Els crítics

Cinc secrets d'Amazon

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Després de fer una selecció de sèries desconegudes de Netflix, i de fer-ne una altra de l’HBO, avui és el torn d’Amazon. El servei de vídeo de la botiga en línia fa temps que intenta fer-se un lloc en la indústria televisiva amb produccions pròpies que, malgrat ser trencadores i captar un públic fidel, com American Gods o Transparent, no han aconseguit la popularitat de les sèries de la competència. A continuació, reivindiquem cinc secrets d’Amazon que han passat encara més desapercebuts:

5. ‘Sneaky Pete’. Sortir de la presó té l’inconvenient que tornes a la teva antiga vida, que t’està esperant. Per evitar-ho, el protagonista de Sneaky Pete escolta tot el que diu un company de cel·la massa xerraire fins que sap tot el que necessita per fer-se passar per ell quan queda en llibertat. La sèrie, protagonitzada per un Giovanni Ribisi que clava el paper del covard miserable, treu suc de les escenes del personatge amb la seva nova família mentre manté la tensió de ser descobert. Cocreada per Bryan Cranston (que hi té un petit paper), té la virtut d’involucrar-te en l’estafa des del primer minut.

4. ‘Mozart in the Jungle’. Els músics no són protagonistes habituals de les sèries de televisió, i encara menys si parlem de música clàssica. Potser per això la mirada a aquest món que ofereix Mozart in the Jungle va sorprendre tant en el seu any de debut. La pressió per no fallar, conflictes laborals, històries romàntiques... tot es combina en aquesta ficció basada en les memòries de l’oboista Blair Tindall. En realitat el show se l’emporta l’excèntric director de l’orquestra, interpretat per Gael García Bernal, que és l’estrella absoluta d’aquesta Slings & Arrows de la música clàssica.

3. ‘The Man in the High Castle’. Què passaria si les potències de l’eix haguessin guanyat la Segona Guerra Mundial? Aquest és l’escenari que planteja aquesta sèrie, que ens transporta a un Estats Units dividit en dues regions, l’una governada pels alemanys i l’altra pels japonesos. Una premissa fascinant sortida de la ment de Philip K. Dick, autor de la novel·la en què es basa una sèrie que sap com desplegar la seva imatgeria inquietant (per exemple la bandera nord-americana amb la creu gammada incorporada). Malgrat que li costa articular un repartiment coral i al mateix temps mantenir la tensió inicial, els amants de les distopies i la història alternativa en gaudiran segur.

2. ‘The Marvelous Mrs. Maisel’. Comèdia ambientada als anys 60 sobre una dona que, per circumstàncies que no cal desenvolupar, intenta fer carrera en el món de l’stand-up, recorrent el circuits de clubs de comèdia de Nova York, al costat de llegendes com Lenny Bruce. És la nova sèrie d’Amy Sherman-Palladino, creadora de Gilmore Girls, i té tot el que podem esperar d’ella: una protagonista que és un torrent d’energia i vitalitat (interpretada per Rachel Brosahan), diàlegs ràpids i enginyosos, i secundaris que es fan entranyables. En conjunt, un univers on ve de gust tornar per una dosi d’optimisme necessària en els temps que corren. Sèrie de sofà-manta.

1. ‘Bosch’. És un misteri què és el que fa que aquesta sèrie policíaca encara passi desapercebuda. Ni basar-se en les novel·les d’un escriptor d’èxit com Michael Connelly ni tenir com a responsable de l’adaptació Eric Overmyer, conegut entre els aficionats a les sèries pel seu treball en sèries de David Simon (Homicide i Treme), ha estat suficient per cridar l'atenció. Potser és perquè el protagonista, Harry Bosch, no fa cap esforç per agradar ningú. És taciturn i tancat, i l’únic que vol és resoldre el crim que l’obsessiona. Si et sembla una descripció molt arquetípica, potser tens raó. De fet, l’únic problema de Bosch és ser massa “de gènere”, però dóna’m cada dia una sèrie policíaca amb uns guions tan treballats com aquesta. Te la canvio per altres sèries suposadament originals sense dubtar ni un segon.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.