La caiguda del líder nacionalista illenc

Les claus de la dimissió de Barceló

Biel Barceló s'ha vist obligat a dimitir dels seus càrrecs de vicepresident i conseller de Turisme després de protagonitzar el tercer cas incòmode en pocs mesos.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les xarxes socials poden matar. O, si més no, políticament. Una foto d'un grapat de mallorquins reunits per menjar una paella a Punta Cana (República Dominicana), convidades totes gratis total, per un conegut empresari hoteler mallorquí, ha resultat letal per a la carrera pública d'un dels presents: Biel Barceló. El vicepresident i conseller de Turisme es veié forçat a presentar la seva dimissió dels dos càrrecs institucionals.

Quan la foto aparegué a internet, aquest dilluns, alguns mitjans de comunicació la reproduïren i d'aquesta manera es conegué que el vicepresident s'havia absentat la setmana anterior -la del pont festiu- per anar-se'n a aquest viatge -“totalment privat”, va justificar ell-. Aquest desplaçament s'havia realitzat amb els membres d'un programa televisiu d'esports amb el qual col·laborava des de fa molt de temps, que s'emet a la cadena local Canal 4. Però com que els costos de tots els voatgers anaven a càrrec del patrocinador del programa, el grup empresarial Globalia, matriu d'Air Europa i de nombrosos establiments hotelers, en part situats al Carib, propietat de l'empresari turístic mallorquí Juan José Hidalgo, Barceló tingué un problema polític seriós. Perquè el codi ètic que s'auto imposà el Govern dels Acords pel Canvi, signats entre PSIB-PSOE, Podem i Més el juny de 2015, no permet regals personals, de cap naturalesa. Tots han de ser protocolaris. Res de prebendes per a les persones, ja que es considera una mala pràctica en el millor dels casos i en el pitjor quelcom molt proper a la corrupció o, si més no, una mostra de voluntat del regalador d'afalagar interessadament el representant de la ciutadania. Per aquesta raó, quedaren èticament proscrits aquests tipus de presents.

El PP, a més,  va adonar-se'n del potencial que tenia la foto. Immediatament es disposaren a fer el màxim mal possible al Govern. Així que la seva portaveu parlamentària, Margalida Prohens, començà demanant explicacions al conseller per, acte seguit, elevar les crítiques contra la presidenta Francina Armengol per no destituir Barceló.

En primera instància el vicepresident optà per dir que es tractava d'un “viatge particular” que no tenia res a veure “amb la política” ni amb la seva feina “com a conseller”. L'intent de justificació, però, ben aviat quedà sense possibilitats de quallar. Tant en el Govern com en el seu propi partit, Més, tothom arrufava el nas.

La situació del conseller de Turisme es convertí en desesperada dimecres de matí. Si nomes hagués estat per aquest afer és possible que tant el PSIB com els dirigents de la seva formació, així com els de Podem, li haguessin fet costat. Però no era la primera vegada que es veia enmig d'una tempesta política. De fet, era la tercera. En molt poc temps. La primera, com es recordarà, fou per mor de l'afer dels contractes -la contractació presumptament irregular de diversos departaments del Govern controlats per Més amb una empresa de qui fou el seu coordinador de campanya electoral el 2015, Jaume Garau- que esclatà a la primavera passada i que finalment suposà, ara fa un mes, la dimissió de Pere Muñoz al front de l'Agència de Turisme de Balears, que depèn de la conselleria, després que fos imputat -igual que altres quatre ex càrrecs de Més- per la justícia. El segon escàndol afectà novament la conselleria de Barceló quan es conegué que la directora general de Turisme, Pilar Carbonell, fou imputada en el cas Cursach, per possible tracte de favor -que ella nega- al grup empresarial d'oci nocturn de Bartomeu Cursach -en presó preventiva per ser suposadament el cap d'una organització mafiosa, segons la fiscalia.. Tot d'una després de ser convocada a declarar en qualitat d'imputada Carbonell dimití del càrrec, el passat novembre també.

Les dues dimissions i els casos que les provocaren crearen una gran polseguera política. Després de tot això, que un tercer cas -encara que en aquest cas no hi hagi res que potencialment es pugui recriminar segons la llei- afectés Barceló era massa. La presidenta del Govern, Francina Armengol, que li havia fet costat en ocasió de les polèmiques anteriors, li digué ara que calia que fes “un pensament”. Fins i tot, la seva companya de Més, la també consellera Fina Santiago -de Serveis Socials i Cooperació- es mostrà crítica: “Som consellers vint-i-quatre hores al dia”, volent dir que no compartia en absolut la separació entre activitat privada i oficial que feia el vicepresident.

L'escàndol anà pujant de to polític fins que Més no tingué més remei que reunir la seva comissió executiva. Era el dimecres a la tarda. En arribar i veure la cara dels seus companys, Biel Barceló no tingué dubtes. Ja ho tenia decidit, però s'estimà més avançar-se a qualsevol petició i estalviar el mal tràngol als seus companys. Els anuncià tot d'una la dimissió de vicepresident i conseller de Turisme.

Amb tota probabilitat, estem també davant la retirada de la primera línia política de Barceló, que es concretarà el 2019. I, en conseqüència, d'alguna manera, és la certificació de la fi d'una època -la del seu lideratge de PSM i, més tard, de Més, que s'inicià el 2006- i l'inici de la cursa per elegir el futur cap de llista per Mallorca i candidat a la presidència de Més a les pròximes eleccions autonòmiques.

En roda de premsa, aquest dijous, l'encara conseller i vicepresident ha explicat que fa “la passa enrere” davant l'evidència que “és el millor per a tothom”. Ha insistit, però, que ell no ha rebut “cap regal” ni ha fet “cap tracte de favor” a cap companyia turística. Això sí, ha reconegut que “no vaig saber calcular” les conseqüències del viatge. I això, afegit als dos escàndols anteriors, ha generat “una gran pressió” i “un gran desgastement” que l'han portat a la conclusió que calia deixar els dos càrrecs del Govern, tot i que seguirà de diputat al Parlament.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.