Nosaltres les fusterianes

Oda femenina a Joan Fuster

L'Ateneu Barcelonès ha estat la seu de la presentació de Nosaltres les fusterianes, un recull de reflexions femenines sobre l'obra de l'intel·lectual de Sueca.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Després de la presentació al centre Octubre de ValènciaNosaltres les fusterianes ha estat presentat també a Barcelona. L'Ateneu Barcelonès ha estat la seu per mostrar al públic el contingut d'aquesta obra recopilatòria. La presentació no s'ha fet en el format habitual, sinó amb una performance que ha inclòs lectura, música i cant.

L'obra, editada per 3i4, és el recull de les reflexions de 140 dones d'arreu des Països Catalans que parlen de l'obra de Joan Fuster. El llibre ha coincidit amb el 25è aniversari de la mort d'un l'intel·lectual que mai no perd la vigència. Personatges d'actualitat, dones sobradament reconegudes arreu del país han participat en aquesta obra.

Entre més, polítiques com ara Marta Rovira, d'Esquerra Republicana; Carmen Montón, consellera valenciana de Sanitat; o Anna Simó, secretària primera de la Mesa del Parlament de Catalunya. També del món de la cultura, entre les que hi ha Isona Passola, directora de l'Acadèmia del Cinema Català, o les escriptores Isabel-Clara Simó, Núria Cadenes o Gemma Pasqual, aquestes dues últimes autores del pròleg. Pel que fa a l'abast territorial de l'obra, cal dir que hi ha articulistes hi ha representants de Catalunya, País Valencià, Illes, Catalunya Nord, Andorra, la Franja i l'Alguer. Tot un recorregut geogràfic del pensament femení sobre l'obra del pensador suecà.

Amb aquesta presentació, els Premis Octubre, convocats per l'editorial 3i4 i que aquest any han celebrat la 46ena edició, han tingut presència a Barcelona. Aquest any, l'editorial ha homenatjat Joan Fuster en el 25è aniversari de la seua mort i la Revolució Russa en el seu centenari.

Dues protagonistes

D'entre totes les dones fusterianes que han participat en l'obra, dues han estat les protagonistes. Una, Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya i candidata en les llistes d'Esquerra Republicana per al 21D. Forcadell, que ha assistit a l'acte, ha fet és autora d'una de les 140 reflexions sobre Joan Fuster. La seua, sobre el vessant nacional, acompanya altres tantes que parlen del costat cultural, assagístic, filosòfic, estilístic o feminista de l'autor.

Més trist ha estat el protagonisme d'una altra de les participants en l'acte: Patrícia Gabancho. La periodista i vicepresidenta primera de l'Ateneu Barcelonès ha faltat el mateix dia de la presentació. En nom de l'entitat que acollia l'acte, Xavier Muñoz li ha dedicat un record en la presentació.

Barcelona ja coneix les dones de Joan Fuster.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.