XII Legislatura

Rajoy portarà el veto a Puigdemont al TC malgrat la negativa del Consell d'Estat

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El ministre espanyol de Cultura Íñigo Méndez de Vigo ha anunciat divendres al migdia, després del Consell de Ministres, que l'Executiu Rajoy recorrerà al Tribunal Constitucional la proposició de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat de Catalunya. La proposta arriba després que el Consell d'Estat emetés dijous una resolució contraria a la possibilitat de demanar aquest veto. "El govern utilitzarà tots els mecanismes per evitar que es tornin a produir situacions com les dels plens del 6 i 7 de setembre", ha dit el responsable de la cartera d'Educació, Cultura i Esports.

El Govern espanyol sembla determinat a evitar que Carles Puigdemont sigui investit president. Tant és així que no s'esperarà ni a la fi de la sessió d'investidura per anul·lar-ne el resultat. Dimecres ho va anunciar la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaria. Recurs al Tribunal Constitucional per evitar que el president català ni tan sols es pugui sotmetre a la votació dels diputats. Abans, però, van decidir demanar un informe al Consell d'Estat sobre la conveniència de presentar el recurs. Aquest va fallar en contra dels interessos de l'Executiu espanyol.

No obstant això, Sáez de Santamaria ha exposat, després del Consell de Ministres, que havien "estudiat el dictamen del Consell d'Estat però no és vinculant i creiem que tenim bastants arguments legals per impugnar la candidatura de Puigdemont". La vicepresidenta espanyola creu, en contra del que deia l'òrgan consultiu, que no ho han de "fer dependre de si hi és físicament" perquè Puigdemont "té una ordre de detenció i no té llibertat de moviments i, per tant, només pot anar al Parlament si torna a complir la llei".  Els PP mou fitxa sota la pressió de Ciutadans, que els avança en algunes enquestes, el líder dels quals, Albert Rivera, ha advertit a Rajoy que si no aconsegueix aturar la investidura "haurà de donar explicacions".

Si finalment el Tribunal Constitucional accepta a tràmit el recurs, això suposaria la suspensió automàtica de la proposta d'investidura de Puigdemont i per tant la possible suspensió del ple previst pel dia 30 de gener. El PP, que busca treure rèdit dels cinc mesos de marge que té el TC per resoldre sobre el recurs, busca passar la pilota al president del Parlament català. Així doncs, Sáez de Santamaria ha expressat que el que cerquen és "que no es produeixi una investidura en què el candidat sigui Puigdemont. Li correspon al president del Parlament proposar una persona que estigui en plena llibertat per exercir les funcions". Caldrà veure quina decisió pren Roger Torrent que, fins ara, s'ha mostrat determinat a permetre la investidura del president Puigdemont.

Mentrestant, durant el matí, les tres formacions independentistes s'han reunit al Parlament a proposta de la CUP. Sobre la taula el debat sobre la investidura de Puigdemont i la possible resposta a la impugnació de la investidura per part del TC. Segons han publicat diversos mitjans, el Tribunal Constitucional no tindria previst reunir-se durant el dia d'avui i es prendrà un temps prudencial per prendre una decisió sobre una resolució excepcional com la que se'ls demana.

Roger Torrent respon amb contundència

Després d'aquest anunci, Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya, ha comparegut en roda de premsa per condemnar aquesta decisió.

"He apel·lat sempre al diàleg i a la política. I l'única resposta que he rebut del Govern espanyol han estat amenaces. El llenguatge de la judicialització de la política és l'únic que sembla conèixer el Govern espanyol". Així de clar s'ha expressat per reafirmar que dimarts dia 30 se celebrarà el debat d'investidura de Carles Puigdemont.

"El candidat proposat és el diputat Carles Puigdemont, perquè compleix tots els requisits legals per ser candidat i té l'absoluta legitimitat per ser-ho. La impugnació anunciada avui pels ministres després del Consell de Ministres, hem de dir, no té cap fonament jurídic. I això ho sap qualsevol jurista o ciutadà amb unes mínimes nocions de dret. Així ho ha expressat el Consell d'Estat. Per tant, això és un frau de llei que atempta contra els drets dels electors, dels diputats i contra les bases del sistema democràtic. Per tant, no proposo un nom per a la investidura segons el meu caprici, i això hauria de saber-ho la vicepresidenta", referint-se a Soraya Sáenz de Santamaría, qui va anunciar el recurs contra la investidura de Puigdemont".

"El Govern espanyol no impugna una decisió del president del Parlament, sinó el vot de les persones i el funcionament del sistema democràtic. I no pot ser que l'únic missatge que transmeti el Govern espanyol és que hem votat malament".

Finalment, i sota la premissa que "voler diàleg no significa quedar-se de braços creuats", Torrent ha anunciat que des del Parlament també s'estudiarà la validesa legal d'aquest recurs i que s'actuarà quan el Tribunal Constitucional doni resposta.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.