Els Crítics

Videojocs per a mòbil: collita 2017

Hi ha molta més gent jugant al mòbil que no pas a la consola o a l’ordinador. El mòbil, però, té unes característiques pròpies tan marcades que són comptats els casos de jocs que triomfen alhora en tota mena de plataformes.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Per exemple, el mòbil no té ratolí, ni teclat, ni joystick. La seva pantalla no depassa les 7 polzades i és tàctil. El seu processador gràfic tampoc pot ser massa potent, perquè ocuparia massa espai i gastaria de seguida les bateries. D’altra banda, les partides de mòbil no han de passar dels 10-15 minuts. S’hi juga a estones perdudes: al tren, a la sala d’espera...

Per mor dels controls, no han triomfat els jocs de velocitat —curses d’automòbils, per exemple—, ni els disparadors en primera o tercera persona. Per contra, l’estratègia, l’aventura —conversacional i/o amb fases d’exploració—, la mecànica dels jocs de cartes i, molt especialment els trencaclosques, dominen les llistes d’èxits d’iOS i Android.

Fem un repàs a jocs que han aparegut al llarg del 2017 i que paga la pena gastar-hi el temps i els doblers. Si no dic el contrari, hi podeu jugar en castellà, o el menú és tan senzill que no cal saber idiomes.

Tres aventures molt interessants: Milkmaid of the Milky Way (4,49 euros, malauradament només en anglès), Thimbleweed Park (10,99), que ve de triomfar als ordinadors d’arreu del món de la mà del veteraníssim creador Ron Gilbert, i A Normal Lost Phone (3,49), on explorarem el mòbil que una desconeguda ha perdut.

Com a gestor, Motorsport Manager Mobile 2 (4,49, en anglès) és insuperable. Hem de construir el nostre equip de curses, contractar pilots, superar competicions, planificar la temporada, escollir automòbils... I, a la manera d’On és Wally però hipervitaminat amb opcions 2.0, el magistral Hidden Folks (4,49).

La mecànica de les cartes ens ofereix moltíssimes opcions: Card Thief (3,49) hi trasllada el gènere sigil; i Reigns: Her Majesty (3,49) la narrativa aleatòria.

Bona estratègia amb un clàssic del gènere Tower Defense: Iron Marines (5,49). I un disparador en visió zenital i escenaris procedimentals, l’excel·lent Neon Chrome (7,99).

Però els millors jocs pertanyen al gènere trencaclosques: Framed 2 (5,49, caldrà refer les vinyetes d’un còmic per resoldre la història), Old Man’s Journey (5,49), Slayaway Camp (3,49 amb una ambientació gòtica força divertida) i molt especialment Monument Valley 2 (5,49, un dels jocs més bonics del panorama actual) són obres mestres.

Total War Warhammer II

Win. 29,95 euros

Com aneu de temps? De Creative Assembly i Games Workshop ens arriba el segon lliurament d’aquest complet joc d’estratègia per torns (i tàctica en temps real) que fa servir la mecànica de Total War i l’univers de Warhammer. Alts Elfs, Elfs obscurs, Homes llangardaix i Skavens —una raça que viu sota terra— lluiten pel control de Gran Vòrtex, un gran remolí que manté el món estalvi. Cada raça té el seu propi objectiu, rituals i territori inicial, a més a més d’exèrcits, tàctiques, narrativa, màgia i habilitats. Èpic.

3D Mini Golf

NSW. 29,99 euros

Digueu-me una consola que no tingui un —o deu— jocs de golf... La Switch ja va pel segon, en aquest cas de minigolf. Tenim 50 recorreguts, 18 dels quals inspirats en tornejos oficials, i tres escenaris: un parc de gespa, un càmping a la muntanya, i una platja... de sorra. Cinc nivells de dificultat. I tres modes: desafiament, torneig i multijugador (el més divertit, fins a 4 jugadors). Distret, però la física de la piloteta no és gaire fidel.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.