Infraestructures

Foment promet una inversió de 1.436 milions d'euros per a les rodalies del País Valencià

Una comissió Generalitat-Ministeri vetllarà pel compliment dels compromisos.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A menys d'una setmana per a la celebració del Nadal, Iñigo de la Serna ha visitat València amb un sarró ple de regals en forma d'inversions. El ministre de Foment ha promés una inversió de 1.436 milions d'euros per a la millora de la xarxa de rodalies. Ho ha fet durant la presentació del Pla de millora de qualitat de rodalies, que té un període de vigència de 2017 a 2025. El pla de Foment contempla algunes reivindicacions històriques en aquest àmbit, com ara, la millora de la connexió des de Castelló a Vinaròs o la d'Alacant-Villena, així com la prolongació del tren des de Gandia a Oliva.

A aquest objectiu, Foment vol destinar-hi 120,6 milions d'euros. La promesa arriba només un dia després que milers de veïns de la comarca de la Safor i la Marina reivindicaren, aquest cap de setmana, el tren de la costa, una infraestructura llargament anhelada que hauria de comunicar Gandia amb Dénia. A més, el departament de De la Serna també contempla invertir 139,2 milions d'euros a duplicar i renovar el tram Cullera-Gandia, ja que actualment compta amb 26 quilòmetres de via única. La línia C1, que connecta València amb Gandia, és, en el nou pla, la més beneficiada, amb un total de 351,5 milions d'euros. La connexió València-Utiel, llargament abandonada, li segueix, amb una inversió de 320,7 milions. No debades es destinaran 210,5 milions a duplicar i renovar la línia fins a Bunyol.

A més a més, De la Serna ha confirmat allò que va anunciar fa unes setmanes: la consideració de la connexió Castelló-Vinaròs com d'utilitat pública. Això comportarà, a la pràctica, una millora de comunicacions al nord del país. En l'actualitat 10 trens per sentit uneixen Castelló i Vinaròs –quatre dels quals de mitja distància-. A partir d'ara, s'afegeixen vuit nous trens per sentit amb tarifes especials per a viatgers recurrents. Nou municipis es beneficiaran d'aquesta millora (Benicàssim, Orpesa, Cabanes, Torreblanca, Alcalà de Xivert, Santa Magdalena de Polpís, Peníscola, Benicarló i el mateix Vinaròs). La mateixa consideració de servei públic rep, a partir d'ara, la connexió Alacant-Villena. A les nou connexions actuals se li'n suma una nova. Sant Vicent del Raspeig, Agost, Monfort, Novelda, Monòver, Elda, Saix, a més de Villena, s'hi beneficiaran.

El pla compta amb el vist-i-plau del govern valencià. La Generalitat considera que les inversions plantejades avui per De la Serna inclouen el 80% de les demandes estipulades en l'Agenda valenciana d'infraestructures que el passat setembre Ximo Puig va traslladar a Mariano Rajoy.

En tot cas, és previst habilitar una comissió de seguiment que es reunisca cada sis mesos per avaluar el nivell de compliment inversor de Foment. Ximo Puig, qui fa any i mig va reclamar el traspàs de les competències en rodalies al govern espanyol, ha assegurat aquest dimarts que, si el pla s'executa "es revertirà en gran part el dèficit inversor" al País Valencià.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.