XII Legislatura

Els set noms de la Mesa del Parlament

Després de la sessió d'aquest dimecres, la Mesa del Parlament ha quedat constituïda: majoria absoluta independentista repartida entre Junts per Catalunya i ERC, que tenen dos representants cada un; i tres membres unionistes. D'aquests, en pertoquen dos a Ciutadans i un al PSC. El republicà Roger Torrent en serà el president.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Sis homes i una sola dona seran els encarregats d'ocupar la Mesa del Parlament aquesta XII Legislatura. Al capdavant d'ells hi haurà el diputat d'Esquerra Republicana, Roger Torrent. Finalment, no hi haurà cap sorpresa i l'òrgan regulador del Parlament estarà format per quatre membres independentistes i d'altres tres d'unionistes. Junts per Catalunya, ERC i la CUP n'han tingut prou amb els 62 diputats que han pogut assistir a la sessió i el vot delegat dels tres presos polítics (Jordi Sànchez, Joaquim Forn i Oriol Junqueras) per sumar una majoria sobiranista. Jordi Turull i Marta Rovira han estat els encarregats de dipositar els seus vots. Els que no han demanat el vot delegat són el President Puigdemont i els consellers a l'exili. La xifra no ha estat prou, però, per aconseguir la majoria absoluta que requereix la primera votació i s'ha hagut de dirimir en una segona volta en la qual Torrent ha obtingut 65 vots, Espejo-Saavedra (C's) n'ha recollit 56, i 9 vots han quedat en blanc.

Així doncs, la mesa del Parlament queda consitutïda de la següent manera:

Tot previst

La sessió s'ha desenvolupat amb normalitat des que a primera hora Ernest Maragall (ERC) prengués la paraula com a president de la Mesa d'Edat en tant que diputat de més edat. Acompanyat de Rut Ribas (ERC) i Gerard Gómez (ERC), diputats més joves i, per tant, secretaris, ha pronunciat un discurs inicial en record als presos que ha estat rebut amb enrenou per part dels partits no independentistes. Després d'això, tot ha avançat sobre el previst. A la primera ronda de votacions per escollir el president, els 65 vots que ha rebut Roger Torrent no han estat prou per aconseguir la majoria absoluta per obtenir el càrrec. Així doncs, ha calgut recórrer a una segona volta on s'han repetit els resultats. Així doncs, Roger Torrent serà el novè president del Parlament i la persona més jove que ocupa el càrrec.

Als 65 vots de Junts per Catalunya, ERC i la CUP cal afegir-hi els 56 en contra de C's, PSC i PP i els vuit en blanc de CatComú. Hi ha hagut, tanmateix, un novè vot blanc d'algú del bloc unionista que s'ha repetit en les dues voltes i que es desconeix de qui ha estat. Des del PSC han desmentit que ningú del seu grup parlamentari en fos el responsable.

Les votacions per escollir la vicepresidència s'han dirimit en favor de Josep Costa (JxCat) i José María Espejo-Saavedra (C's). El de la llista de Puigdemont ha obtingut 65 vots i ocuparà la vicepresidència primera, mentre que el de Ciutadans serà el vicepresident segon. Aquest cop, els vots en blanc sí que s'han correspost amb els vuit diputats que té CatComú.
 

Al seu torn, per a la secretaria primera ha estat escollit Eusebi Campdepadrós (JxCat) amb 41 vots. David Pérez (PSC) serà el segon secretari amb 30 vots; Joan Garcia (C's) amb 27 vots serà el tercer i Alba Padrós (ERC) amb 24 vots serà la quarta.

Amb la Mesa constituïda, caldrà ara esperar al 31 de gener per a la sessió d'investidura del president de la Generalitat. Als membres de la Mesa escollits aquest dimecres els tocarà dirimir sobre la legalitat o no de la fórmula que proposin Junts per Catalunya, ERC i la CUP per investir al president.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.