no és de les Illes, per cert-, quelcom que connota la intenció d'intentar no deixar la política activa quan li caduqui el càrrec de senador després de les pròximes eleccions autonòmiques, quan amb tota seguretat l'actual cúpula del PP no li renovarà la confiança per seguir a la Cambra Alta. D'altra banda, també s'ha notat els últims mesos una presència creixent de l'expresident a tertúlies i programes de tot l'univers més dretà de la ràdio i televisió, com ara EsRadio, Intereconomía, Cope i TreceTV reivindicat la seva política anticatalanista com un exemple del que hauria de fer tot el PP, que no ho fa i que per això Ciutadans li menja el terreny.

Tenint en compte les pèssimes relacions que té amb la direcció del partit conservador resulta altament improbable, doncs, que el potencial retorn a la “primera línia política”, que reclamen els seus amics, es canalitzi a través del PP. De fet, aquests amics ni tan sols han fet cap referència al partit conservador, ni n'han reproduït el logo, a les crides que fan per a dia 3. Queda clar, doncs, que l'expresident del Govern illenc pensa en alguna altra plataforma política. Només hi ha dues opcions. O Ciutadans o un fantasmagòric partit que vol impulsar el president de l'entitat anticatalanista més extremada, Círculo Balear. Parlem de Jorge Campos, amic de Bauzá. A Palma gairebé tothom dóna per fet que el partit elegit és el taronja.

S'avé la suposició sobre el futur polític que a Bauzá li agradaria tenir amb el fet que qui va ser mà dreta seva en el Parlament durant l'anterior legislatura, Aina Aguiló, una mestra furibundament anticatalanista que acusà els docents de tenir els alumnes "com a hostatges", expulsada del PP durant cinc anys, s'ha ofert al partit taronja a través d'una altra persona, segons informà en el seu moment el diari abans esmentat. Per un altre costat, EL TEMPS ha pogut conèixer que s'han produït moviments d'antics càrrecs conservadors, del sector més anticatalanista, en la mateixa direcció. Vol dir tot això que aquest àmbit radical del PP podria abandonar el partit i demanar entrada a Ciutadans? Doncs no es pot descartar en absolut. Ara bé, pareix que la direcció taronja s'ho mira tot plegat amb molt d'escepticisme i reticències. No vol que els ex del PP acabin desembarcant en grup i determinant les candidatures a les eleccions autonòmiques, insulars i locals de 2019. No obstant, són conscients que necessitaran molts candidats -que no necessitaren el 2015 perquè no presentaren llista excepte al Parlament per Mallorca- i que aquesta pesquera podria ser interessant per obtenir-los. Això sí: persona a persona.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.