Brussel·les

Eurodiputat flamenc denuncia pressions contra una conferència sobre l’autodeterminació

El diputat del partit flamenc N-VA, Mark Demesmaeker, assegura que el president de l'eurocambra, Antonio Tajani, li ha exigit que la conferència que fa cada any sobre l'autodeterminació no se celebri enguany.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Tot a punt per la gran manifestació convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural demà a Brussel·les. Les xarxes bullien ahir i avui amb etiquetes de Twitter plenes de fotografies de catalans al voltant i l’avió camí a la capital europea. Tot apunta que serà una manifestació massiva com fa temps que no es veu al cor de la comunitat política. Però entre el rebombori, una conferència a favor del dret d’autodeterminació organitzada per l’oficina de l’eurodiputat flamenc de l’N-VA, Mark Demesmaeker, ha passat desapercebuda. Però no per a tothom: no per a qui ha maldat per suspendre-la.

Demesmaeker explica a EL TEMPS que la programació el dia de la manifestació ha estat pura coincidència. “La faig cada any a l’Europarlament i hi duem acadèmics i professors d’arreu d’Europa que ens donen context i arguments acadèmics sobre els dret d’autodeterminació”, explica el polític. Fa dos o tres mesos que l’acte s’està organitzant, assegura, i diverses setmanes que la sala està reservada. Per això mateix la seva sorpresa ha estat majúscula al rebre a l’últim moment una comunicació del president de l’eurocambra, Antonio Tajani, on li deia que no seria possible dur-la a terme.

L’eurodiputat flamenc creu que Tajani es troba sota una gran pressió del Partit Popular Europeu (EPP en anglès), en el qual els populars espanyols hi tenen un gran pes. Diu no tenir proves d’això, però li sembla molt preocupant la sola possibilitat que no li deixin fer. Mentre li truquem, explica que avui hi ha programades dues conferències més a favor del govern espanyol. “Però que jo demà organitzi una conferència a favor de Catalunya o de l’autodeterminació és un problema. Com si fos un terrorista que està posant en risc la seguretat d’aquesta casa”, lamenta.

Finalment, ahir al vespre va rebre una comunicació en què la conferència s’autoritzava, però s’exigia, també, que no hi hagués més de 100 persones. “Ara mateix hi tenim a 500 inscrits”, es queixa Mark Demesmaeker. I no les té totes que finalment es pugui celebrar. “Això ja no és normal: és el llarg braç de Madrid que ha penetrat el mateix cor de la democràcia europea”, afirma.

No és la primera vegada que Demesmaeker arremet contra la diplomàcia espanyola. Ho va fer, també, l’abril passat quan va entendre que la missió comercial programada al Marroc aquelles dates s’havia suspès per pressions espanyoles. En aquell moment titllà els diplomàtics espanyols de “destructius”. Caldrà estar pendents de si demà se celebra, o no, la conferència. En tot cas, la manifestació segueix el seu curs.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.