Periodisme d'investigació

El Barnils amb més categoria

Èric Lluent, Judit Pastor, Ferran Moreno i Rafa Marrassé, guanyadors de l'edició d'enguany.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Un any més, i ja en van tres des que l’organitza el Grup de Periodistes Ramon Barnils, el periodisme es vesteix de gala amb l’entrega del Premi de periodisme d'investigació homònim. Enguany, el guardó a l’obra original se l’ha endut el periodista Èric Lluent amb el treball “Feina a canvi de llit i menjar: quan l’explotació esdevé oci”, el d’obra publicada ha estat pels estudiants Judit Pastor i Ferran Moreno amb el reportatge publicat a Crític “Contractes a l’ombra”, i en la categoria de periodisme local per Rafa Marrassé, amb la investigació “L’empresa Aparcaments Municipals de Tarragona va gastar més de 47.000 € de diners públic en sessions de coaching: l’opacitat d’un contracte fet a mida”, publicada a Porta Enrere.

La primera edició del premi se celebrava l’any 2001 al marc dels Octubre, quan Barnils ens deixà i un amic d’EL TEMPS destinava una partida pressupostària a finançar-los. Aleshores, el periodista de La Vanguardia Antoni Batista s’erigia com a guanyador amb l’obra Lladres o policies, sobre els incident provocats pels agents infiltrats a les manifestacions del moviment altermundista a Barcelona. El 2002, un periodista format a la casa, Jordi Sebastià, s’enduria el guardó amb El president, les falleres, l'horta i la carretera, una investigació sobre el tràfic d’influències a la projecció urbanística sobre l’horta de Burjassot. L’any següent serien Marc Roma i Roger Palà, socis cooperativistes de Batabat i Crític, respectivament, els premiats per un treball sobre centres de menors: Presons adolescents.

El 2005, després d’un parèntesi el 2004, el que fora director del Diari de Girona, Josep Víctor Gay, es faria un lloc entre els guardonats amb un reportatge històric: Manuel Azaña que estàs en el cel. 2006 i 2008 foren els anys en què Alfons Llorenç i Gadea i Mario Reyes guanyarien amb reportatges històrics. Entre mig, el 2007, el premi quedaria desert. El guardó de Reyes seria l’últim un cop que el finançament del certament s’acabà. Però el 2015 el Grup de Periodistes Ramon Barnils el recuperaria atorgant el premi a Sandra Vicente, Gabriel Ubieto i Alba Crespo per Els ultres prenen partit i a Guillem Sánchez, Jesús G. Albalat i Maria Jesús Ibáñez per la cobertura del cas de pederàstia dels Maristes.

Els Premis Barnils són possibles per les aportacions del Departament de Cultura de la Generalitat, l’Ajuntament de Sant Cugat, la Diputació de Barcelona, el Col·legi de Periodistes i l’empresa de restauració Nostrum. Així com per la col·laboració del Diari Ara, la DO Terra Alta i el Born Centre Cultural.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.