Naomi Klein: «La resposta del Govern espanyol a Catalunya ha estat incendiària»

L'autora de No Logo, Naomi Klein, defensa a Barcelona el dret a l'autodeterminació dels catalans i qualifica la detenció del Govern català d'"inimaginable" al seu país, el Quebec. "Rajoy -ha afegit- intenta tapar-ho tot amb la seva retòrica hipernacionalista".

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La periodista i activista Naomi Klein, autora de La doctrina del xoc i No Logo, presentava a Barcelona No n'hi ha prou amb dir no, el seu últim assaig sobre els efectes de la política de Donald Trump, publicat en català per Empúries. A la roda de premsa, Klein ha afirmat que «la resposta del Govern espanyol a Catalunya ha estat incendiària i segurament això ha augmentat el desig d'independència d'aquest moviment».

Naomi Klein, nascuda a Montreal (Quebec) el 1970, ha recordat que ella ha defensat públicament «el dret d'autodeterminació del Quebec i dels pobles indígenes del Canadà». Sobre el procés català ha afirmat que «ha de ser el més democràtic i legítim possible» i ha assegurat que les accions policials de l'1 d'octubre «no són acceptables». Klein ha afegit que «quan un moviment violent és contrarrestat amb la força, no és bon senyal».

La periodista ha fet una comparació entre la situació de Catalunya i la del Quebec per criticar l'empresonament dels consellers del Govern de la Generalitat: «És inimaginable que el Govern de Canadà pogués empresonar el govern del Quebec».

El nou llibre de Klein, No n'hi ha prou amb dir no, és un assaig d'urgència per tal d'explicar la victòria de Donald Trump i les seves conseqüències. Segons Klein, el president dels EUA, Donald Trump, «s'ha de prendre com una advertència», com un senyal d'una cultura que accepta i estèn «la impunitat amb els súper-rics». Com a exemple ha posat el cas d'abusos sexuals del productor de Hollywood Harvey Weinstein, que «sembla que té carta lliure per fer el que vulgui i, fins i tot, llogar els propis espies». Klein afirma, però, que «Trump és un símptoma de la crisi» i això no ha de ser rebut a Europa «amb sentiment de complaença» perquè també a Europa hi ha d'altres símptomes.

Entre aquests símptomes, Klein ha citat les polítiques neoliberals que han provocat «un augment de l'extrema dreta a diversos països europeus». Ha insistit que Trump «és una caricatura» però que alguns governants europeus fan coses semblants a les de Trump. Com a exemples, Klein ha citat Macron, que «fa polítiques fiscals molt semblants als de Trump i ha eliminat ajudes per a l''habitatge per als més necessitats». Klein també va criticar que Trump vulgui fer un mur de separació amb Mèxic -»és horrorós»- però opina que «els milers d'immigrants morts a la Mediterrània» o els acords de la UE amb Turquia són fets encara pitjors que ja estan passant a Europa.

En la mateixa línia, Klein creu que «a Espanya, Rajoy està creant una atmosfera de crisi nacional permanent que fa que s'ignorin promblemes gravíssims que afecten a Espanya, com l'alt atur juvenil». Klein ho va reblar dient que «amb la retòrica hipernacionalista, Rajoy intenta tapar-ho tot». Opina que el seu enfrontament amb el Govern català «no ha estat un xoc fortuït sinó deliberat, creat».

Aquesta és una de les bases del seu assaig: el fet que els xocs que suposen les polítiques de Trump no són una anècdota sinó una estratègia. «El dia de la investidura de Donald Trump vaig dir que era el cop d'estat de les corporacions perquè Trump ja estava fent una política totalment diferent a la que havia dit: havia afirmat que, com era ric, no necessitava res més, que s'enfrontaria a Goldman Sachs i que treballaria perquè Amèrica tornés a ser gran una altra vegada». Segons Klein «no ha fet res d'això sinó una transferència de diners dels treballadors a les grans corporacions. Ha trencat totes les seves promeses econòmiques».

Klein ha definit Trump com «un tipus diferent de xoc». Normalment, argumenta l'autora d'aquest concepte, «el xoc s'aprofita per introduir molts canvis». Això, diu, és el que va passar després de l'última crisi econòmica i financera. «Però amb Trump és un xoc diari, una mena de culebrot diari».

Klein lamenta que, en tot un any, «potser no hem fet prou per aturar tendències subjacents que han fet guanyar a Trump i altres persones que les apliquen». Klein se'n fa creus que «no hi hagi alternatives» i li preocupa, diu, que «Trump hagi arribat al poder i ara tots ens concentrem en les batalles defensives, de dir no a Trump» sense generar un discurs alternatiu. Klein creu que els demòcrates defensen, com a molt, una tornada a l'status quo anterior a Trump, però no van més enllà.

Finalment Klein ha volgut donar un missatge també optimista. Opina que aquestes espurnes alternatives estan donant-se en algunes propostes de Jeremy Corbin al Regne Unit i en d'altres de Bernie Sanders als EUA: «Per exemple, hi ha noves opcions en el debat obert sobre la sanitat. Trump ha intentat revertir la política d'Obama en aquest sentit i molts se li han oposat. Però alguns no volen tornar a la situació deixada per Obama sinó anar més enllà i proposen una sanitat pública, universal i gratuïta. Bernie Sanders ha defensat aquesta proposta i és el polític més popular ara mateix als EUA», afirma. Entre els líders que estan fent noves propostes, Klein ha citat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, "una líder excel·lent" que es "brúixola" per molts amb la seva política. 

Sobre la durada del mandat de Trump, atès que alguns analistes preveuen un procés d'impeachment per fer-lo fora de la presidència, Klein és menys optimista: «No sé si acabarà el mandat però em sembla que és difícil que Trump se'n vagi. A més, al contrari dels que diuen que l'important és que no es torni a presentar, crec que sí que es tornarà a presentar una altra vegada i per això és molt important que els demòcrates no cometin els mateixos errors que va cometre Hillary Clinton».

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.