La cara oculta dels Jocs de Rio

Milers de famílies han estat forçaces a abandonar les seves llars amb motiu de l'organització de la competició. Un documental recull la història de Naomy, una nena de 12 anys que, amb la seva família, va oposar resistència a les màquines excavadores.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Naomy, una nena brasilera de 12 anys, és la protagonista de 'The fighter' (La lluitadora). Es tracta d'un documental que destapa, a partir de la seva història personal, la cara més oculta dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. Ella, juntament amb la seva família, ha resistit diversos intents de desallotjament amb motiu de l'organització de la competició. Milers de brasilers més, però, han desistit.

El de Naomy pretén ser un exemple real del que causen aquesta mena d'esdeveniments sobre els menors i les seves famílies, i sobre els més desfavorits. "Ens volen fer sentir por", relata Naomy en el documental, que afegeix: "No tinc por. Vaig néixer aquí, vaig créixer aquí, i m'hi quedaré. Només ens desallotjaran per a desfer-se dels pobres".

Segons explica la Federació Internacional Terra d'Homes, ONG d'ajuda a la infantesa que ha realitzat el treball documental, amics i familiars de Naomy van obeir les ordres i van desallotjar les seves llars. Però ella i altres van decidir plantar cara a les autoritats i quedar-se a casa seva. Això no va frenar les màquines excavadores, que igualment van deixar les seves llars en runes.

En aquesta línia, l'ONG afirma que "no es pot oblidar que, per a la construcció de totes aquestes infraestructures que es gaudiran durant els Jocs Olímpics s'han hagut de destruir les llars de milers de persones que viuen allà". Se'ls ha obligat a desallotjar forçosament casa seva "deixant en situacions de vertader risc i vulnerabilitat als nens i nenes, violant així els seus drets i enfrontant-se al risc de patir violència".

Naomy creu que el pressupost dels Jocs Olímpics, estimat en uns 18.000 milions de dòlars, podria utilitzar-se per a construir escoles o per a invertir-ho en la sanitat pública. No obstant això, la Federació Internacional Terra d'Homes denuncia que s'inverteixen en hotels i cases per a les persones desallotjades, als quals són obligats a traslladar-se. Sovint estan lluny de les escoles i ni tan sols hi cap tota la família. Això empitjora les seves condicions de vida i "trenca els seus somnis".

El documental es pot veure clicant aquí

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.