Centralisme

Un 155 a la valenciana

Després que el Tribunal Constitucional acceptara recursos contra diverses lleis aprovades per les Corts Valencianes, ara Montoro limitarà la capacitat econòmica del País Valencià mitjançant un control similar al que fa sobre Catalunya i sobre la ciutat de Madrid. El País Valencià entra en la llista negra del ministre espanyol d'Hisenda.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Catalunya no és l'únic territori intervingut pel Govern de l'Estat. El context ha situat el Principat en el focus mediàtic, atesa la intensitat del conflicte. Però el Govern espanyol ha aprofitat l'oportunitat per actuar contra els territoris que, d'una manera o altra, tracten de desenvolupar lleis diferenciades de les de l'executiu central.

Ara, el ministre espanyol d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha decidit aplicar un 155 a la valenciana. O, millor dit, una intervenció similar a la que es va fer sobre les institucions catalanes a mitjan setembre, però sobre el País Valencià. Amb una altra forma, però amb el mateix fons. L'estratègia és la d'afegir requisits per accedir al Fons de Liquiditat Autonòmic, de tal manera que la Generalitat Valenciana haja de retre comptes a l'hora d'accedir a les ajudes del FLA.

El document que ho especifica, "Programa per a l'aplicació del compartiment del FLA del Fons de Finançament a Comunitats Autònomes per a l'exercici 2017" afegeix 44 condicions perquè el País Valencià puga accedir als diners del FLA, imprescindibles per al desenvolupament autonòmic, atès l'infrafinançament i el deute infinit. Segons informa el diari valencià Levante-EMV, d'aquesta manera, el Ministeri d'Hisenda es garantiria "el control absolut de les finances de la Generalitat Valenciana". Un control que es faria, segons el mateix rotatiu, a través de l'aportació periòdica d'informació al Ministeri sobre les mesures de despesa de la Generalitat Valenciana i facilitant l'accés als resgristres de factures i tota mena de documents que acrediten les despeses fetes des de l'autonomia. Un control en tota regla per impedir que res no escape dels interessos de l'Executiu espanyol. Una intervenció a la catalana 2.0, tot i que sense un context polític tens al darrere.

El FLA, cal recordar, no és una ajuda gratuïta de l'Estat a les autonomies. El seu mecanisme és fortament criticat pels dagnificats. I és que el FLA s'alimenta de les aportacions dels territoris autonòmics perquè després l'Estat els concedisca crèdits amb interessos. El mateix conseller d'Hisenda, Vicent Soler, va dir a aquest setmanari que aquest fons és "una estafa". Si el País Valencià ja té unes condicions fiscals pèssimes pel que fa a la seua relació econòmica amb l'Estat, ara es troba amb aquesta imposició afegida.

L'enèsim pas cap a la recentralització

Fa només uns dies, el Tribunal Constitucional tombava el decret de sanitat universal valencià per xocar amb les competències estatals. L'atenció sanitària als nouvinguts sense papers no serà possible. El mateix TC va anul·lar també dos decrets previs contra el copagament farmacèutic. Aquesta no ha estat l'única mesura qüestionada: la llei de funció social de l'habitatge també ha rebut un recurs que ha esdevingut gairebé una esmena a la totalitat de la llei. Igual que en els casos anteriors, l'intent d'anul·lació també es justifica per la invasió de competències.

La llei contra la pobresa energètica també va rebre un recurs que va ser acceptat pel TC. L'executiu espanyol no veia amb bons ulls que les empreses d'electricitat comunicaren obligatòriament el tall del subministrament de llum per impagament als serveis socials dels ajuntaments, que tenien, segons la llei, el vistiplau per autoritzar o no els talls.

Les batalles legals per recuperar el dret civil valencià, per aplicar el plurilingüisme a l'escola o per desenvolupar la comarcalització foren els primers episodis d'aquest nou context. Per desenvolupar unes lleis pròpies que compten amb majoria parlamentària, el País Valencià s'ha trobat amb tota mena d'entrebancs imposats des del Govern espanyol. Ara, les condicions del Ministeri d'Hisenda limiten encara més l'autonomia del país. En aquest cas des de l'àmbit econòmic i financer.

D'aquesta manera, el Govern espanyol torna a restringir el desenvolupament d'una altra autonomia amb un Govern alternatiu. Després que Catalunya fóra castigada amb l'argument de la legalitat, ara, amb menys soroll però el mateix efecte, el País Valencià també haurà d'obtenir el vistiplau per tal de poder avançar econòmicament. Una situació irrespirable que anul·la l'esperit de les autonomies per promoure una centralització ferotge. Ara, el PP tindrà pocs arguments per defensar el seu model d'Estat assegurant que "Espanya és el país més descentralitzat del món".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.