Guardons literaris

Un record als presos polítics en la nit de Josep Pla

 El periodista Antoni Bassas i l'escriptor Alejandro Palomas han estat els guardonats en la 50a edició del Premi Josep Pla i en la 74a del Premi Nadal respectivament. Tot en una nit marcada per les absències i per les reivindicacions.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Tal com va ocórrer la setmana passada en la Nit de la Cultura de l'Obra Cultural Balear, l'entrega del premi Josep Pla en la seua 50a edició també va servir per recordar els grans absents en aquesta cerimònia literària. Els encara empresonats Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Joaquim Forn i Oriol Junqueras van ser recordats pel guanyador d'aquesta edició, el periodista Antoni Bassas.

No van ser, però, els absents més destacats de la nit. Tant Carles Puigdemont com el conseller de Cultura Lluís Puig, ambdós a l'exili, no van poder assistir-hi per raons òbvies. Tampoc ho van fer, tot i que amb menys justificació, Mariano Rajoy i Íñigo Méndez de Vigo, que ocupen de manera transitòria la presidència i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya després de l'aplicació sine die de l'article 155 de la Constitució espanyola. En representació del Govern estatal hi va acudir el seu delegat a Catalunya, Enric Millo.

Va ser la radiografia que evidenciava el moment que està patint Catalunya. L’anomalia democràtica, però, no va impedir que se celebraren les noves edicions de dos premis ben consolidats en el panorama cultural del país. L'Hotel Palace va estar la seu d'aquestes noves edicions que van tindre dos protagonistes: Antoni Bassas i Alejandro Palomas.

El primer es va fer amb el Josep Pla gràcies al l'obra Bon dia, són les vuit!, en què recorda les seves experiències al capdavant del programa 'Els matins de Catalunya Ràdio', que Bassas va dirigir entre 1995 i 2008. El periodista, actualment directiu del diari Ara, també és conegut per haver estat corresponsal de TV3 a Washington i per haver col·laborat amb el periodista esportiu Joaquim Maria Puyal. El seu llibre ha estat el triat d'entre els 30 que s’han presentat. El guardó també inclou 6.000 euros per a l'autor d'aquest llibre en què es mesclen “dietaris, records, converses i apunts”, tal com ell mateix va dir abans de cloure la seua intervenció recordant els presos polítics, als qui va dedicar el premi.

Pel que fa al Premi Nadal, entregat per l’editorial Destino, el guanyador de la 74a edició fou Alejandro Palomas gràcies a la novel·la Un amor. L’escriptor de Barcelona, ja acostumat a rebre premis literaris, ha sigut fidel al seu estil de buscar l’atracció del lector a través de les emocions i no de l'intel·lecte. El 2016, Palomas es va fer amb el Premi Nacional de Literatura Infantil amb l’obra Un fill. També ha estat finalista en altres edicions de distints guardons com ara el Primavera de Novel·la o el Ciudad de Torrevieja. Per l’obra premiada, l'autor rebrà 18.000 euros.

En l'any en què es publica l’obra inèdita de Josep Pla Fer-se totes les il•lusions possibles, la 50a edició del premi que duu el seu nom s’ha celebrat enmig d'un escenari d'absoluta anormalitat política que també ha condicionat l'àmbit de la cultura. Almenys, pel que fa a la dedicatòria dels premis i també a les autoritats polítiques presents i absents en la cerimònia.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.