Unió Europea

L'ex-vicepresident del Parlament Europeu s'ofereix a mediar entre l'Estat espanyol i la República catalana

Segueixen, en compte gotes, les reaccions de representants polítics europeus que exigeixen una solució negociada al conflicte català.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

"Catalunya es mou, però França mira cap a una altra banda. Catalunya es mou, però Europa està amb la vista posada a un altre lloc. Però si una regió no pot —ni hauria de fer-ho— mireu-nos a nosaltres, que aquesta és la nostra Occitània!".

Aquestes són paraules de l'ex-vicepresident del Parlament Europeu, Gérard Onesta, a la plenària del Consell Regional d'Occitània d'avui divendres 3 d'octubre. El seu discurs ha començat amb una defensa a l'aspiració d'independència catalana. "El referèndum titllat de 'regional, unilateral i il·legal' ha estat utilitzat per una dotzena de territoris d'Europa, territoris que el dret internacional ha arribat a reconèixer ja com estats independents".

"Molts estats membres de la Unió Europea (UE) provenen d'aquests referèndums", ha recordat. Onesta ha reivindicat, també, els valors no-violents de l'independentisme català.

Per al càrrec electe occità tot plegat va més enllà d'un senzilla adscripció solidària. Gérard Onesta apunta que els fons europeus es co-administren amb "la Catalunya Sud". Denuncia que l'empresonament del seu referent a l'altra banda dels Pirineus, Raül Romeva, posa en risc els projectes culturals, acadèmics, mediambientals i econòmics conjunts.

 

Onesta fou un dels observadors internacionals assistents al referèndum de l'1 d'octubre —l'únic de l'Estat francès—, i és per aquest motiu que coneix tant bé la violència policial que denuncia al seu discurs. "L'oasi no violent d'Europa s'asseca", lamenta el representant dels Verds.

 

El diputat occità ha mostrat la seva preocupació pel que pugui passar el 22 de desembre, després de les eleccions convocades pel govern espanyol, i ofereix la mediació del govern regional.

Considera la proximitat geogràfica, la història i valors compartits com un punt de partida des del qual bastir ponts, des de la discreció, "per ajudar a calmar aquest conflicte que, si dura més, impactarà sobre els nostres conciutadans i els valors fundadors d'Europa".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.